Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Правила повинні бути для всіх однакові і всі їх повинні дотримуватись!!!

Представники Полтавської філії Суспільної служби України в рамках проекту: «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-II) впровадження»  у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні» провели інформаційні зустрічі  із заступниками голів районних рад, сільськими головами, представниками районних адміністрацій та громадськості. На питання: «Які вигоди ви бачите від добування вуглеводнів на вашій території?», практично всі дають одну відповідь. «Вигод немає, зате є проблеми.»

Проблеми:

В Лохвицькому та Гадяцькому районах, де найбільше добувається нафти та газу, люди опинилися в резервації, вони стали заручниками ситуації.

Наглядний приклад  с. Сеньча, де працює Полтавагазвидобування: рівень річки  Сули опустився, через це  влітку горять торф’яники(погасити практично неможливо), зникла питна водна, забруднена територія.

Видобувні компанії, в першу чергу державні, допускають порушення при розвідці, видобуванні, експлуатації свердловин. Не виконується ГТН – геолого технічний наряд. Використовують застарілу технологію видобутку, застаріле обладнання, відсутній контроль за утилізацією відходів. Громадськість  і представників влади  не допускають для контролю відстійників. Шлам і розчин зі свердловин  попадає в сільгосппродукцію,  в грунт, в повітря.

Коли порушується технологія буріння, то відразу виникають екологічні проблеми.

Володимир Рязанов, голова Лохвицької РДА.: «В цьому році дороги будуть передані на місцевий рівень. Але які джерела для їх ремонту? В минулому році держава отримала 1,5 млрд. з нашого  району по ренті, ми не маємо з цього ні копійки. Ми випрошуємо крохи на ремонт доріг. А куди дівається акциз на бензин?»

Висновки, пропозиції.

Встановити Прозорі правила гри між державою і громадянами.

Всі видобувні компанії повинні бути в рівних умовах.

Потрібен закритий спосіб буріння!!! Як у всьому світі.

5 відсотків від рентних платежів спрямувати до місцевого бюджету: 2% село, 1,5% район, 1,5% область.

ПДФО спрямувати до сільський бюджетів, а не в район.

Більше створювати ГО, які б контролювали діяльність компаній та держави.

Представники компаній заявляють, що галузь може повністю забезпечити Україну газом.

Для цього необхідно?

1) Інвестиції

2) Нові технології, зараз сервісні компанії неспроможні виконувати необхідний  комплекс робіт, (немає нового обладнання, сучасних технологій.)

3) Професійні кадри.

4) Сприятливе регуляторне інвестиційне середовище.

Отож запровадження «Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) в Україні»  саме на часі.

Заходи проведено  за підтримки
Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проекту ЗМФІ-ІІ

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *