Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Науковців та викладачів Полтавського НТУ ім.Юрія Кондратюка ознайомили з впровадженням стандарту ІПВГ в Україні

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016В Полтаві 15 червня 2016р. відбувся семінар для викладачів Полтавського технічного університету ім. Юрія Кондратюка (факультет нафти газу та природокористування на тему «Ініціатива прозорості видобувних галузей(ІПВГ). Впровадження в Україні», організований ПФ Суспільної служби України.

Для проведення семінару були запрошені тренери Діна Нарежнева та Світлана Мізіна, які займаються безпосереднім впровадження ІПВГ в Україні та знайомі з міжнародним досвідом ефективного управління природними ресурсами.

Діна Нарежнева, керівник Національного Секретаріату ІПВГ в Україні, розповіла про Стандарт ІПВГ, які вимоги він ставить до виконавчої влади та видобувних кампаній, поточні досягнення у впровадженні Стандарту ІПВГ в Україні.

В своєму виступі Д. Нарежнева зазначила, що ІПВГ впроваджує 51країна світу. Це не лише країни, що розвиваються, але й Велика Британія, США, Німеччина, Норвегія. Багаті на ресурси країни: Казахстан, Азербайджан, та ін. На даний момент, Ініціативу підтримують більш ніж 90 великих нафтогазових і видобувних компаній, більш ніж 90 глобальних інвестиційних організацій з портфелем в управлінні понад 19 трлн доларів США.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016«Механізм дії стандартувидобувні компанії публікують інформацію про платежі в бюджет та державним органам, а Уряд оприлюднює суми надходжень від видобувних компаній. Дані зіставляються щорічно в Національному звіті ІПВГ і супроводжуються міжнародною експертною оцінкою. Цей процес контролюється багатосторонньою групою зацікавлених осіб (БГЗО), яка складається з представників Уряду, приватного сектора та громадськості. Забезпечення імплементації на міжнародному рівні здійснюється Міжнародним секретаріатом ІПВГ, управління здійснюється Правлінням ІПВГ», – сказала Д. Нарежнева.

Також Діна Нарежнева презентувала перший звіт України за 2013 рік, які висновки були зроблені та подальші кроки з впровадження ІПВГ. Оскільки не всі компанії та державні органи готові добровільно розкривати данні про обсяг видобутку та платежі до бюджету, наразі підготовлений законопроект «Про розкриття інформації у видобувних галузях».

У своємі виступі голова Національного Секретаріату ІПВГ в Україні розповіла про етапи підготовки Звіту, позитивні сторони, а також напрямки вдосконалення.

Світлана Мізіна, експерт з комунікацій ІПВГ в Україні ознайомила викладачів з історією впровадження ІПВГ в Україні, та чому саме громадськість була ініціатором впровадження Стандарту, які вигоди він несе для видобувних компаній, влади та громад.

Експерт зазначила, що суть ІПВГ полягає в тому, що компанії оприлюднюють інформацію про те, скільки вони сплачують уряду за видобуток корисних копалин, включаючи податки, мита, роялті, спеціальні і адміністративні платежі (плата за ліцензії, дозволи тощо), а державні органи оприлюднюють інформацію про те, скільки грошей отримують від компаній.

Звернула увагу на те, які переваги від видобувної галузі існують у розвинених країнах та як галузь асоціюється в Україні.

С. Мізіна повідомила учасників, що наразі розпочато інформаційну роботу у 7 видобувних регіонах України та проводиться вивчення ситуації в районах операційної діяльності компаній (потенційно конфлікті теми), потреб місцевих громад, а також налагоджується комунікація з органами самоврядування, компаніями та місцевими громадами.

Семінар для викладачів ПолтНТУ 15062016Експерт наголосила, що серед цілей, які ставить Національний Секретаріат та БГЗО : донести інформацію про результати першого Звіту ЕІТІ до місцевих громад, компаній, органів місцевої влади; маппінг районів операційної діяльності компаній у кожному видобувному регіоні (у прив’язці до місцевих громад); опрацювання моделі соціально-корпоративного партнерства між місцевими громадами та видобувними компаніями; а на прикладі окремої місцевої громади та компанії започаткувати пілотний проект запровадження моделі соціально-корпоративного партнерства.

У своєму виступі Ганна Кіященко, голова ПФ Суспільної служби України висвітлила тему охорони навколишнього природного середовища та надр під час промислової розробки родовищ нафти і газу. Поступила пропозиція від учасників винести цю тему на окремий семінар, куди запросити також викладачів з кафедри екології.

Викладачі взяли активну участь в обговоренні, звучало дуже багато слушних запитань та пропозицій.

Особливо викладачів цікавили питання чи є відповідальність за подання неправдивої інформації видобувними компаніями та державними органами та як знаходити невідповідність у Звіті ІПВГ, які механізми вирішення таких розбіжностей.

Учасники заходу запитували як залучити ресурси в розвиток кафедри, чи придбання необхідних для навчання приладів. Особливо цікавило запитання чи можливо відобразити у звіті ІПВГ собівартість видобутого на Полтавщині газу та як відобразити інформацію про кількість свердловин, які знаходяться в «тіні».

По завершенню семінару викладачі погодилися, що дуже важливо щоб інформація про власників свердловин була відкритою та доступною для кожного громадянина.

Також було зазначено, що для досягнення енергонезалежності держави необхідно почати фінансувати геологорозвідку, адже є перспективні площі, а завдяки новим технологіям можна також дати нове життя «старим» родовищам.

Але багато змін в галузі залежить від реформування галузі та законодавчих змін. Викладачі підкреслили, що не можна продавати землю разом з корисними копалинами, необхідно взяти за приклад Швецію та інші країні, які продають земельні ділянки на 6 метрів в глибину, адже все, що знаходиться нижче цих глибин, належить державі.

Викладачі університету висловили пропозицію щоб інформацію в звіті ІПВГ деталізувати по родовищам, окремим населеним пунктам, щоб кожен житель села розумів, що біля них добувається.

Потрібно впроваджувати на рівні держави електронну базу інформації по платежам в різних галузях, не лише у видобувній. Зокрема у будівельній галузі (особливо будівництво доріг), аграрному секторі.

Також було запропоновано розглянути включити у звіт ІПВГ і нафтопереробну галузь та показувати скільки було видобуто по кожному родовищу і скільки залишилось запасів у процентному відношенні. Адже, лічильники на свердловинах чи на пунктах збору від різних свердловин повинні не лише бути встановлені, але і працювати.

Учасники семінару погодилися, що дуже потрібна співпраця університету з видобувними компаніями, громадськими організаціями, щоб професійно доносити до місцевих громад правдиву інформацію про різні технології, які застосовуються при добуванні нафти та газу, зокрема що таке ГРП (гідророзрив пласта), як добувають сланцевий газ, проводити моніторинг впливу на навколишнє середовище застосування технології ГРП та регулярно оприлюднювати цю інформацію. Потрібно разом з громадами вирішувати реальні проблеми, які виникають в наслідок видобутку корисних копалин, а не перебувати у полоні міфів та стереотипів.

Слід зазначити, що ІПВГ – це платформа для діалогу державних органів влади, видобувних компаній, місцевих органів, громад та громадських організацій; інструмент боротьби з непрозорістю видобувного сектору та подальше підґрунтя для реформ.


Захід організовано в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *