Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Головні бенефіціари сервісу правоохоронних органів — громадяни України.

EUAM-UKRAINE

В травні цього року голова організації Ганна Кіященко взяла участь в роботі VI-ї зустрічі парламентсько-громадської платформи «На шляху до належного врядування: пять років реформ у секторі цивільної безпеки України», який проводила Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС). І ось тепер вийшов детальний ЗВІТ про цей захід.

Шоста зустріч була присвячена обговоренню головних успіхів й викликів реформи сектору цивільної безпеки — як на стратегічному рівні, так і на рівні щоденної діяльності. Але що найважливіше — на платформі говорили про те, як оптимізувати процес реформування, враховуючи накопичений досвід і загальновизнані практики й стандарти. Експерти й правоохоронці-практики, що працюють в КМЄС, активно підтримували цей процес, об’єднавши зусилля із головними правоохоронними органами України, зокрема СБУ, ДБР, НАБУ, НПУ й ГПУ, а також із парламентарями й громадянським суспільством.

Учасники конференції обговорили три ключові теми.

Перша — впровадження прийнятого минулого року Закону Про національну безпеку і реформування Служби безпеки України. На думку міжнародної спільноти Служба безпеки України може бути посилена, якщо, відповідно до передового досвіду демократичних країн, вона займатиметься виключно питаннями контррозвідки, протидії тероризму і захисту державної таємниці.

Друга дискусія була присвячена органам, що займаються розслідуванням серйозних злочинів, і, зокрема ролі нещодавно створеного Державного бюро розслідувань.

Третя частина обговорення стосувалась системи кримінального правосуддя, а саме шляхів підвищення ефективності органів досудового розслідування, незалежності прокуратури й посилення співпраці між різними органами кримінального правосуддя.

Експерти КМЄС, які вели стенограму під час заходу, зробили велетенську роботу у «відокремленні зерен від плевел» та нотуванні практичних порад – які тепер можна знайти на сторінках Звіту. Тут ви також знайдете пряму мову від основних виконавців та експертів реформи правоохоронних органів.

Голова Консультативної місії Європейського Союзу Антті Хартікайнен: «Надані у Звіті рекомендації мають практичний, а не теоретичний характер і читачі цих рекомендацій зможуть розширити свої професійні горизонти й, головне, матимуть змогу застосовувати їх в практичній роботі, адже це підвищить ефективність і продуктивність прийняття рішень у відповідних сферах сектору цивільної безпеки».


EUAM logoПосилання на відео-матеріали:


https://youtu.be/vWX5zLbFvcE – запис конференції українською
https://youtu.be/lrvQzq0BGwk – запис конференції англійською

Посилання на звіт:

https://drive.google.com/file/d/1mbAsoWgrlAUFm-lXCSVtsDZQqNu9VJJ4/view