Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Наталія Заболотна – експертка проєкту «Моніторинг закупівель з відбудови та відновлення в громадах Полтавської області»

Специфіка нашого проєкту «Моніторинг закупівель з відбудови та відновлення в громадах Полтавської області» полягає в тому, що його успішність багато у чому буде залежати від фаховості та практичного досвіду залучених до його виконання експертів. Ми впевнені, що обрали найкращих. Тож, із задоволенням розповідаємо вам про них.

Знайомтеся, Наталія Заболотна – Голова правління Запорізької обласної громадської організації  «Народний Захист» (з 2009 року), Радник Голови Запорізької ОДА (2012-2017); Член Колегії Запорізької ОДА, експертка, тренерка.  

Магістерка спеціальності «Технологія машинобудування, металообробні станки і інструменти», експертка з питань розвитку громадянсього суспільства та  доступу до публічної інформації, Наталія Заболотна, має ґрунтовну освіту в багатьох сферах. Зокрема, стратегічних комунікацій, моніторінгу та оцінки антикорупційних проєктів, нових підходів взаємодії з громадськістю, бюджетних процесів в органах місцевого самоврядування. Питань розробки, моніторингу, впровадження та оцінки антикорупційної реформи, які опановувала,  в тому числі, і  в Антикорупційній школі ПРООН. Досліджувала Заболотна і проблему адаптації українського законодавства з питання держзакупівель до норм ЄС.

Серед найуспішніших проєктів, в яких пані Наталія виступила і як менеджерка, і як аналітик, і, завдяки яким відбувалися суттєві зміни в суспільстві, варто згадати: Моніторинг декларацій депутатів Запорізької обласної ради, ПРООН та Міністерства закордонних справ Данії;  Інтереси НЕ для преси (дослідження конфлікту інтересів в рамках впровадження антикорупційної реформи на регіональному рівні), ПРООН та Міністерства закордонних справ Данії; Бюджетна цитадель: національний моніторинг оборонних витрат у регіональних бюджетах, IWPR (Аналітичний звіт, Методологія,). Стратегічний роз‑ПИЛ: дослідження використання коштів місцевих бюджетних  програм та їх вiдповiдностi напрямам Стратегiй розвитку регiонiв в 9 областях України.

Серед найвагоміших досягнень Наталії Заболотної Відзнака Європейської Асамблеї жінок‑депутатів за кращі ініціативи жінок України для економічного розвитку місцевих громад; Премія Тtransparency International Україна і ГО Родини Героїв Небесної Сотні ‑ «Антикорупціонер року» у номінації «Супротивник системи». Пані Наталія була переможницею конкурсу «Господиня рідного краю» в номінації «Громадський діяч» та володаркою Міжнародного призу за якість, перевагу та діловий престиж.

Успішна жінка-лідерка, яку по праву називають залізною леді Запоріжжя. Вона жодного разу не підкорилася корупційній системі від тиску якої потерпала і проти якої сміливо вступала в справжнє протиборство. Погрози та переслідування з боку влади не зупиняли пані Наталію в її боротьбі за права людей, за відкритість і доброчесність представників керівних органів, за впровадження нових механізмів громадської участі, за втілення демократичних реформ.

Колеги про неї говорять, що їх надійна соратниця це «рідкісний  приклад чесного, фахового, послідовного і незламного борця за ідеї гідності і прозорості задля розквіту України і забезпечення прав українців».

Для команди нашого проєкту честь працювати разом з пані Наталією та можливість переймати її досвід, а для самої експертки, робота в «Моніторингу…» це продовження системної роботи у процесі сприяння відкритості влади та ефективності використання бюджетних коштів у процесі відновлення.


Цей матеріал підготовлено в рамках проєкту “Моніторинг закупівель з відбудови та відновлення в громадах Полтавської області”, що реалізується в межах субгрантингового компоненту проєкту “Контроль витрат на відновлення”, який реалізується за підтримки Європейського Союзу*. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО Полтавська філія Суспільної служби України  і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу. Проєкт “Контроль витрат на відновлення” впроваджують Центр економічної стратегії, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій та ГО “Технології прогресу”