Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Форум: Демократія участі та напрями розвитку громадянської активності

Форум Демократія участі та напрями розвитку громадянської активності15-16 січня в Полтаві обговорили  успіхи та проблеми запровадження Бюджету участі (Партисипаторного бюджету) в різних містах з Полтавської, Кіровоградської, Харківської та Сумської областей, які брали участь у проекті «Наше місто – наш бюджет – наше майбутнє» за підтримки  Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

На другий день Форуму визначили наступні кроки для поширення різних форм демократії участі у місцевих громадах та можливості об’єднання зусиль громадських об’єднань, в т.ч. і мистецьких,  громадських активістів, митців, представників  місцевого самоврядування  та державних структур для вирішення гострих соціальних проблем в сучасній Україні.

Громадянське суспільство і держава – мусять нарешті усвідомити, що тактика взаємного нехтування призводить до соціальної дезінтеграції та руйнівних конфліктів. Потрібен консенсус,  консолідована позиція, взаємовпливи влади й громадськості та спільна відповідальність щодо подальшої розбудови національної державності.

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає такі механізми участі:

  • місцевий референдум (стаття 7),
  • загальні збори громадян за місцем проживання (стаття 8),
  • місцеві ініціативи (стаття 9),
  • громадські слухання (стаття 13),
  • органи самоорганізації населення (стаття 14).

Детальну процедуру механізмів участі повинні містити  Статути міст. Зараз ці процедури зручні переважно для органів місцевого самоврядування, а не для громадян:

  • значне обмеження суб’єктів ініціювання громадських слухань або місцевих ініціатив;
  • нечітко прописано процедури врахування рішень слухань або розгляду місцевих ініціатив на засіданні місцевих рад; встановлюються занадто високі вимоги щодо кількості підписів мешканців на підтримку слухань, завелика кількість членів ініціативної групи,  встановлення завищених вимог до кількості необхідних підписів для внесення ініціативи на розгляд місцевої ради, відсутні чіткі процедури розгляду місцевої ініціативи, що призводить до затягування процесу розгляду та конфліктів.

Великі перспективи для розвитку демократії участі відкриваються завдяки інформаційним технологіям.

Потенціал використання електронного управління  створює широкі взаємозв’язки між чиновниками і місцевими жителями, особливо це актуально на місцевому рівні.

Це такі форми, як ВІКІ-управління (співуправління громадою з боку її членів та місцевої влади в режимі інтерактивного діалогу), електронні петиції,  системи інтерактивних ГІС (геоінформаційної служби) тощо.

Більше фотографій дивіться на нашій сторінці у facebook.