Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Карлівка стала на крок ближче до прозорості у видобувній галузі

В залі засідань Карлівської районної ради 27 квітня відбувся круглий стіл та тему «Видобувна галузь Полтавщини: економічний розвиток, чи занепад для громад». Основна увага приділялась ознайомленню місцевих громад, представників бізнесу та влади з «Ініціативою прозорості видобувних  галузей (ІПВГ)»  та обговоренню проблем, які виникли внаслідок видобувної діяльності  нафтогазових компаній в регіоні.

Вступне слово сказала голова громадської організації «ПФ Суспільної служби України» Ганна Кіященко, яка розповіла яким чином соціальні проекти впроваджуються в Німеччині. Пані Ганна зазначила, що освіта дітей та дорослих має наразі неабиякий пріоритет для  інвестування, адже дуже багато спеціальностей, за якими навчають у сучасних вузах втрачають свою актуальність невдовзі  після закінчення вузу студентом. Тому освіта дорослих просто необхідна в сучасних умовах. Прибутки від природних ресурсів, які рано чи пізно вичерпуються, потрібно вкладати в розвиток людського потенціалу. Люди – це головне багатство України».

«Полтавська область є дуже потужним видобувним регіоном. Запаси газу на Полтавщині зосереджені в межах 64 родовищ (з 261 по Україні). Розвідані на території області запаси природного газу становлять близько 500 мрд.куб.м, нафти – 26 млн.т, газового конденсату – 46 млн.т.»,- з таких статистичних даних розпочав свою презентацію експерт ІПВГ, Юрій Филенко. Після чого він презентував присутнім відеоролик про перший Звіт ІПВГ в Україні, який було розроблено аналітичним центром DiXi Group.

Голова Карлівської районної ради Світлик Петро Михайлович розповів про те що ніхто не вкладає гроші в розвідку нових родовищ, це привело до майже повного знищення геологорозвідувальних експедицій в області, в яких працювало  багато спеціалістів з Карлівського району. І хоча майже всі працівники розбіглись по іншим фірмам, вони б з радістю повернулись у розвідку нафтогазових покладів. «Державні свердловини з найбільшим дебітом віддані в руки приватних структур. Поки ми себе будемо вести пасивно, поки так і будемо жити! Треба проявляти свою громадську позицію починаючи з цього залу! Ще 10 років тому ми піднімали питання, щоб 10% від рентної плати залишалось в районі.» – відверто та чесно висловив свою позицію  Петро Михайлович.

Бобиль Володимир Валерійович, депутат Полтавської обласної ради, фракція ВО «Батьківщина», один із 45 депутатів, хто голосував проти надання дозволів ПАТ “Укргазвидобування” та ТОВ “Аркона-газ-енергія” розробляти надра Полтавщини, щоб стимулювати прийняття Закону про сплату частини рентної плати до місцевих бюджетів. Він не погодився з деякими присутніми, що звичайні люди нічого не  можуть змінити: «Розповідайте на місцях, що ми повинні тиснути на владу! Зараз у Верховній раді фракції БПП та Народного фронту, за яких голосувало більшість виборців Полтавщини, мають більшість, отже вони повинні і можуть зараз проголосувати за закон, який би захищав місцеві громади. ».

Загалом учасники круглого столу висловили думку, що подібні зібрання дуже важливі для ефективного управління та контролю газонафтовидобувного комплексу Полтавщини.  Потрібні чіткі правила гри при видобуванні корисних копалин. Ми повинні знати, які права мають сільські ради, районна рада, яким чином вони можуть впливати на ситуацію з порушенням технологічних норм при добуванні вуглеводнів.


Захід відбувся за підтримки американського народу рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується проектом Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “ЗМФІ-ІІ”.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *