Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Семінар «Громадянське представництво. Безпечна екологічна ситуація і добування вуглеводнів» в Лохвиці.

Семінар в Лохвиці ІПВГ 20160614Віктор Бобиренко, експерт з громадського лобіювання провів навчання для депутатів, сільських голів, працівників сільрад та районної адміністрації , громадських активістів Лохвицького району.

На семінарі йшлося про механізми контролю за витрачанням місцевих бюджетів. Яким чином можна відстоювати громадські інтереси, які інструменти адвокасі можна застосувати в конкретній ситуації, яка склалася в місцях видобування вуглеводнів.

Голови сільрад розповіли про масштабні екологічні проблеми, які створені в районі через неналежне захоронення відходів при бурінні та експлуатації свердловин. Головне порушення, що відпрацьований буровий розчин та шлам зі свердловин збирають у відстійниках, які не мають жодної гідроізоляції, це просто котлован, виритий в землі.  Лохвицька районна рада зробила запит до прокуратури щодо дотримання законодавства видобувними кампаніями при захороненнях відходів.

Для місцевих громад дуже актуальне  питання буріння свердловин та  спорудження водогонів для постачання води з чистих водоносних горизонтів, оскільки вода в колодязях абсолютно непридатна для споживання. А бюджети сільських громад дуже бідні і такі проекти їм не по силам. Тому логічно постає питання, щоб гроші в сільські бюджети поступали від платежів видобувних компаній, які і привели до забруднення навколишнього середовища.

В результаті спільного обговорення прийшли до рішення, що необхідно лобіювати інтереси Лохвицької громади через депутатів ВР. Вирішили звернутися до бюджетного комітету ВР, до якого входять три народних депутати від Сумської області, яка теж потерпає від порушення екологічних корм при видобуванні вуглеводнів, з пропозицією провести парламентські слухання, перед формуванням і прийняттям  бюджету на наступний рік. Це повинно відбутися не пізніше жовтня 2016 року.


Захід організовано в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Семінар в Лохвиці ІПВГ 20160614 Семінар в Лохвиці ІПВГ 20160614

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *