Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Медіаволонтери для просвіти молодих виборців

Медіаволонтери для просвіти молодих виборців

З 9 по 11 липня на Полтавщині у мальовничому селі Великі Сорочинці на «Хуторі Гоголя»  працював триденний «Волонтер-Медіакемп» для молоді. Мета проведення табору навчити 20 молодіжних лідерів медіаграмотності, щоб у подальшому вони могли поширювати набуті знання у своїх спільнотах.

Представники молодіжних громадських організацій, студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, Полтавської державної аграрної академії, Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка були мотивовані отримати нові знання і активно брали участь в практичних вправах та роботі в групах.

Тренери Волонтер-Медіакемпу Олена Бурім та Ірина Цеба  вчили молодь перевіряти джерела інформації, не покладатися на ЗМІ та інформаційні агентства, не довіряти жодному зі своїх надійних джерел на 100%, не довіряти чужим анонімним джерелам.

Медіаволонтери для просвіти молодих виборців - Ірина Цеба Медіаволонтери для просвіти молодих виборців - Сорочинці

Окремий блок був присвячений участі у виборах: Що треба знати молодому виборцю?, Як дивитися політичні шоу?, Правила медійної безпеки, Політичні виборчі медіатехнології, Методи впливу на свідомість виборця.

Ввечері грали в цікаву гру «Світ Громад», яка є унікальним інструментом для підвищення громадянських компетентностей,  розвиває критичне мислення, вміння співпрацювати, комунікативні навички. Для того, щоб зробити свою громаду привабливою потрібно було виконати різні завдання: обрати мера, наповнити бюджет громади для будівництва соціальних об’єктів,  розвивати особисті компетенції, бути здоровими та щасливими. Виявилося, що непросто це робити, якщо кожен гравець переслідує лише особисті інтереси.

Медіаволонтери для просвіти молодих виборців Медіаволонтери для просвіти молодих виборців - обговорення

Анастасія Келим: «За час тренінгу я встигла переосмислити власне ставлення до медіа, оточуючих людей і власного часу. Мене завжди турбувало те, як часто я знаходжуся он-лайн, а за ці три дні переконалася, що дійсно споживаю надто багато неякісної інформації і отримала інструменти, завдяки яким фільтруватиму свій медіа-простір. Протягом тренінгу не покидала думка, що маніпуляціями, про котрі нам розповідали, ми й самі користуємося кожного дня. Намагаємося вплинути на ставлення людини до певного питання, щоб воно стало більш зручним для нас, спонукаємо оточуючих до вигідних для нас дій. В голові все крутилося: «Liveandletlive” – обіцянкою так діяти я повернулася до Полтави. Але хоч із собою я визначалася, та почала помічати, як мало моїх знайомих слідкують за тим, яку інформацію вони споживають і як легко вони переймають на себе чужі судження. Тепер маю бажання, чи навіть необхідність, ділитися отриманими знаннями з друзями, бо хочу обговорювати тільки якісний контент і мати впевненість, що наші думки формуються максимально незалежно.»

Медіаволонтери для просвіти молодих виборців - медіакемп Медіаволонтери для просвіти молодих виборців - медіакемп

Вже створено у Facebook комунікаційну платформу для об’єднання, подальшого спілкування та обміну досвідом між учасниками  Медіакемпу.

Перебуваючи в Великих Сорочинцях, які мають дуже цікаву історію та знамениті своїми видатними земляками, ми звичайно скористалися можливістю і пройшли Туристичним хоррор-маршрутом «Вечеря з Гоголем». Молоді було цікаво на екскурсії. Вони не тільки дізналися невідому їм інформацію про Миколу Гоголя, а ще побачили русалок на березі Псла, проїхали на підводі, доторкнулися до живих коней, в краєзнавчому музеї та музеї Гоголя зустрілися з гоголівськими героями, спустилися в підземелля часів Данила Апостола, відвідали унікальну Спасо-Преображенську церкву, де хрестили Гоголя.  Нагадаємо, що Туристичний хоррор-маршрут «Вечеря з Гоголем» був створений минулого року в рамках проекту Полтавської філїі ССУ «Місцевий розвиток через освіту» за підтримки DVV International Ukraine, дякуючи талановитим та креативним Ірині Гарець та Уляні Мороз.

Вечеря з Гоголем - Медіаволонтери для просвіти молодих виборців Вечеря з Гоголем - Медіаволонтери для просвіти молодих виборців

Спілкування з молоддю ці короткі та дуже насичені три дні переконало нас в тому, що вони вже є активними громадянами та долучаються до творення позитивних змін у суспільстві.

Після навчання наші медіаволонтери вже поділилися отриманими знаннями під час виступів на суспільному радіо та телебаченні, в соціальних мережах, створили відеоролики, де дають поради для виборців.

Відео:


Як взяти участь у голосуванні на парламентських виборах 2019 року? (відео 1) Як взяти участь у голосуванні на парламентських виборах 2019 року? (відео 2)

Проект «Спільнота медіаволонтерів для просвіти молодих виборців» виконується Полтавською філією Суспільної служби України за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID Ukraine у проекті «Медійна програма в Україні», що реалізується міжнародною організацією InternewsUkraine та благодійним фондом Академія української преси.