Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Іпотека на карті світу: в Європі у кілька разів дешевше, ніж у нас

Нерухомість в Україні коштує від 6 до 10 тисяч гривень за один кв. метр. Питається в задачі: за скільки років подружжя в Україні зможе купити трикімнатну квартиру площею 80 кв. метрів, якщо у них двоє дітей, а зарплати – 1,5 та 2,5 тисячі гривень на місяць? У країнах ЄС, на відміну від України, власне помешкання для сім’ї, яка працює, є абсолютно доступною річчю. У Німеччині ставки по іпотечних кредитах з десятирічним терміном виплати не перевищують 3,5% і мають тенденцію до зниження. Причому, ще 10 років тому вони становили 10% і вище. У Голландії – 3% на 30 років. У Польщі базова ставка становить 4,75%. В Україні базова ставка по іпотечному кредиту – приблизно 20-25% річних на 15 років.

Сьогодні середньозважена процентна ставка за іпотечними кредитами в країнах Європи, що входять в єврозону, становить 4,5%, тобто втричі менше, ніж у нас. Наприклад, у Франції процентна ставка на покупку квартири зараз складає всього 3,9%, а в Німеччині 4,6% річних. У Греції квартиру по іпотеці можна взяти під 3,8% річних, а строком до 5 років ставка вже складе 4,6 %. Якщо ж брати кредит строком більше 10 років, то ставка складе 4,9 % річних.
Купівля квартири в кредит у маленькій Бельгії обійдеться трохи дешевше. Тут по іпотеці з плаваючою ставкою з клієнтів візьмуть 3% , а іпотечний кредит строком до 5 років з фіксованою ставкою обійдеться під 4% річних. Довгострокова іпотека в Бельгії трохи дорожча: кредит на термін більше 10 років коштуватиме 4,6% на рік. Цього року в країні було видано 127 тисяч іпотечних кредитів на загальну суму 12 мільярдів євро.
А ось в Англії кредит на покупку квартири в Лондоні з розстрочкою на 3 роки буде коштувати 4,8 % річних, на 5 років 5,7% річних, а на 10 років 6,2% річних. За 9 місяців уцього року там було видано практично 1 мільйон кредитів на загальну суму, що перевищує 111 мільярдів євро .
В Італії середня ставка кредиту на покупку нерухомості становить 5,2% річних.
У країнах, поки що не входять до єврозони, ситуація з умовами отримання іпотеки також значно краща, ніж у нас. Так, наприклад, у Польщі середньозважена процентна ставка на покупку нерухомості в національних злотих зараз складає від 4,67% до 6% річних.
В Угорщині при купівлі житла в кредит потрібно внести одразу половину її вартості, а потім протягом 5-30 років сплачувати 4,5 -5% річних у доларах чи євро або 9-10% річних у форинтах.
Як результат, за підсумками 3-х кварталів цього року обсяг іпотечних кредитів в єврозоні виріс на 0,7 % – з 3 490 300 000 000 євро до 3 515 100 000 000 євро. Це при тому, що житло у Європі значно дешевше, ніж в Україні, хоча наші зарплати на порядок нижчі за європейські.
Як кажуть у рекламних роликах, відчуйте різницю, шановні українці!

За матеріалами зарубіжної преси підготувала Яна Калашник
Матеріал підготовлений за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *