Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Мистецький мурашник

Війна застала нашу організацію  зненацька. В один день всі плани, проекти, мрії стали неважливі. Як жити, що робити, виїжджати чи залишатися в Полтаві!? Тим часом міста неподалік Полтави зазнали шалених обстрілів і руйнувань. Цивільне населення швидко почало переїздити в більш безпечні міста. Тільки Полтава прийняла до себе близько 50 000 людей, серед яких величезна кількість дітей, які пережили обстріли, втрату рідного дому, переїзд в стресовій ситуації.

Було очевидно, що дітям потрібна увага та підтримка, потрібно відновлювати їх психоемоційний стан, але для цього необхідне сприятливе середовище. Вирішили, що  будемо проводити заняття для дітей, адже у нашому колективі є викладачі, які вміють працювати з дітьми. Зібрали викладачів, підготували програму занять, знайшли приміщення придатні для проведення занять та захищені з точку зору ракетних загроз. І вже в березні Полтавська філія Суспільної служби України разом із Театром сучасного діалогу    створили Мистецький мурашник для дітей 6-14 років – переселенців та місцевих. Заняття дуже різноманітні: студії з музичного, візуального, акторського, мистецтва. 

Мурашничок постійно рухається, щось відбувається, змінюється та додається. Руханки та Співоче коло, гра на музичних інструментах, малювання, декоративно-прикладна творчість, арт майстерня «Весела галявина,  Магічний папір, виготовлення оберегів для наших захисників. 

Важливою складовою Мурашничка є атмосфера.

Мистецький Мурашник формує тепле, підтримуюче, творче середовище, в якому діти можуть самовиражатися та співтворити разом із викладачами.

Невимушене спілкування, чаювання, спільно проведений час не менш важливі для дітей, ніж самі студії. Саме тому ми поєднуємо заняття з невеличкими перервами, щоб погомоніти та підкріпити свої сили чимось смачненьким. І очевидно, що діткам це  надзвичайно подобається.

Відгуки дітей:

«Коли сюди прихожу, я щаслива, спокійна і радію з того, що в мене тут є друзі. Мені дуже подобається творчість. Тут я вже багато чому навчилася: оригамі, ниткографія, малювання пластиліном та кавою, сіллю та вовною. Такого я ніколи не робила раніше!», – Мирослава, 8 років, Харків.

 – «Мені тут дуже весело та цікаво. Ми тут малюємо і граємо. Я завжди стежу за часом і нагадую мамі, щоб вона не забула відвести мене до бібліотеки…», – Лєра, 6 років, Харків.

 «Мені було дуже сумно… я згадував свій дім, і клуб, який називався «Містечко». Я ходив туди з 3 років. У мене була така ностальгія по старому місту. Мама знайшла оголошення про ці заняття і сказала, що я буду сюди приходити. І мені тут дууууже сподобалося, бо мені це нагадало мій харківський клуб. У мене тут з‘явилися нові друзі, до мене тут прислуховуються, ніхто мене не перебиває, коли я говорю. А ще мені подобається малювати за допомогою Наталії Ярославівни, займатися театральним мистецтвом. Ось, наприклад, дуже сподобалося, як ми вчилися брати інтерв‘ю. Це було супер!», – Артем, 9 років, Харків.

Викладачі Мистецького Мурашника. 

Ми – команда Театру сучасного діалогу. Більшість полтавців знає нас як соціальний документальний театр. Вісім років ми займалися тим, що відповідали на суспільні виклики через створення документальних вистав. Розповідали історії людей, які полишили свої домівки в 2014 році і приїхали до Полтави, ініціювали діалог у різних громадах, говорили про те, що болить і про те, що заставляє усміхатися. 

Зараз наші актори та акторки, друзі та колеги об‘єдналися в Мистецький Мурашник, щоб проводити безкоштовні творчі студії для дітей у Полтаві. 

Катерина Гаврилова Kateryna Gavrylova і її Коло-Співу.

Насправді це не тільки про спів, а про розвиток і самовираження дітей через різні музичні інструменти. Заняття проходять у формі музичних джемів. Діти обирають собі інструменти до смаку та під керівництвом Каті створюють музичні композиції.

Катерина Гаврилова, співачка, піаністка, перформер, експериментатор.

Закінчила київську консерваторію як піаністка, працювала в спеціальній музичній школі для талановитих дітей ім. Лисенка, Київ. 

8 років викладала музику в Китаї та Індії. 

Розробила власну методику музичного виховання.

Анка Демчіхіна

Аня викладачка англійської мови та акторка театру сучасного діалогу. Має досвід роботи з дітьми у різних творчіх сферах як акторка і як викладачка, з них вже 3 роки як викладачка англійської мови. 

“Для мене все почалося в момент, коли я усвідомила, що можу самостійно вивчити мову, і коли відчула, наскільки мене надихає, що я можу навчити когось іншого.”

В Мурашничку Аня проводить заняття з англійської мови, показуючи, що вивчати мову може бути цікаво і весело, і при цьому ефективно.

 Оксана Гордєєва

Оксана проводить заняття з інтуїтивноюї йоги.

«У практиці багато уваги приділяю стану тіла в цей момент часу та помічаю його потреби у русі тут і зараз. Відповідно до цих потреб і проводжу практику.» каже Оксана.

Техніки дихання, пранаями, з яких починається заняття, спрямовані на відновлення ментального та психологічного здоров’я, заспокоюють розум та повертають свідомість, прибирають тривожність. 

Прості тілесні рухи, які практикуються на занятті, повертають почуття свого тіла, дають енергію, силу та гнучкість тілу. 

Наприкінці заняття – декілька хвилин для розслаблення, для того, щоб глибще відчути тіло, та ті зміни, які в ньому трапились на протязі практики. 

Розслаблений, умиротворений стан і відчуття себе повністю в тілі – це те, на що спрямована практика

Прекрасна фея тілесності Молодова Олена. 

Засновниця власної методики гармонізації тіла і розуму, яка поєднує в собі соматичний, когнітивний і спортивний підходи і має широкий спектр застосування. Проводить заняття з свідомої тілесності, альфагравіті та сучасних танців.

Основні напрямки: hip-hop, contemporary. 

В рамках Мурашничка Олена проводить на локації HUMAN пространство роста сучасну руханку- для дітей 4 – 6 років та 7 – 14 років. 

Діана Шайдаєва

Педагог дитячого музичного розвитку, музикантка, учасниця Театру Сучасного Діалогу. 

За фахом – вчителька молодших класів, додаткову освіту здобувала у данському університеті UCC, вивчала скандинавську модель освіти, креативні методики викладання, музику і драму.

«Дуже захоплююся дітьми і будь-як намагаюся зберегти їхню безпосередність через любов, свободу, легкість та співтворчість на заняттях. 

Це такий простір, де можна грати і розвиватися одночасно, досхочу танцювати, складати та співати піснень, дуркувати і обійматися)

Ми «вчимося відчувати» музику та досліджуємо її у найрізноманітніших формах:

⠀- через власний голос, працюючи з диханням, дикцією та вокалом

– слухаючи навколишні звуки та звучання свого тіла

– за допомогою ритмів bodypercussion

– дізнаючись найцікавіше і найкорисніше з музичної грамоти

– танцюючи та малюючи під класичні композиції 

– та навіть виконуючи фізичні експерименти зі звуком)»

В Мистецькому мурашнику Діана викладає музично-акторський розвиток.

Журналістка, поетка, акторка театру – Вероніка Завертайлова.

Разом із Веронікою діти розвинуть свої інтелектуальні та творчі здібності, спостережливість, увагу та пам’ять, художній смак, просторове уявлення та естетичне сприйняття світу; покращать навички спілкування, самопрезентації та командної роботи; стануть більш сміливими, емпатичними та відкритими. Заняття з акторської майстерності проводяться у бібліотеці-філії номер 4.

Один із найулюбленіших моментів дітей переселенців – спільне чаювання зі смаколиками після занять, коли вони збираються усі разом зі своїми викладачами та батьками за одним столом.

 «Дітям важливо спілкування», – в один голос говорять батьки.

– «Ми бачимо як їх настрій змінюється, як вони починають посміхатися, радіти, ставати активними, розкриваються їх здібності», – говорить мама однієї з дитини.

«Мурашник» розростається і поширюється в інтернет просторі.  Команда створила телеграм канал  https://t.me/murashnyk_tsd з відео уроками від викладачів, корисними матеріалами, аудіоказками тощо.

Якщо говорити мовою цифр, то з моменту запуску проєкту- з середини березня –  в Мистецькому мурашнику пройшло майже 400 занять, які відвідали понад тисячу дітей та підлітків. Викладачі помічають, що у них помітно знизився рівень тривожності. А персональну психологічну допомогу отримали понад 100 осіб.Творча історія Мистецького мурашника триває. А почалася вона з фінансової підтримки від ІСАР Єднання в межах проєкту “Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства” за фінансової підтримки Європейського Союзу. Нас також підтримали  Global Fund for Children (“GFC”) Глобальний фонд для дітей, Асоціація Енерготранспарентність, працівники офісу DVV International в Бонні, викладачі та студенти Університету Гамбурга Prof. Dr. Anke Grotlüschen Universität Hamburg.