Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Чи будуть нафтогазовидобувні кампанії, які працюють на Полтавщині, звітувати про свої платежі та прибутки?

Чи будуть нафтогазовидобувні кампанії, які працюють на Полтавщині,  звітувати про свої платежі та прибутки?

24 лютого в Полтаві відбулося громадське обговорення перспектив запровадження міжнародного Стандарту прозорості видобувних галузей.  (Extractive Industries Transparency Initiative).

В обговоренні взяли участь депутати Полтавської обласної ради, представники громадських організацій та територіальних громад Полтавщини.

Про стан справ з імплементацією Стандарту на рівні Кабміну  розповів експерт Роман Ніцович, представник  Асоціації "Енерготранспарентність".

Після загальної дискусії з'ясувалося, що на рівні Полтавської області буде дуже важко добитися звітування видобувних кампаній, адже зараз законодавство не зобов'язує їх це робити. Але всі підтримали пропозицію делегувати представника від полтавської громадськості до участі в Багатосторонній групі зацікавлених сторін, яка вже працює на національному рівні. Адже на Полтавщині добувається левова частка нафти і газу України.

Також всі погодилися, що запровадження міжнародного стандарту прозорості наближає нас до відповідального використання природних ресурсів, які поступово вичерпуються. Тому потрібно вимагати від Уряду виконання взятих на себе зобов'язань.

Чи будуть нафтогазовидобувні кампанії, які працюють на Полтавщині,  звітувати про свої платежі та прибутки?

Адже в переліку  Заходів з реалізації плану дій із впровадження Ініціативи "Партнерство "Відкритий Уряд" у 2014 – 2015 роках передбачено набуття Україною статусу відповідності стандартам Ініціативи з прозорості видобувних галузей. До грудня  2015 року національна правова база повинна бути приведена у відповідність з вимогами стандарту ЕІТІ, підготовлений звіт українською та іноземною мовами згідно із зазначеним стандартом.

ЕІТІ це прозорість платежів від видобувних компаній, та доходів уряду від робіт, пов’язаних з розробкою природних ресурсів.

Україна ще у вересні 2009 року зобов’язалася імплементувати ЕІТІ, схваливши урядову Постанову №1098 “Про приєднання України до Ініціативи щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях”. Пізніше ці наміри були документально підтверджені перед МВФ, ЄС та в рамках Партнерства “Відкритий уряд”.

Основу Ініціативи складають два механізми.

1. Регулярна публікація достовірних даних, які пройшли незалежну звірку, про платежі видобувних компаній на користь урядів, і доходів, які ці уряди отримують.

2. Система нагляду зацікавленими сторонами для стимулювання громадських дебатів більш широкого масштабу про те, яким чином витрачаються обмежені в часі доходи від освоєння ресурсів.

Керівництво та контроль за виконанням ЕІТІ в окремо взятій країні здійснює багатостороння група зацікавлених сторін (multi-stakeholder group, MSG), яка повинна складатися з представників уряду, компаній та громадських організацій. У багатьох країнах функціонує також секретаріат групи, який надає адміністративну підтримку роботі учасників.

В чому вигода для уряду.

Реалізація ЕІТІ підвищує рівень міжнародної довіри, покращує інвестиційний клімат, посилює рівень енергетичної безпеки за рахунок більш прозорого та якісного конкурентного середовища. Уряд має можливість впроваджувати стандартизовану і визнану на міжнародному рівні процедуру забезпечення прозорості в сфері управління природними ресурсами.

В чому вигода для компаній.

Більше 50 найбільших світових енергетичних компаній підтримують і активно беруть участь у процесі ЕІТІ. Серед них – Arcelor Mittal, Areva, BP, Chevron, ConocoPhilips, Eni, ExxonMobil, GDF SUEZ, Marathon, Norsk Hydro, Petrobras, Rio Tinto, RWE, Shell, Statoil, Total та інші.

Компанії отримують пряму вигоду від запровадження прозорості та оптимальних методів управління, а також покращеного інвестиційного клімату.

Ганна Кіященко
Захід проводився за підтримкиГО «Transparency International Україна»