Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Новорічний громадський форум в Полтаві

Новорічний громадський  форум в Полтаві26 грудня відбувся Новорічний форум громадських організацій Полтавщини спільно з представниками Полтавської ОДА, депутатами міської ради та журналістами Полтавської телерадіокомпанії «Лтава», ініційований Полтавською філією Суспільної служби України та Полтавською обласною організацією Національної спілки письменників України.

Представники активних громадських організацій Полтавщини: Полтавської філії Суспільної служби України та Полтавської обласної організації Національної спілки письменників України, «Товариство українських офіцерів», «Спілка захисту споживачів», ПОО ВОІ «Союз організацій інвалідів України», Волонтерський загін «Відродження» , «Діти Чорнобиля», Союз жінок України «За майбутнє дітей», «Бюро економічних та соціальних досліджень», «Монтессорі центр», «Спілка власників житла», БФ «Вітер перемін» презентували свої плани на 2013 рік.

Ганна Кіященко, голова ПФ ССУ розповіла про напрямки, за якими організація планує працювати в 2013 році. Це розвиток освіти дорослих на Полтавщині через надання методичної підтримки організаціям та викладачам, які працюють у сфері освіти дорослих, навчання різних груп населення громадянським компетенціям, користуванню інформаційними технологіями, електронними послугами для ефективного спілкування з урядовими структурами, участі у прийнятті рішень місцевої влади, отримання необхідних адміністративних послуг у новому форматі.

Планується розвиток проекту «Твій місцевий депутат», який спрямований на налагодження зв’язку депутатів з ІГС, донесення до депутатського корпусу пропозицій від експертного середовища та моніторинг діяльності депутатів.

Олена Гаран так окреслила завдання ПОО НСПУ у новому році: методична допомога педагогам, які працюють з обдарованими дітьми, керівниками літературних студій, семінари для творчої молоді, зустрічі поколінь у форматі Біографічного кафе.

У 2013 році Спілка письменників планує продовжити проекти, які вже стали традиційними. Це Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, в рамках якого у навчальних закладах міста, бібліотеках та в самій організації відбуваються покази кращих документальний стрічок правової тематики. Головна мета фестивалю – засобами кіномистецтва привернути увагу українського суспільства до проблем простої людини за допомогою такого унікального жанру кіномистецтва.

У 2012 році ПОО НСПУ було започатковано Фестиваль творчих ініціатив «Територія голосу». У новому році проект стане мистецькою подією за участю українських та закордонних письменників, місцем неформального навчання та майданчиком для обміну досвідом, пошуку партнерів, реалізації творчих ініціатив.

Владислав Панасенко, голова Полтавського обласного благодійного фонду «Вітер перемін», напрямками діяльності якого є підтримка інвалідів та інвалідів дитинства, сприяння відродженню народних традицій та промислів та сприяння розвитку кінного спорту та зеленого туризму у Полтавській області, поділився своїми планами на наступний рік. Це реалізація оздоровчих та розвиваючих програм для дітей з особливими потребами, зокрема організація роботи табору рекреаційної верхової їзди “Вітер перемін” та створення сімейного кінного маршруту на території заповідника “Диканський”.

Чого очікують у 2013 році громадські організації від своїх партнерів? Ось найпоширеніші відповіді: спільних дій при наданні пропозицій до місцевої влади, обміну інформацією, взаємного надання освітньої, консультаційної та методичної підтримки.

Співпрацю з владою представники ІГС бачать у залученні представників влади до семінарів, тренінгів, круглих столів для ознайомлення з проблемами, які вирішують ІГС з метою покращення взаєморозуміння.

У наступному році громадські організації сподіваються від влади: обміну інформацією, вивчення та врахування думки ІГС при прийнятті рішень, залучення ІГС до проведення навчань для представників влади.

У громадських організацій є спільні проблеми, які потрібно вирішувати в наступному році. Це впровадження соціального замовлення на рівні Полтавської міської Ради та налагодження більш продуктивної та організованої діяльності громадських рад.

Учасникам події продемонстрували документальний фільм «Освіта дорослих – альтернатива, чи додаток до традиційної освіти», створений ПОО НСПУ за підтримки Представництва «Німецького об’єднання народних університетів (dvv international) в Україні.

Юрій Варченко, заступник начальника Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації пообіцяв підтримку ініціатив громадськості щодо проведення спільних навчань представників державних адміністрацій та ІГС та залучення експертів з громадських організацій до проведення освітніх заходів для працівників виконавчої влади.

Карлівський міський голова Володимир Слєпцов, член Спілки письменників, висловив думку, що потрібно звернути увагу на навчання та підвищення зарплати рядовим працівникам державних адміністрацій та виконкомів, які безпосередньо надають послуги громадянам, але через низьку заробітну плату сумлінні та підготовлені працівники не затримуються. Державна служба стала непрестижною. Потрібно цю проблему вирішувати, якщо ми хочемо мати розумну та відповідальну владу.

На Форумі панував передсвятковий настрій. Після ділової частини – інтелектуальні розваги, дружнє спілкування. Учасники взяли участь у конкурсах на кращу командну взаємодію, комунікацію, поширення інформації у громаді, продемонстрували обізнаність у питаннях роботи третього сектору. Етногурт «Стрибожі внуці» подарували декілька колядок.

Всі присутні зійшлися на думці, що такі заходи повинні стати традиційними й проводитися не лише напередодні Нового року, а хоча б раз на квартал, це стане поштовхом для спільної реалізації ініціатив та встановлення стійких довготривалих партнерств.


Фото:

Новорічний громадський  форум в Полтаві Новорічний громадський  форум в Полтаві

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *