Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Театр Сучасного Діалогу. Дзеркало Світу, В Якому Ми Живемо.

Молодь з 5 країн: Польщі, України, Румунії, Італії та Болгарії взяла участь у проекті “Театр сучасного діалогу. Дзеркало світу, в якому ми живемо” в рамках програми Erasmus+. Молодіжний обмін відбувся в липні в Осередку екологічної освіти в Оженній, що в Низьких Бескидах на південному сході Польщі.

Проект став наступним кроком у співпраці партнерських організацій Фонду розвитку місцевих громад “Ініціатива” з Польщі (реалізатор проекту), Coda di Lupo (Італія), ELASTIC (Румунія), Health Growth (Болгарія) і Полтавської філії Суспільної служби України.

Особливо цікавим був досвід української організації, структурним підрозділом якої є Театр Сучасного Діалогу. Досвід театру свідчить про важливість і актуальність мистецьких ініціатив для розвитку громадянського суспільства.

У європейських країнах рух критичного театру асоціюється з активною громадянською позицією, використанням сучасних театральних інструментів для вирішення багатьох соціально-політичних проблем в інтересах суспільства. Вистави, засновані на реальних подіях, є потужним інструментом для того, щоб показати глядачам суть і важливість проблеми.

Мобільність базувалася на ідеї неформальної освіти. Метою було розширення знань та набуття практичних навичок, пов’язаних з критичним театром як методом активізації молоді. Під час воркшопів учасники більше дізналися про сучасне мистецтво. Воно може і повинно ставити актуальні питання, відображати сьогодення, прагнути до гідного майбутнього, шукати шляхи вирішення нагальних суспільних проблем. Воркшопи чергувалися з інтеграційними заходами, які згуртовували групу, пропагували розмаїття культур, звичаїв, традицій та способів життя, толерантність та повагу до прав людини, що сприяло розширенню світогляду та руйнуванню стереотипних способів мислення.

Тренеркою була українська драматургиня, кураторка, керівниця соціальних проектів, очільниця Театру сучасного діалогу та Полтавської театральної лабораторії “ПолТеЛа” Ірина Гарець. Вона також є засновницею першої демократичної онлайн-бібліотеки п’єс сучасних українських авторів ttps://ukrdramahub.org.ua. П’єси Ірини Гарець входять до коротких та довгих списків, є переможцями міжнародних та вітчизняних драматургічних конкурсів.

Ці 11 днів були особливим часом для кожного учасника. Навчальні поїздки, відвідування цікавих місць та міст, театральні заняття, вивчення мов, спільна робота над виставою – все це задля того, щоб не змарнувати жодної миті мобільності та зробити її незабутньою.

Дізнайся більше:

https://www.facebook.com/teaterofcontemporarydialog/
https://instagram.com/tcd_a_mirror_of_the_world
https://www.youtube.com/@TCD.Amirroroftheworldwel-ve1cc