Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Хто повинен забезпечити ОХОРОНУ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА в місцях добування вуглеводнів

В травні Полтавська філія Суспільної служби України провела два семінари з громадського лобіювання для депутатів місцевих рад та активних представників громадськості.

Мета семінарів – навчити представників місцевих громад застосовувати інструменти адвокатування для захисту громадських інтересів, добиватися прийняття  рішень в інтересах своїх громад.

На семінарах в Полтаві  в Гадячі «Громадянське представництво. Ініціатива прозорості видобувних галузей. Безпечна екологічна ситуація і добування вуглеводнів» тренер Віктор Бобиренко, який має великий досвід лобіювання(громадянського представництва, адвокації) суспільних інтересів,  навів приклади Громадянського представництва(ГП),розповів про  успішний досвід ГП в Україні.

Семінар в Полтаві зібрав депутатів обласної, міської та районної рад від ВО «Батьківщина», членів Громадської ради при Полтавській обласній раді, громадських організацій, які вже довгий час піднімають питання щодо дотримання правил при розробці родовищ нафти та газу, охорони навколишнього природного середовища під час та освоєння свердловин, дослідно-промислової та промислової  розробки родовищ нафти і газу, виконання заходів з охорони навколишнього природного середовища,  прозорого надання спецдозволів на користування вуглеводнями.

На сайті Державної служби геології та надр України  в розділі Проекти регуляторних актів можна побачити «Правила розробки нафтових і газових родовищ» в двох варіантах, які були розроблені ще в 2015 році. На жаль, ці правила ще до цих пір не прийняті.

Ось що передбачено в розділі XVІIІ. ОХОРОНА НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО СЕРЕДОВИЩА ТА НАДР ПІД ЧАС СПОРУДЖЕННЯ, ПРОБНОЇ ЕКСПЛУАТАЦІЇ СВЕРДЛОВИН, ДОСЛІДНО-ПРОМИСЛОВОЇ ТА ПРОМИСЛОВОЇ РОЗРОБКИ РОДОВИЩ НАФТИ І ГАЗУ:

18.4. Охорона навколишнього природного середовища під час проведення пошуково-розвідувальних робіт, спорудження свердловин, облаштування і розробки родовищ нафти і газу повинна здійснюватись відповідно до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про охорону атмосферного повітря», Водного кодексу України, Земельного кодексу України, Кодексу України про надра, Лісового кодексу України, законодавства про охорону і використання рослинного і тваринного світу та інших нормативно-правових актів, які стосуються охорони навколишнього природного середовища, чинних будівельних, санітарних, протипожежних норм і правил.

18.4.1. Охорона навколишнього природного середовища повинна передбачати комплекс організаційних і техніко-технологічних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки населених пунктів, раціональне використання земель, вод, надр, запобігання забрудненню поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, збереження лісових масивів, заказників, охоронних зон.

18.6.2. Заходи з охорони навколишнього природного середовища під час експлуатації видобувних і нагнітальних свердловин, проведення на них підземних і капітальних ремонтів, застосування методів інтенсифікації припливів нафти і газу під час збору, промислової підготовки  і транспортування їх продукції повинні бути спрямовані на запобігання забрудненню землі, поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу (флори і фауни) нафтою, газом, конденсатом, промисловими стічними і попутними пластовими водами, хімічними реагентами і ПАР, які застосовують в технологічних процесах видобутку нафти і газу, та іншими забруднювачами, а також на раціональне використання землі й прісної води.

В реальності нафто-газодобувні компанії дуже часто економлять за рахунок природоохоронних заходів, порушуючи чинне законодавство України. Від цього потерпає населення , яке проживає в районах добування вуглеводнів. Очевидно, що лише активна позиція місцевих громад та спільні дії обраних  представників та громадських активістів  , допоможе привернути увагу високопосадовців до існуючих проблем та пошуку способів їх вирішення.

Семінар в Гадячі був дуже гарячий і продуктивний. Учасники семінару дізналися що таке інструменти адвокації, як розробити стратегію кампанії ГП, зробити аналіз сторін та визначити мішені.

В підсумку семінару розробили  план кампанії для вирішення проблем громад у видобувних регіонах. Дуже важливо, що всі учасники семінару взяли активну участь у розробці цього плану, як молоді громадські активісти з ГО «Наша толока та «Гадяч дружній», так і досвідчені депутати Цимбал Анатолій(партія «Відродження»), Власенко Анатолій(ВО «Батьківщина», Гайдабура Світлана(Радикальна партія Олега Ляшка), Оробей Віктор(Політична партія “Рідне місто”) та громадські Діячі Зозуля Олександр, Гладка Катерина, голова Громадської ради Сиваш Олександр.

Публікація підготовлена в рамках проекту “Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження” у частині надання допомоги в реалізації компоненту “Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні”, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *