Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Громадських діячів запрошують повчитися

Громадських діячів запрошують повчитисяУ Полтаві розпочався проект «Школа для активістів громадських рад». Його метою є підвищення спроможності Громадських рад Полтавської області ефективно впливати на вироблення та реалізацію державної політики. Для цього потрібно дати знання активістам про систему влади та навчити користуватись інструментами впливу.

В рамках «Школи» у світ виходить і даний інформаційний бюлетень, з якого активісти можуть отримати практичні поради щодо своєї діяльності, дізнатися про досвід колег, поділитися на його сторінках власними напрацюваннями.

Проект підтримали кілька організацій-партнерів, зокрема: Полтавська міська організація “Діти Чорнобиля” (голова Світлана Сулим), Полтавська обласна організація Національної спілки письменників України (голова Олена Гаран, член Громадської ради при ОДА та полтавському виконкомі) та ряд громадських діячів, які представляють різні ІГС.

На переконання ініціаторів «Школи», Полтавської філії Суспільної Служби України, такий освітній проект на часі через те, що в громадському секторі необхідно налагоджувати плідну і ефективну співпрацю. А цього не завжди вдається досягти, зважаючи на неоднорідність інтересів і суджень у колі представників Громадських рад. Розбіжності в дрібницях і особистих переконаннях ставлять під загрозу головну мету, з якою активісти прийшли до ГР – реальний вплив на рішення влади в інтересах полтавців.

Одним із прикладів може бути обговорення пенсійної реформи. Учасники ГР не змогли зробити якісний аналіз документа та надати фахові пропозиції щодо його удосконалення. Не всі члени ГР розуміють межі своїх повноважень та повноважень виконавчого органу, при якому вони створені. Активістам пропонують вчитися разом і в процесі роботи, «новачкам» на ниві «третього сектору» ці знання допоможуть уникнути помилок в їхній праці.

У Полтавській філії ССУ відзначають крім того і позитивні зміни в роботі ГР порівняно з 2005 роком. Є актив, який представляють досвідчені ГО, що фахово працюють у громадському секторі та мають досвід успішної роботи в громадській раді при Полтавській ОДА та полтавському міськвиконкомі в попередні роки. Вони розуміють, що мало вказувати на недоліки влади, потрібно брати участь в обговоренні проектів рішень, вносити свої пропозиції та залучати на свій бік представників влади, вміти доносити свою думку до своїх колег по ГР та до органів влади.

Таким чином, реалізація проекту допоможе підвищити спроможність активістів Інститутів громадянського суспільства (ІГС) Полтавської області ефективно використовувати інструменти впливу громадськості на вироблення та реалізацію державної політики, працюючи в Громадських радах при державних адміністраціях та виконавчих органах місцевого самоврядування.

Громадських діячів запрошують повчитисяЗробити це допоможе передача успішного досвіду роботи попередніх Громадських рад та європейського досвіду співпраці урядового та громадського секторів шляхом проведення семінарів. Учасникам запропонують тренінги такої тематики: «Інструменти роботи громадських рад та посилення їх спроможності», «Консультації з громадськістю відповідно до вимог Постанови КМУ №996.», «Громадська антикорупційна експертиза нормативно-правових актів», «Як налагодити ефективну співпрацю громадської ради з органом влади?»

Для підвищення організаційної спроможності ІГС проведуть тренінги “Проектна діяльність громадських організацій”, “Фандрейзінг, залучення ресурсів на місцевому рівні”, “Проведення компаній Адвокасі”.

До участі в навчальній програмі « Школа для активістів громадських рад» запрошуються члени Громадських рад при ОДА, при виконкомах Полтави та Комсомольська, при районних державних адміністраціях усіх районів Полтавщини, представники громадських організацій, які не увійшли до складу громадських рад.

Набір слухачів здійснюється на конкурсній основі. Для участі у проекті потрібно відправити запит за адресою: pfssu@i.ua і отримати анкету учасника. Її також можна знайти на сайті Полтавської філії Суспільної Служби України https://ssu-poltava.org. Прийом анкет триватиме до 1 вересня 2011 року.

poltavanews.com.ua


Файли:
1. Пресреліз
2. Анкета

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *