Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Від роботи свердловин очікуємо 2 мільйони гривень в бюджет — голова Чутівської райдержадміністрації

Від роботи свердловин очікуємо 2 мільйони гривень в бюджет — голова Чутівської райдержадміністраціїВ Чутівському районі розташовані п’ять ділянок на які видані спецдозволи на користування надрами. Всі вони належать державним компаніям. Найбільше вишок поблизу сіл Вільхуватка, Войнівка та селища Чутове. Голова Чутівської районної адміністрації Сергій Апряткін розповів про переваги і недоліки сусідства з нафтогазовими компаніями.

На яких умовах компанії співпрацюють із селами чи територіальними громадами?

З буровими компаніями укладаємо соціально-економічні договори. За ними щороку селам виділяють певні кошти. Торік це було по 150 тисяч гривень на сільську раду, на території якої видобувається газ. За пропозицією Полтавської обласної адміністрації вони були використані на капітальний ремонт доріг. Це було доречно, бо видобувна компанія не просто встановила вишки та труби, але й їздить важкою спецтехнікою.

Довідка.

Стаття 13. Конституції України. Земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Кожний громадянин має право користуватися природними об’єктами права власності народу відповідно до закону…

В попередні роки договори укладали з районною радою чи адміністрацію. І вже вони розподіляли кошти по селах, навколо яких є бурові свердловини. Зазвичай, мова йшла про 300-400 тисяч гривень, але інколи сума доходила до мільйона. Цього року схема змінилася. За використання грошей, які дають нафтогазові компанії, відповідають виключно селищні чи сільські голови. У 2017-му таким способом уклали соціально-економічні договори із трьома населеними пунктами — селищем Чутове, селами Войнівка та Вільхуватка.

Чи вистачає селам фінансування, яке дає “Украгазвидобування”?

На сьогоднішній день коштів недостатньо. Але ситуація має покращитись  з наступного року. Через внесені зміни до державного бюджетного кодексу, можемо розраховувати на позитивні зрушення. В район буде надходити 2% від рентної сплати компаній, в сільські ради — 1%, в ОТГ (об’єднані територіальні громади) — 3%. За попередніми розрахунками, надходження від видобувної галузі будуть суттєвішими.

Довідка.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату

(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 7-8, ст.49)

Верховна Рада України постановляє:

2) частину першу статті 64 доповнити пунктами 4-1 та 4-2 такого змісту:

“4-1) 2 відсотки рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату …. зараховується до районних бюджетів за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів;

4-2) 3 відсотки … зараховується до бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим та обласного значення, бюджетів об’єднаних територіальних громад за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів”;

3) частину першу статті 66 доповнити пунктом 4-1 такого змісту:

“4-1) 2 відсотки … зараховується до бюджету Автономної Республіки Крим, обласних бюджетів за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів”;

4) частину першу статті 69 доповнити пунктом 3-1 такого змісту:

“3-1) 1 відсоток рентної … зараховується до бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням (місцем видобутку) відповідних природних ресурсів”.

2. Цей Закон набирає чинності з 1 січня 2018 рок

Про які суми йдеться?

Ми очікуємо, що наступного року від ренти нафтогазових компаній в Чутівський район надійде близько 2 мільйонів гривень (клацає на калькуляторі). Також окремий мільйон піде в бюджет сільських рад. Це гарні гроші, адже загалом власні надходження до бюджету нараховують 30 мільйонів. Вони дуже знадобляться у Вільховатці, Гряковому, Василівці — де найбільші проблеми з водою. Тобто, кошти першочергово будуть витрачатись там, де є видобуток і туди, де є нагальні потреби.

Довідка.

Договори соціальної відповідальності ПАТ «Укргазвидобування» у Чутівському районі за 2017 рік.

( http://ugv.com.ua/page/socialna-vidpovidalnist#Чутівський район)

Розкажіть про екологічні проблеми в районі, пов’язані з робою свердловин.

Гроші, отримані від компаній, в першу чергу йтимуть на вирішення екологічних проблем. На сьогодні в нас катастрофічних ситуацій немає. Хіба низький рівень води. Але ніхто не проводив досліджень, що це результат видобування газу на території району, тому опиратися на факти не можемо. Також експерти говорять про часті випадки онкозахворювань. Але знову ж таки, доказів цьому немає. Про забруднення земель нафтою теж не говоримо, бо звернень від людей не отримували.

Компанії звітують вам про видобуток?

Ми не контролюємо цю звітність, дані вони подають у Державну фіскальну службу. Всі податкові надходження йдуть у держбюджет. Але з наступного року ми вже можемо планувати надходження в районний.

Юрій Филенко. випадки онкозахворювань. Але знову ж таки, доказів цьому немає. Про забруднення земель нафтою теж не говоримо, бо звернень від людей не отримували.

Компанії звітують вам про видобуток?

Ми не контролюємо цю звітність, дані вони подають у Державну фіскальну службу. Всі податкові надходження йдуть у держбюджет. Але з наступного року ми вже можемо планувати надходження в районний.

Юрій Филенко.