Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Виборчі права вимушених переселенців

Виборчі права вимушених переселенцівЯк їх реалізувати на Полтавщині?
15 жовтня 2014 року в приміщенні Полтавської ОДА ВГО Центр підтримки громадських ініціатив разом з Полтавською філією Суспільної служби України та Громадською радою при Полтавській ОДА провели круглий стіл для обговорення проблем, пов’язаних із реалізацією виборчого права вимушених переселенців із зони АТО та тимчасово окупованої території АР Крим.
Після змістовного і яскравого виступу експерта Володимира Піньковського учасники круглого столу взяли активну участь в обговоренні.
Виступили представники влади, відділу ДРВ, громадських організацій, які активно працюють з переселенцями, переселенка з Донецька, член ДВК , голова ГР при ОДА, представник обласної бібліотеки. Розповіли про проблеми з яким зіштовхуються тимчасово переміщені особи (ТПО).
Не зважаючи на інформацію, яку активно розповсюджують і органи влади і представники ГО, громадяни не поспішають міняти місце голосування та перевіряти себе в списках виборців. Очевидно, що потрібно більше працювати з виборцями, пояснювати їм важливість брати участь в голосуванні, адже це теж люстрація. Але робити це потрібно не лише в час виборів, але і між виборами.

Северин Юрій , начальник відділу адміністрування ДРВ Полтавської ОДА. Зараз в Полтавській області вже 1700 виборців змінили місце голосування, з них 150 чоловік в межах одного округу. Із більше, як 13 тисячі вимушених переселенців змінили місце голосування близько 300 осіб. Цей процес триває, після спрощення процедури люди почали звертатися активніше.
Але проблема з переселенцями ще в тому, що є люди, в яких відсутні паспорти, а для їх відновлення потрібен час.
Виборчі права вимушених переселенців У нас є дуже велика проблема, що уточнені списки з ДВК не повертаються після виборів до ДРВ. Тобто ті уточнення, які були внесення за звертанням виборців, не фіксуються в ДРВ, бо ДВК, які за процедурою повинні подавати бланки з повідомленням про неточності в списках, але вони цього не роблять, або передають не всі виправлення, які вони зробили. Тому на наступні вибори ці неточності знову будуть доставляти незручності виборцям.
Також закликаю якомога скоріше звертатися до ДРВ про зміну місця голосування, бо зараз ця процедупа займає 5 хв., а в останні дні буде багато звернень і онлайнсистема буде працювати повільно через перевантаження. Зараз ДРВ працюють без вихідних.

Гергель Лідія , переселенка із Донецька . Я змінила місце голосування, бо хочу використати своє право обирати владу. Але мене не зовсім задовольнило неуважне ставлення до мене працівників ДРВ Київського в місті Полтава району. Вони забули поставити підпис на посвідченні, що підтверджує тимчасову зміну місця голосування. Вимушена була знову до них звертатись і добиватись, щоб підпис таки був поставлений. – Вас тут багато ходить, а ми такі зайняті, в нас багато роботи.

Виборчі права вимушених переселенцівВласенко Людмила, вчений секретар Полтавської обласної наукової бібліотеки ім.Котляревського. Бібліотеки володіють дуже великим інформаційним та кадровим ресурсом, приміщеннями, безкоштовним інтернет для відвідувачів. Тому я звертаюся до громадських організацій більш активно користуватися бібліотеками для інформаційних кампаній та різних проектів. Ми завжди відгукуємося на пропозиції до співпраці і активно беремо участь у проведенні спільних заходів..

Маслак Віра, кандидат в депутати 144 округ, , громадська активістка. Я активно працюю на виборах з 2012 року і бачу одну і ту саму проблему. В списках є люди, які померли і не внесені мешканці нових будинків. Також вважаю проблемою віднести заяву про голосування вдома стареньким людям, які живуть одиноко. Адже, крім заяви потрібна копія паспорта, а люди зараз не довіряють віддавати комусь паспорт, щоб зробити копію.

Виборчі права вимушених переселенцівСтучилова Антоніна, ГО “Полтавська правозахисна група Порада”: Потрібно, щоб кожен переселенець отримував інформаційний листок, в якому були б всі служби куди потрібно звертатися та короткі поради з актуальних питань.

Федіна Тетяна Леонідівна, Департамент праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА: Ми розробили короткий інформаційний листок, який вручаємо кожному, хто до нас звернувся та передали Полтавському обласному центру соціальних служб для сімї, дітей та молоді.

Отич Олександр, Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, начальник відділу Управління з питань внутрішньої політики Наш департамент завжди готовий допомогти громадським організаціям розповсюдити і донести до людей актуальну та важливу інформацію. Завжди відкриті до співпраці.

Представники бібліотек, ГО, ДРВ розібрали плакати для розміщення їх в місцях, де щодня бувають громадяни.. Посібники “Позачергові вибори народних депутатів 2014: що потрібно знати виборцю” передали через вченого секретаря Полтавської обласної наукової бібліотеки Людмилу Власенко для оперативного розповсюдження по районним бібліотекам.
Начальник відділу Департаменту праці та соціального захисту населення Полтавської ОДА Федіна Тетяна Леонідівна роздала пам’ятки для переселенців представникам організацій, які працюють з ТПО.