Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Учасники проекту «Women Work Well» навчаються відстоювати свої інтереси

Учасники проекту Women Work Well навчаються відстоювати свої інтересиВ останній день вересня нові полтавці, а саме так з «легкої руки» представників Полтавської філії Суспільної служби  України, називають тих, хто був вимушений переселитися до Полтави з тимчасово окупованих Донбасу та Криму, зібралися на перший тренінг проекту «Women Work Well».

Ця інноваційна програма захисту прав та інтересів внутрішньо переміщених жінок на місцевих ринках праці, яка  впроваджується  українською     ГО “Фонд прав людини” у співпраці з колегами з Естонського Жіночого Ресурсного Центру ENUT, має  надати ВПО нові унікальні можливості пройти бізнес навчання, започаткувати власну справу в місті свого проживання, розвинути малий або середній бізнес. Проте зрозуміло, без залучення до цього процесу представників місцевої влади та менторської підтримки з боку успішних підприємців, не впоратися. А ще,  без особливих знань, і не лише зі сфери економіки або фінансів. Для успішної реалізації своїх  бізнес-проектів учасникам програми слід добре розумітися на адвокаційних технологіях та їх ефективному використанні, зокрема для розвитку громади. Учасники проекту Women Work Well навчаються відстоювати свої інтересиСаме на цьому наголошувала керівник проекту в Полтавській області,  Голова ПФ ССУ Ганна Кіященко, яка ділилася своїми знаннями та досвідом з учасниками тренінгу  «Громадянське представництво. Просування інтересів внутрішньо переміщених жінок на місцевому ринку праці». Говорили про адвокаси кампанії, про те як досягати їх результативності, впливати на громадську думку, на рішення влади та отримувати підтримку  останньої. А все це дуже важливо як для тих, хто поки що тільки має певні бізнес-ідеї, наприклад, відкриття фотостудії, авторської миловарні, кабінету масажу…Так і для тих, хто мав доволі успішний бізнес вдома, але втратив його  та спробував все розпочати з чистого аркушу в Полтаві. І ті і інші були серед учасників тренінгу, і ті і інші  мають певні побоювання щодо сплати непомірних податків, налагодження необхідних для ведення бізнесу зв’язків, пошуку ресурсів  у незнайомому місті і ще безліч проблем. Можливості їх вирішення  намітили під час обговорювання реального стану справ та після виконання цікавих  практичних завдань.  Ці можливості в об’єднанні  зусиль, спрямованих на досягнення  спільної мети, в лобіюванні спільних інтересів певної групи, в даному випадку тих ВПО, які вирішили займатися підприємницькою діяльністю в Полтаві.

Наступний тренінг в рамках проекту відбудеться через тиждень. А поки  на часі, пошук підприємців, які готові виступити у ролі Менторів та мають бажання стати наставниками для ВПО і привести своъх підопічних до успішного результату. Три учасника – Менті з 10 отримають на розвиток своєї справи по 500 євро.


Проект реалізується за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії, ГО “Фонд прав людини” у співпраці з Естонським Жіночим Ресурсним Центром ENUT. У Полтавській області проект реалізує   Полтавська філія Суспільної служби України.