Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка

Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 099 серпня відбулася звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка (Люблінське воєводство) за міжнародною освітньою програмою Центру Польсько-Української Співпраці.
З Полтавщини в делегації було 9 осіб, представники громадських організацій , освіти, місцевого самоврядування, а саме:

1. Білоброва Тетяна, аспірант кафедри міжнародної економіки «Полтавського університету економіки і торгівлі», волонтер Полтавської філії Суспільної служби України:

Враження від поїздки дуже позитивні та змістовні. Але найбільш запам’ятались наступні моменти.
– Підхід до формування місцевого бюджету. Цей процес відбувається, на відміну від України «знизу догори», що дозволяє вивчає, враховувати і в подальшому задовольняти потреби місцевої громади. Вразило те, що мешканці мають можливість висловити свою думку і вона є реально важливою при планування та реалізації бюджетної політики міста. Крім того, такий підхід розрахований не лише на ефективне вирішення проблем, задоволення потреб, 7але й розвитку міста.
– Організація енергозбереження та інвестиції у екологію. Хоча й незрозумілим залишилось питання екологічності опалення вугіллям, все ж таки заходи з оновлення опалювальних котлів і утеплення будинків вражають. Неможливо не відмітити зовнішнє оформлення оновлених будинків – вони різнокольорові та веселі, від чого провінційне промислове містечко із сірого і непривітного перетворилося на дуже привабливе. Що стосується організації переробки твердих побутових відходів, то все виявилось доволі простим і ефективним. Перейняти досвід було б дуже корисно навіть більшим за розміром населеним пунктам. Питання лише за ініціативною і державною підтримкою. Тож, як показав досвід Красніка, важливо продумати що зробити і як саме.
– Спосіб організації дозвілля місцевої молоді. Дуже сподобалось те, що здоровий спосіб життя не лише пропагується та поширюється, але й те, що він є реально доступним і змістовним: є вибір як провести свій вільний час (басейн, майданчики для скейту, футболу, волейболу) і є реальна можливість. Особливі враження залишились від спортивної зали на базі гімназії №5. Цікаво, що інвестиції фактично були спрямовані не лише у розвиток спорту, але й у розвиток культури, освіти (в приміщенні зали відбуваються танцювальні вечори, підсумкові іспити тощо).

2. Бунецька Олена, працівниця другої полтавської державної нотаріальної контори, волонтер Полтавської філії Суспільної служби України
3. Бутенко Микола, директор Круподеринської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Оржицького району
4. Даценко Лєна, завідуюча фінансово-господарським відділом Зінківської районної ради.
5. Тимошенко Тетяна, консультант відділу організаційного забезпечення діяльності Кобеляцької районної ради,
6. Ухань Олена, методист міського методичного кабінету управління освіти Полтавського міськвиконкому,
7. Чумак Сергій, реабілітолог, Громадська колегія при Полтавському міськвиконкомі
8. Черненко Тетяна, президент НГО «Монтессорі-Центр реабілітації дітей-інвалідів дошкільного віку «Соняшник»
9. Влох Сергій, керівник громадської організації «Молодь Полтавщини»

Проект «Центр Польсько-Української Співпраці» це продовження освітнього проекту для працівників місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємців з Польщі та України, який фінансується з коштів Норвезького фінансового механізму.
Полтавська філія Суспільної служби України є партнером проекту в Полтавській та Кіровоградській областях.
Мета проекту: створення польсько-української системи обміну досвідом та знаннями для місцевого самоврядування, громадських організацій, підприємців.
Діяльність проекту включає :
Навчання distance learning. Це безплатне індивідуальне навчання, що охоплює 12 тематичних модулів: Публічна Адміністрація, Якість в адміністрації, Європейська інтеграція, Громадські Організації та суспільна комунікація, Е-Адміністрація, Місцевий розвиток та екологія, Співпраця 3 секторів: адміністрації, бізнесу та організацій NGO, Польсько-українська економічна співпраця, Підприємлива жінка (3 останні модулі стосуються економічних справ), Сучасні методи управління в адміністрації, Локальний розвиток і суспільство, Екологічний туризм. В Полтавському осередку проекту, яким опікується Полтавська філія Суспільної служби України за цією програмою навчалися 117 осіб.
Організація навчальних візитів – 24 чотириденні візити для представників адміністрації та громадських організацій з України, під час яких вони знайомляться з практичними аспектами організації та управління ґміною, впровадженням системи управління якістю, екологічною діяльністю, ефективною комунікацією з мешканцями та співпраця з громадськими організаціями. Учасники знайомляться також з електронною системою обігу інформації та сучасними вирішеннями у сфері послуг для мешканців. З Полтавщини в таких візитах взяло участь більше 30 осіб.
Організація економічних семінарів. Економічні семінари – це 6 дводенних зустрічей підприємців з Польщі та України, присвячених розвитку підприємництва та обміну інформації та знань у сфері ринкової активності.
Організація Економічних Форумів. Економічний Форум – це транскордонні зустрічі підприємців з Польщі та України, представників органів самоврядування, інституцій ринку праці, навчальних та освітніх організацій, присвячені стимулюванню підприємництва. Протягом двох років відбудуться два такі Економічні Форуми. Організація Конференції «Суспільна Комунікація» та Міжнародних Днів Красніка. Протягом 2 років відбудуться 4 конференції, учасниками яких будуть представники муніципалітетів, неурядових організацій, місцева громада, підприємці.
Міжнародні Дні Красніка – два 3-денні заходи відкритого типу для 4 000 учасників– складені з циклу забав культурного та спортивного характеру. Учасниками Днів буде громада Красніка та гості з Польщі і України. В рамках цього заходу відбудеться турнір з футболу для української та польської молоді. Міжнародні Дні Красніка відбудуться у серпні 2009 р. та 2010 р.

Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 09 Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 09
Бунецька Олена - Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 09 Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 09
Влох Сергій - Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 09 Звітна зустріч учасників навчального візиту до Красніка 2010 08 09

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *