Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Йдеш до влади – готуй декларацію

ПРЕС-РЕЛІЗ
20.05.2014

Йдеш до влади – готуй декларацію. Знай -її перевірять!

Громадські контролери представили результати моніторингової кампанії «Декларації без декорацій»,   в якій дослідили стиль життя високопосадовців часів Януковича та виявили причини його невідповідності задекларованим статкам.

1 квітня 2014 року всі державні службовці України зобов’язані оприлюднити власні декларації про майно, доходи та витрати попереднього року (це регулює ст.12 Закону України «Про засади запобігання та протидії корупції»). Чи та як посадовці України виконали цей обов’язок, можна перевірити, просто зайшовши на сайт будь-якого органу влади. Практика попередніх років показала, що відомості про власні статки можновладці країни оприлюднюють вкрай неохоче.

Саме тому громадські активісти України в рамках кампанії «Декларації без декорацій» зібрали та дослідили більше 400 декларацій посадовців, оприлюднені ними в 2011 та 2012 роках. Моніторингову ініціативу координує Transparency International Україна, а в коаліцію входять більше 40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів з усієї країни. Перевірці підлягали декларації міністрів, голів ОДА, мерів обласних центрів, а також усіх їхніх заступників. Активісти зібрали дані в єдину базу та створили он-лайн мапу декларацій за 2011-2012 роки www.anticorruption.in.ua/declarations/map.

Результати моніторингу виявили кричущі невідповідності стилю життя чиновників тим статкам, які вони задекларували.

ТОП-3 посадовців, стиль життя яких перевищує офіційні доходи

Центральні органи влади

1.       У 500 разів – Едуард Ставицький (екс-міністр енергетики та вугільної промисловості України) сукупний дохід 123 070 грн та в членів сім’ї 2 552 688 грн. В банківських установах відповідно 155 771 та 85 3978 грн. Стиль життя родини Ставицьких за попередніми оцінками близько 800 000 000 грн.

2.       У 17 разів – Андрій Ігнатов (екс-заступник міністра доходів та зборів України) сукупний дохід 2 270 752 грн, вклав у банк у 2012 році – 37 858 964 грн. Фактичний стиль життя більший на 35 588 212 грн.

3. У 9 разів – Артуро Бабенко (екс-заступник міністра оборони України),  сукупний дохід за 2012 рік становив 96 065 грн, придбав автомобіль марки Рorsche вартістю 880 000 грн. Стиль життя перевищив задекларовані доходи на 783 935 грн.

Місцеві органи влади

  1. У 8 разів – Олександр Мальцев, (секретар Сімферопольської міської ради), офіційний дохід 59 993 грн, фактичний стиль життя 478 170 грн.
  2. У 5 разів – Маноліс Пілавов,(перший заступник Луганського міського голови), офіційний дохід 108 115 грн, фактичний стиль життя 500 000 грн.
  3. У 4 рази – Віталій Волошин,  (заступник голови – керівник апарату Одеської ОДА) сукупний дохід за рік 488 897 грн, придбав у 2012 році 2 квартири на суму 1 800 000 грн

Більше даних знаходиться в інфографіці на сайті

www.ti-ukraine.org

Найбільшу офіційну зарплату мав Сергій Арбузов (екс-перший віце-прем’єр, а до того – голова НБУ), який протягом 2012 року отримав 1 766 337 грн (це 147 194 грн на місяць). Серед 405 досліджених осіб було виявлено всього троє альтруїстів –

це заступники голови Чернівецької ОДА Кирило Крищенко, Василь Бурлака та Георгій Галиць.

Вони перерахували матеріальну допомогу в загальному розмірі 16 600 грн вихованцям Магальського дитячого будинку – інтернату.

Всі дані про невідповідність стилю життя задекларованим статкам будуть направлені у правоохоронні органи.

Чому це стало можливим та як з цим боротися?

Проблема недостовірного декларування доходів можлива через існуючі до сьогодні прогалини в законодавстві, де взагалі відсутній контроль за майновими деклараціями службовців, відсутні механізми виявлення недостовірності даних, не передбачено санкцій за неправдиві дані. Максимальний розмір  штрафу за неподачу декларації становить смішні 435 грн.(25 неоподаткованих мінімумів громадян).

Для того, щоб змінити цю ситуацію, громадянські активісти на чолі з Transparency International Україна та спільно з міністерством юстиції України вже розробляють нововведення на законодавчому рівні, які мають врегулювати конфлікт інтересів публічних службовців та запровадити ефективний фінансовий контроль за статками посадовців. Зокрема, вони передбачають:

  1. Створення Національної комісії з питань запобігання корупції, до функцій якої буде входити перевірка декларацій службовців та їх фактичного способу життя.
  2. Створення загальнодержавної електронної системи майнових декларацій службовців з вільним онлайн доступом до неї усіх охочих.
  3. Значне посилення відповідальності як не за подання службовцями власних декларацій, так і за неправдиві відомості в них.

Нова влада має бути прозорою

Тотальна корумпованість колишнього режиму, відверте нехтування нормами закону стали причинами повної недовіри громадян до очільників державної влади на всіх рівнях. Згодом це вилилося в масовий народний протест, що завершився повним переформатуванням влади. Нова владна команда сьогодні має шанс довести власну відкритість та підтвердити принцип верховенства права, за який вболівають люди всієї країни. Відкритість фінансових відомостей службовців –  це найкращий індикатор чесності чи брехні. Адже декларації замовчують лише ті, кому є що приховувати від громадськості.

Тому коаліція моніторингових громадських організацій України нагадує всім представникам нової влади –  Посадовці, ми пильно за вами спостерігаємо! За законом Ваші декларації мають бути стати доступними не пізніше як через 30 днів від 1 квітня та містити лише правдиву інформацію. Будь-яка помітна розбіжність між задекларованим та реальним стилем життя стане відома усім. Ми Вас у цьому запевняємо!

В Полтавській області партнер моніторингової кампанії «Декрарації без декорацій» Полтавська філія Суспільної служби України, експерти якої досліджували Декларації  посадових осіб Полтавської ОДА та Полтавської міської ради.

27 травня о 13 год. в к.333 Полтавської ОДА, вул. Жовтнева, 45 відбудеться круглий стіл: «Стан корупції в Україні та результати проведення аудиту стилю життя високо посадовців”.

Мета круглого столу : провести публічне обговорення стану корупції в Україні та результати моніторингової кампанії «Декларації без декорацій»: регіональний аспект.

Категорія учасників –  представники регіональних і місцевих ЗМІ, громадських організацій, органів влади, правоохоронних органів, науковці,всі, хто моніторить антикорупційну тематику.

Громадська кампанія з моніторингу стилю життя високопосадовців України здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.

Контакт для медіа: Ольга Тимченко,

керівник інформаційної  служби

Transparency International Україна

р.т. +38 044 360-52-42,

e-mail: tymchenko@ti-ukraine.org

м.т. 050-352-96-18, р.т. 044 -52-42,

e-mail: tymchenko@ti-ukraine.org

www.ti-ukraine.org

Довідково: Transparency International Україна є Представництвом глобальної антикорупційної неурядової організації  Transparency International, що має понад 90 національних представництв та працює більше як у 100 країнах світу. Місія ТІ Україна: обмежити збільшення рівня корупції в Україні шляхом сприяння прозорості, підзвітності і доброчесності публічної влади і громадянського суспільства. Дізнатися більше про діяльність організації можна  на сайті  www.ti-ukraine.org.

Контакти в Полтаві: Ганна Кіященко

Полтавська філія Суспільної служби України

Тел. (0532) 500-647

+38 0504109958,  pfssu@i.ua

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *