Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Разові витрати службовців менші за 150 т. грн. вважаються незначними

Разові витрати службовців менші за 150 тисяч гривень вважаються незначними і вони їх можуть не вносити до своїх Декларацій.

Разові витрати службовців менші за 150 тисяч гривень вважаються незначними і вони їх можуть не вносити до своїх Декларацій.Висновки  круглого столу: «Декларації без декорацій»: регіональний аспект».

В Полтаві  за активної участі представників державних, правоохоронних органів та громадянського суспільства пройшло обговорення результатів всеукраїнської  моніторингової кампанії «Декларації без декорацій».

В коаліцію по проведенню  моніторингу декларацій входять більше 40 громадських організацій, журналістських агенцій та індивідуальних розслідувачів з усієї країни Моніторингову ініціативу координує Transparency International Україна. Перевірці підлягали декларації міністрів, голів ОДА, мерів обласних центрів, а також усіх їхніх заступників. Активісти зібрали дані в єдину базу та створили он-лайн мапу декларацій за 2011-2012 роки www.anticorruption.in.ua/declarations/map.

Максим Корявець , експерт Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень: «Мета громадського аудиту відповідності стилю життя публічних службовців їх  задекларованим статкам полягає у дослідженні фактичної відповідності реального стилю  життя публічних службовців України задекларованому ними рівню доходів.

Громадянське суспільство може контролювати зміст майнових декларацій через:

  1. Перевірку вмісту декларацій (порівняння по роках, порівняння з іншою публічною доступною інформацією);
  2. Проведення незалежної оцінки відповідності задекларованих активів реальному стилю життя службовців;
  3. Спрощене представлення даних із декларацій публічних службовців;
  4. Аналіз декларацій на їх відповідність закону.

В Полтавській області партнер моніторингової кампанії «Декрарації без декорацій» Полтавська філія Суспільної служби України, експерти якої досліджували Декларації  посадових осіб Полтавської ОДА та Полтавської міської ради.

Ганна Кіященко, експерт Полтавської філії Суспільної служби України: «Аналізуючи заповнення декларацій вищими посадовими особами ОДА та міської ради ми зіштовхнулися  з  проблемою недостовірної  інформації про доходи та витрати, а саме:

Декларанти не вказують всі  свої доходи  та доходи членів  cім’ї в деклараціях, доходи від земельних ділянок, якими вони володіють.

Декларанти не вказують свої витрати на утримання задекларованого майна, або  вказують  недостовірні цифри.

Разові витрати службовців менші за 150 тисяч гривень вважаються незначними і вони їх можуть не вносити до своїх Декларацій.7 травня 2014 року ми звернулися з офіційним листом до прокурора м.Полтави Гриня Г.Г. щодо неправдивої інформації в Деклараціях  міського голови Мамая О.Ф. та заступника міського голови Стеценка В.В., а саме відсутності  даних про доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру їх дружин та не заповнена графа про витрати на утримання майна зазначеного в розділах ІІІ – V .

Перший заступник  міста Полтави Руслан Кривоніс  повідомив в нас, що підстав для прокурорського реагування не знайдено, оскільки « … в разі ненадання декларанту членами сім’ї відомостей, передбачених Декларацією, декларант у відповідному полі може поставити прочерк або, зокрема, зазначити «відомості» не надано.»,  «… відомості про витрати (вклад/внесок) надаються лише у випадку, якщо разова витрата (вклад/внесок) на придбання у власність/оренду чи інше право користування нерухомості або автотранспорту по кожній із зазначених позицій у звітному році дорівнює або перевищує 150 тис. гривень. За аналогічної умови заповнюються відомості у полі «усього» у позиціях 46,48,50,56 декларації.» І саме цікаве: « Відповідальність членів сім’ї декларанта за надання неповної інформації про свої доходи, майно, витрати і зобов’язання фінансового характеру або відмову у її наданні такої інформації чинним законодавством не передбачена.»  Повна  відповідь на наш лист у додатку.

Учасники круглого столу активно обговорювали причини корупції та надали свої пропозиції щодо методів та механізмів подолання зловживань у владі.

Ганна Кіященко: «Під час моніторингу інформації,  яка оприлюднюється га офіційних веб-сайтах органів влади ми спостерігаємо випадки розміщення неточної чи неповної інформації, застарілої інформації. Необхідно встановити правила наповнення офіційних веб-сайтів та передбачити терміни для оновлення застарілої інформації”.

Вікторія Курілко, заступник голови Громадської ради при Полтавській обласній раді:

Необхідна просвітницька кампанія щодо розкриття корупційних схем , порад як не давати хабарі, що робити малому та середньому бізнесу. Також повинна пройти  люстрація , очищення влади від корупціонерів.

Особливу увагу потрібно звернути на формування кадрів, потрібно проводити  відкриті конкурси на заміщення посад у владі , передбачити участь представників громадських рад в конкурсних комісіях(не менше 30% ).

Ольга Волчкова, член громадської ради при Полтавській ОДА: Потрібно  відновити практику народних засідателів. Тобто рішення в суді приймаються тріумвіратом: суддя та два народних засідателі, які обираються під час виборів до місцевих рад.

Ігор Кіянчук, ГО Рух «Ми європейці»: « Пропоную  запровадити на ОДТРК «Лтава» цикл передач присвячених  боротьбі з корупцією, люстрації тощо. Обласна та міська рада не завжди публікують заздалегідь проекти рішень, самі рішення публікуються без додатків, відсутня повна  інформація про проведення тендерів, фактично приховується важлива для громади інформація.»

Ольга Откидач, громадська рада при Полтавській обласній раді : «Потрібно встановити контроль над наданням погоджень на видобування корисних копалин в нашій області. Громада повинна мати повну інформацію про виконання соціальних договорів та сплату податків добуваючими підприємствами».

Михайло Дугін, НСЖУ: « Потрібно також перевірити Декларації наших суддів, бо саме звідти починається корупція».

Микола Дубинка, заступник прокурора м.Полтави: «Ми контролюємо  неподання, чи невчасне подання декларації , а не зміст декларацій. Немає  Закону, який би регламентував розміщення на офіційних веб-сайтах органів влади тільки правдиву інформацію, тому інформація в  біографії міського голови на сайті  про те, що він одружений, тоді, коли в його декларації вже немає дружини , що може  свідчити про розлучення,  не є порушенням жодного закону.».

Громадська кампанія з моніторингу стилю життя високопосадовців України здійснюється за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні.


Файли:
Відповідь прокуратури