Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Кращі практики самоврядування. Демократія участі

Кращі практики самоврядування. Демократія участіДругий семінар , який 26-27 липня провела Полтавська філія Суспільної служби України, зібрав більше тридцяти учасників та розширив свій склад за географічним, віковим показниками. Цього разу свої сертифікати отримали представники громад Полтавської області, студенти з Харкова і навіть гостя Полтави з російського міста Мурманська.
Ось як оцінює семінар найстарший з учасників, Анатолій Іванович: «…я був присутній на багатьох семінарах. Там були цифри, там були криші, вікна, двері, там були котли і тому подібне, але там не було людей. Там все було, а от людей не було. На цьому семінарі ми побачили відношення такого гуманітарного напрямку, тобто увага до людини, увага до проблем людини, увага до охорони природи, ну і інші речі, які на жаль у нашому суспільстві ще на дуже низькому рівні і вивчаються, і виконуються, і забезпечуються державою.»
Робота розпочалася з презентації наймолодшими майбутніми тренерами Наталею Баранник  та Надією Миколаєнко  сайту «Наші гроші», команда якого  проводить розслідування махінацій з державними коштами з усіх регіонів України..
Після того Ганна Кіященко знайомила присутніх з історією становлення та діяльності Полтавської філії Суспільної служби України.
Віктор Боберенко - Кращі практики самоврядування. Демократія участіТренер Віктор Бобиренко вразив учасників своєю енергійністю та унікальним стилем подачі матеріалу. Тож два дні поспіль в легкій та сприятливій атмосфері хтось вчився писати, а хтось удосконалював свої вміння у написанні проектних заявок.
«Додому дзвоню і кажу: Таке! Таке бачив!» – ділиться враженнями від творчості Театру Сучасного Діалогу Сергій, вчитель з Кочубеївки Чутівського району. Незмінно важливою частиною семінару є знайомство із засобами театрального мистецтва, що допомагають формувати свідоме громадянське суспільство. Цього разу до драматурги ні Ірини Гарець, долучилася Алла Сира. Вона, як майбутній тренер з громадянської компетенції, у своєму виступі зосередила увагу на форум-театрі, що допомагає у вирішенні гострих соціальних проблем.
Таким от чином і добіг кінця другий етап навчання для тренерів з громадянської компетенції. З масою приємних вражень, нових знайомств, цікавих відкриттів і корисних напрацювань.
Тепер майбутні тренери готують заходи, які проведуть у своїх спільнотах, тим самим підтверджуючи свою кваліфікацію та право називатися тренерами з громадянської освіти.
Одна з учасниць семінару Оксана сказала: «Это ж целое море! Вот этот семинар, он вообще показал, что вот сколько шансов, плавающих везде! И они рядом, реально.»
Тож давайте будемо користуватися хоча б половиною можливостей, які ідуть до нас в руки!


Проект «Громадянська освіта для самоорганізації та стійкого розвитку місцевих спільнот Полтавської області» виконує Полтавська філія Суспільної служби України за підтримки Представництва німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народних університетів» DVV International in Ukraine.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *