Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Заради майбутнього наших дітей!

Круглий стіл Шишаки 2016 07 14Гадаю багато хто з нас підбиває підсумки своєї діяльності в кінці року, щоб розібратись що вийшло, а що ні з того, що планував на початку. Ось і я вирішив озирнутись назад і згадати, що зробив у 2016 році разом з Полтавською філією Суспільної служби України.( ПФ ССУ)

Це був мій перший досвід роботи в громадському секторі.  І я скажу – це дуже цікаво, корисно та пізнавально . Але поряд з тим, робота з людьми є дуже складною та енергетично затратною, особливо у такий складний для країни час.

Ми з Ганною Кіященко, керівником громадської організації ПФ ССУ, розпочали свою спільну діяльність на початку 2016 року. Ми обоє працювали у нафтогазовому секторі і добре знаємо його переваги і проблеми. Розуміючи, що міжнародний стандарт Ініціатива прозорості видобувних галузей (ІПВГ)є тим майданчиком, який може допомогти  Полтавській області отримати гарні прибутки і розвиток енергетичного сектору замість корупційних схем та погіршення екології,  ми приступили до роботи. Майже за рік ми об’їхали всі районні центри області та сільські громади, де проводиться видобуток вуглеводнів. Круглий стіл Шишаки 2016 07 14Організовували круглі столи, обговорювали з владою та місцевими активістами їхню співпрацю з видобувними компаніями, які працюють в регіоні. Я розповідав про те, що Полтавщина є лідером з видобутку  та балансовому запасу природного газу в Україні, а присутні про проблеми, які їм  створюють видобувні компанії. Ганна Кіященко говорила, що потрібно вкладати кошти не тільки в освіту дітей, але й дорослих, а  влада наголошувала , що вона на місцях безсила, і в усіх їх бідах винні народні депутати і президент. Ось так цікаво, в більшості випадків розпочиналися наші круглі столи. Але ніхто і не говорив, що буде легко.  І ми завжди знаходили спільну мову, та разом збирали проблеми видобувних регіонів, щоб передати їх на слухання Багатосторонньої групи зацікавлених осіб(БГЗО), яка  контролює впровадження ІПВГ в Україні  та складається з представників Уряду, представників видобувного сектору та громадськості. Так, із Громадською радою при Зіньківській  РДА та ПФ ССУ навіть був підписаний меморандум про співпрацю та обмін інформацією, яка стосується видобувній галузі. А це означає, що позитивних змін у районах на просто хочуть, а ще й намагаються їх робити самі.

Полтавська філія Суспільної служби України 28 10 2016Ми також презентували міжнародний стандарт ІПВГ в обласній адміністрації, на засіданнях депутатських комісій обласної ради   та зустрічах влади з представниками компаній з видобутку нафти і газу області. Найбільшою проблемою у видобувному секторі влада області називала те, що Полтавщина не отримує майже ніякого фінансового прибутку від добування нафти і газу в регіоні, а негативні екологічні наслідки від такої діяльності тільки зростають. Неодноразово ставилась в приклад ситуація в с. Сенча, де від того, що десятиліттями добували газ та нафту, а на заходах зі збереження навколишнього середовища економили,  все село залишилось без питної води, а через пониження рівня води в річці, дуже часто горять торф’яники, які  неможливо потушити.

Активістам в селах та районних центрах також важко зрозуміти, яка вигода для місцевих громад від видобувної галузі. Адже видобування пов’язане з  погіршенням еколог в регіонах, руйнування інфраструктури, натомість жодної фінансової  вигоди, навпаки високі ціни на природній газ. Та всі погоджувались , що при прозорій і головне ефективній системі управління ця галузь зможе  стати каталізатором  української економіки.

Під час моєї діяльності разом з Полтавською філією Суспільною служби України ми звертались з проханням до  місцевої влади і активістів, через своїх депутатів, підтримати законопроект 3038, в якому йдеться про повернення 5 % ренти від діяльності видобувних компаній у місцевий бюджет. І вже наприкінці 2016 го цей закон був прийнятий. Здавалося б перемога, але закон  вступає в силу аж з першого січня 2018 року. А отже нашій владі треба буде ще рік щось «придумувати», щоб наповнювати місцеві  бюджети , а подальше блокування обласною радою  видачі спецдозволів може ще сильніше нас віддалити від  енергонезалежності.

На завершення, хочеться сказати, що у видобувному секторі ще є багато проблем, але ми їх подолаємо, якщо  разом будемо  наводити лад у нафтогазовій галузі заради нашого майбутнього і майбутнього наших дітей.

Yurii Fylenko


Cемінар для журналістів - ПФ ССУ Круглий стіл Чутів 03 11 2016
Семінар для студентів коледжу 20 10 2016 Семінар для студентів коледжу 20 10 2016


Матеріал підготовлено в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

ЛОГО ССУ ІБСЕД
Полтавська філія Суспільної служби України,
вул.Соборний майдан 15, м.Полтава, 36020, тел/факс:  +38 0532 500-647,
e-mail: pfssu@i.ua, https://ssu-poltava.org

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *