Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Щедрий вечір для батьків і дітей

Щедрий вечір  для батьків і дітей в ПолтавіНоворічні та Різдвяні свята завжди в Україні святкувалися з великим захопленням. Це час теплих зустрічей у родинному колі, щирих привітань і приємних несподіванок.

Зібралися привітати один одного та поспілкуватися у дружній обстановці літні люди – колишні жертви нацистських переслідувань та волонтери Полтавської філії Суспільної служби України, які беруть участь у проекті «Батьки і діти. Взаємна підтримка і обмін досвідом», що реалізується за підтримки Міжнародної громадської організації «Міжнародний фонд «Взаєморозуміння і толерантність».

На початку зустрічі учасників привітала школярка Ірина Цюпа, вона виконала дві щедрівки. Далі співали самі учасники та розповідали, як святкували Різдво у їхньому дитинстві. Анатолій Вікторович Біленко подарував присутнім свою улюблену українську пісню «Знов зозулі чути голос в лісі», а Сергій Іларіонович Рибалка пригадавши часи свого перебування у концтаборі, заспівав пісню німецькою, в якій йшлося про тугу за Батьківщиною. Цієї пісні його колись навчив у таборі ув’язнений німець.

Після цього колишні жертви нацистських переслідувань, що завітали на захід, а це Анатолій Вікторович Біленко, Глаіра Іванівна Авдєєва, Григорій Сидорович Стець та Сергій Іларіонович Рибалка, поділилися з присутніми спогадами про часи перебування у країнах Третього Рейху.

Прийшли на зустріч і подружжя Гузік Людмила Федорівна та Ярослав Іванович. Дядько Ярослава Івановича – Андрєєв Володимир Іванович, у минулому в’язень Дахау, багато розповідав про свої поневіряння у таборі. Народився він 1918 року, закінчив Київський геологорозвідувальний технікум, коли розпочалася війна, пішов на фронт, був лейтенантом. Потрапив у полон… Дядька вже немає серед живих, але Ярослав Іванович вважає за потрібне розповісти молодим людям трагічну історію його життя. Ще одна причина, чому він прийшов на зустріч – по спілкуватися з однолітками дядька, послухати їх розповіді.

Волонтери з Сестринства Святої княгині Ольги разом з хором Української Автокефальної Православної Церкви Харківсько-Полтавської єпархії підготували концертну програму, яка додала всім оптимізму й принесла відчуття того, що життя триває, і переживши страшні випробування, найважливіше – не зневіритися!


Фото:

Щедрий вечір  для батьків і дітей в Полтаві Щедрий вечір  для батьків і дітей в Полтаві
Щедрий вечір  для батьків і дітей в Полтаві Щедрий вечір  для батьків і дітей в Полтаві

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *