Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Європейський та український досвід громадянського суспільства

15 квітня на засіданні секретаріату Громадської ради при Полтавській обласній державній адміністрації Ганна Кіященко презентувала європейський досвід співпраці влади з громадянським суспільством. Навчальний візит до Брюсселю та Лондону делегації лідерів громадянського суспільства з України та Молдови та представників місцевої влади відбувся з 27 лютого по 5 березня 2011 року в рамках проекту «Посилення громадянського суспільства через кордони для розвитку демократії», що фінансується Фондом підтримки демократії ООН.

В Брюсселі делегація зустрічалася з представниками Конкорду. Це платформа міжнародних та національних асоціацій інститутів громадянського суспільства з усієї Європи.

Роль Конкорду – представництво ІГС перед Євроінститутами, адвокація членів, координація діяльності, розвиток, створення альянсів. Працюють в робочих групах за напрямками, всього 15 чоловік.

Лише 0,3% від допомоги Євросоюзу Україні йде на підтримку НУО.

В Європейській комісії зустрічалися з Комісаро Фуле, який є палким прибічником громадянського суспільства

Він вважає, що влада мусить слухати і спілкуватись з різними ІГС, а не лише обраними.. Ви можете почути не зовсім приємні, критичні думки. Але потрібно , щоб всі були почуті, всі думки потрібно враховувати, всі думки потрібно поважати. Адже це дозволяє приймати рішення, які максимально враховують інтереси різних представників суспільства. Необхідно прислухатися до громадянського суспільства, влада та громадський сектор партнери і між ними повинна бути довіра .

У Великобританії була надзвичайно цікава зустріч з Compact Voice, громадська організація (Голос Договору).

Compact – Договір між державою та Громадянським суспільством.

Договір підписаний в 1998 році , тоді при владі були лейбористи, які прийшли на зміну торі. Після чергової зміни владної партії, Договір не припинив свого існування, не зважаючи на те, що немає жодного Закону, який би примушував владу укладати такий договір.

Compact Voice отримав підписи від 20 тисяч громадських організацій, які погодились на цей договір. Також була отримана згода і підтримка всіх партій, а не тільки лейбористів, які тоді були при владі.

Compact Voice – підписалась від імені ІГС під Угодою.

Вони працюють для просування Угоди, забезпечення виконання Угоди, пропаганди, навчання представників ІГС. Потрібен механізм для того, щоб налагодити співробітництво влади та громадського сектору – цей механізм і є в Угоді. В ній описані всі зобов’язання , які взяли на себе обидві сторони і яка відповідальність за порушення Угоди.

Головне, що ІГС мають право лобіювати зміни, навіть, якщо вони отримують гроші від уряду.

В кожній територіальній одиниці є такі Договори з місцевою владою, всього 300.

Спільна праця влади та ІГС – це запорука побудови справедливого суспільства.

Також Ганна Кіященко, керівник робочої групи проекту «Посилення громадянського суспільства через кордони для розвитку демократії», продемонструвала активістам презентацію, підготовлену Тарасом Тимчуком ( РЦ Гурт) «ГР Громадські ради: Як стати ефективним інструментом впровадження місцевих змін 10 практичних рекомендацій».

http://governance.org.ua/?page_id=121

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *