Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Гадячани прагнуть навести порядок в своєму районі

Гадячани прагнуть  навести порядок в своєму районі. Семінар у Гадячі 20_01_2017_019В рамках семінару «Ініціатива прозорості видобувних галузей(ІПВГ). Аналіз політики та формування альтернатив для вирішення суспільних проблем» експерти та представники гадяцької громади (депутати, працівники виконкому, представники освіти, органів самоорганізації населення) обговорили поводження з твердими побутовими відходами в місті та районі.

Ініціаторами цього обговорення  виступили  міська рада, персонально  Поліна Вєтрова, працівник виконкому гадяцької міської ради та громадська організація «Гадяч дружній».

Кінцева мета цього обговорення складання Програми поводження з твердими побутовими відходами для м.Гадяча.

Під час семінару був зроблений аналіз поточного стану поводження з відходами, який показав реальний масштаб проблеми . В Гадяцькому районі зараз працюють 33 сміттєзвалища, які займають 25 га території. Крім цього засмічені лісопаркові зони міста, присутні несанкціоновані  стихійні  сміттєзвалища всередині населених пунктів. Відсутня загальна система збору сміття в приватному секторі, батарейки збираються окремо лише в навчальних закладах та деяких організаціях, але це лише невеличка частина цих відходів. Інші шкідливі відходи просто відвозяться на сміттєзвалище.

Семінар у Гадячі 20_01_2017_019Цікаво було дізнатись, що заклади освіти Гадяча вже мають досвід сортування сміття, учні привчаються окремо викидати відходи, які можуть бути перероблені:  макулатура, метало брухт, пластика, скло. Окремо збираються батарейки та відправляються на переробку на завод у Львові.

Пропозиції від представників освіти:

Факультативи з екологічного виховання в кожному навчальному закладі.

Встановлення контейнерів для збору  макулатури, металевого брухту, пластику, скла у всьому місті.

Тренінги для  дітей та дорослих «Чому потрібно сортувати сміття, як правильно поводитися з твердими побутовими відходами.»

На семінарі обговорили позитивні та негативні сторони існуючої політики поводження з ТПВ, що  саме потрібно змінити та яким чином.

Результати обговорення допоможуть підготувати документ з аналізу політики та розробити  складові компоненти Програми поводження з твердими побутовими відходами.

Семінар у Гадячі 20_01_2017_019 Семінар у Гадячі 20_01_2017_019


Захід відбувся в рамках проекту  «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).
Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *