Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Презентація Ініціативи прозорості видобувних галузей (м.Гадяч)

Презентація Ініціативи прозорості видобувних галузей перед депутатами Гадяцької районної ради, районної адміністрації, членами Громадської ради та громадськими активістами.

24 березня у Гадяцькій районній адміністрації Полтавської області пройшов круглий стіл «Видобувна галузь вуглеводнів Полтавщини: економічний розвиток чи занепад для громад». Захід організовано за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку в Україні (USAID)

Юрій Филенко (експерт ІПВГ у Полтавському регіоні) розповів про об’єми добування нафти і газу на Полтавщині за минулі роки та прогнозовані запаси вуглеводнів. Були висвітлені проблеми, які заважають розвиватись регіону у економічному та соціальному напрямках, а також розкрив потенціал ініціативи по забезпеченню прозорості у видобувних галузях (ІПВГ) України. Саме впровадження даної ініціативи, за його словами, дозволить покращити інвестиційний клімат , зменшити рівень корупції, підвищити зацікавленість інвесторів, отримувати додаткові кошти до бюджету. А це, в свою чергу призведе до підвищення рівня життя у видобувних регіонах, місцеві громади матимуть змогу бути почутими як центральною владою, так і видобувними компаніями, а також сприятиме створенню нових робочих місць, покращить ситуацію з освітою та охороною здоров’я та розвине інфраструктуру.

Учасники круглого столу, а це представники місцевої влади, активісти, та «ветерани» видобувної галузі із зацікавленням приєднувались до дискусії, розповідали про давно наболілі проблеми регіону від видобувної галузі. І , насправді, таких проблем дуже багато : це погана інфраструктура, яка капітально не ремонтувалась з радянських часів, дитячі садочки, що знаходяться в аварійному стані та різного виду екологічні проблеми.

Заступник голови Громадської ради при РДА Іванюта Іван Михайлович, назвав Полтавську область другим Кувейтом та запропонував встановити лічильники на трубопроводі з кожної свердловини і 10 % коштів від реалізації видобутих флюїдів, відразу залишати в місцевому бюджеті. Також він наголосив, що в Гадяцькому районі є свердловини , які спеціально після випробування не здають в експлуатацію, через перерозподіл влади над цими об’єктами між можновладцями, або олігархами.

Цимбал Анатолій Григорович, який є депутатом районної ради, говорив, що через відсутність повної інформації про власника свердловини не має з ким вести діалог про фінансування соціальних проектів у видобувних регіонах та вирішення екологічних питань. Також ним було запропоновано весь екологічний податок залишати на місцях видобутку нафти та газу.

В кінці зустрічі присутніми було вирішено, в рамках даного проекту найближчим часом провести ще одну таку зустріч, але вже із залученням народних депутатів та депутатів обласної ради, які є представниками Гадяцького району, а також голів сільських рад на чиїх територіях проходить видобуток вуглеводнів.

Голова громадської організації «ПФ Суспільної служби України» Ганна Кіященко, керівник проекту, розповіла що робота з інформування населення про ініціативу прозорості у видобувних галузях (EITI) буде продовжуватись в інших районах Полтавської області, будуть проводитись зустрічі безпосередньо в селах та селищах біля яких здійснюється видобуток та транспортування нафти та газу. Потрібно залучати до діалогу з громадами представників видобувних компаній для їх відповідального ставлення до виконання соціальних зобов’язань.

Цей захід став можливим завдяки підтримці американського народу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *