Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Законопроект «Про відкритість використання публічних коштів»

Комітет свободи слова рекомендує Верховній Раді прийняти в першому читанні законопроект «Про відкритість використання публічних коштів»

Комітет свободи слова рекомендує Верховній Раді прийняти в першому  читанні законопроект Про відкритість  використання публічних коштівПолтавська філія Суспільної служби України є членом коаліції «За відкритість використання публічних коштів»

На засіданні профільного Комітету з питань свободи слова та інформації законопроект №2012а «Про відкритість використання публічних коштів» був погоджений та рекомендований Верховній Раді до прийняття в першому читанні.
18 вересня 2013 року на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформації законопроект №2012а «Про відкритість використання публічних коштів» був підтриманий та рекомендований Парламенту для ухвалення в першому читанні.

Законопроект передбачає зобов’язати розпорядників коштів державного і місцевого бюджетів, суб’єктів господарювання державної і комунальної власності, фондів загальнообов’язкового державного страхування і органів пенсійного фонду оприлюднювати щоквартально на єдиному веб-порталі дані про заплановане та фактичне використання публічних коштів, а також витрати на службові відрядження. За ініціативою коаліції «За відкритість використання публічних коштів», діяльність якої координує Центр Політичних Студій та Аналітики, законопроект №2012а був внесений до Верховної Ради шістьома народними депутатами від чотирьох фракцій Верховної Ради: Лесею Оробець, Андрієм Пишним, Михайлом Головком, Віктором Чумаком, Олегом Медуницею, Оксаною Калетник.
Такі зміни стануть революцією в українській політиці, адже добросовісне виконання норм закону чиновниками забезпечить прозоре витрачання податків громадян. Із моменту прийняття законопроекту №2012а влада всіх рівнів, а також господарства державної, комунальної власності будуть як на долоні в громадськості, адже всі заплановані і фактичні витрати в цих установах будуть доступними кожному громадянину на єдиному веб-порталі.

За словами директора Центру Політичних Студій та Аналітики Віктора Тарана, законопроект №2012а, є дієвим механізмом зменшення корупційних схем, через які щороку мільйони гривень платників податків осідають в кишенях чиновників, замість того, щоб використовуватись за призначенням: «Із відкриттям доступу до інформації про витрачання публічних коштів корупційні механізми, які освоїли чиновники за роки безкарного відмивання грошей, зменшаться в кілька разів».

На важливості прийняття законопроекту «Про відкритість використання публічних коштів» наголошують також і в Адміністрації Президента України. Відтак, 4 червня законопроект 2012а був включений до Плану розвитку системи місцевої демократії і рекомендований Верховній Раді для прийняття.

Під час засідання Комітету Микола Томенко також оприлюднив думку членів парламентського Комітету з питань бюджету щодо законопроекту «Про відкритість використання публічних коштів». Депутати вважають, що законопроект № 2012-а не узгоджується з чинним законодавством, оскільки питання щодо оприлюднення інформації про використання бюджетних коштів є виключно предметом регулювання бюджетного законодавства. Також члени Комітету зазначають, що проект призведе до збільшення видатків державного бюджету. Натомість член Комітету з питань свободи слова та інформації Олександр Абдуллін зауважив, що завдяки відкритості використання публічних коштів буде зекономлено багато бюджетних коштів.
Надалі законопроект №2012а буде включений до Порядку денного Верховної Ради та переданий на розгляд до решти шести комітетів Парламенту.

За матеріалами cpsa.org.ua