Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

ВОНИ ЙДУТЬ (частина 1)

особливі прикмети і короткі досьє кандидатів

Україні потрібен він, працює вона, а заважають вони. Вибори завершаться, а хтось з НИХ залишиться з нами на цілих п’ять років. Якщо в 2004 році їх було 26 осіб, то тепер, не в останню чергу через збільшення передвиборчої застави, бюлетень стане коротшим на 8 прізвищ.
Знайомтеся: кандидати – 2010.

Джерело: дані ЦВК, власна інформація інтернет-видання Фокус, відомості з відкритих джерел.
Кандидати розташовані за алфавітом.

Інна Богословська
Вік: 49 років.
Посада: народний депутат, перший заступник голови Комитету ВР з питань культури і духовності.
Кар’єрні досягнення: голова ради ВГО «Віче України», заслужений юрист України.
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
811 413 грн. 61 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: виступає за статус нейтральної, позаблокової держави. Стратегічними партнерами бачить країни ЄС, Китай, США, але Росію вважає особливим партнером.
Особливі політичні прикмети: за деякими даними, підтримку кампанії забезпечує депутат Госдуми Дмитрій Саблін із «Єдіной Росіі», за іншими джерелами – російський депутат Олександр Бабаков, співвласник VS Energy.
Економічний курс: обіцяє зерновий союз з Ро-сією і Казахстаном. Іноземних інвесторів буде пускати в країну тільки при створенні СП з українцями. Боржникам банків буде дозволено три роки не платити відсотки за кредитами.

Михайло Бродський
Вік: 50 років.
Посада: директор-консультант українсько-італійського спільного виробництва ТОВ «Венето».
Кар’єрні досягнення: лідер Партії вільних демократів, балотувався в президенти 2004 року. Був депутатом Київради за списком БЮТ. Власник баскетбольного клубу «Черкаські мавпи».
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
18 604 335 грн. 73 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: Бродський чітко не окреслив своє бачення щодо питань вступу України до НАТО і стосунків з Росією. Але назва програми кандидата “Друзі, давайте жити дружно” свідчить про переконаний лібералізм.
Особливі політичні прикмети: стверджує, що йде у президенти для того, щоб мати публічну можливість говорити людям правду про інших кандидатів. Після того, як розійшлися політичні шляхи з Тимошенко, нещадно її критикує.
Економічний курс: пропонує відмовитися від частини податків, але не конкретизує, від яких саме. Хоче ввести відповідальність за дачу хабара і контролювати появу у чиновників предметів розкошів.

Анатолій Гриценко
Вік: 52 роки.
Посада: народний депутат, голова Комитету ВР з питань національної безпеки і оборони.
Кар’єрні досягнення: голова ВГО «Громадян-ська позиція», входить до ради Центру
ім. Разумкова. Був міністром оборони в трьох Кабмінах підряд.
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
268 659 грн. 23 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: стверджує, “що стосунки між партнерами будуть рівноправними і взаємовигідними”. Вважає, що питання про вступ до НАТО потрібно відкласти і зосередитися на внутрішніх проблемах країни.
Особливі політичні прикмети: для Гриценка похід в президенти – «справа честі»: кажуть, для нього було принциповим опинитися в одних перегонах з Ющенком.
Економічний курс: обіцяє ликвідувати податкову міліцію і замінити ПДВ податком з обігу, а також заборонити діяльність офшорних компаній. У передвиборчій програмі обіцяє щорічний ріст економіки на 10%.

Юрій Костенко
Вік: 58 років.
Посада: народний депутат, член Комитету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерной політики і безпеки.
Кар’єрні досягнення: голова Української Народної партії, був кандидатом у президенти в 1999 році.
Спосіб висування: висунутий УНП.
Задекларований прибуток у 2008 році:
247 556 грн. 23 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: вступ України до НАТО – «життєво необхідний» захід, який покращить стосунки з Росією.
Особливі політичні прикмети: Юрія Костенка пов’язують з керівником Державного управ-ління справами Ігорем Тарасюком.
Економічний курс: економічна частина програми ґрунтується на лозунгові «Виробляй ук-раїнське, купуй українське». Обіцяє змінювати податкову систему не частіше, ніж раз на 5 років.

Володимир Литвин
Вік: 53 роки.
Посада: голова Верховної Ради, академік Академії правових наук, академік Національної академії наук, доктор історичних наук.
Кар’єрні досягнення: голова Народної партії, керівник Адміністрації президента Кучми.
Спосіб висування: висунутий Народною партією.
Задекларований прибуток у 2008 році:
657 337 грн. 68 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: виступає за нейтралітет України і відмову від вступу до НАТО, а також за реалізацію ідеї єдиного економічного простору з Росією, Білорусією і Казахстаном.
Особливі політичні прикмети: фінансування кампанії Литвина, як і інших його політичних проектів, часто приписують підприємцю і нардепу Василю Хмельницькому.
Економічний курс: обіцяє вигадати «етичні» стимули для якісної роботи. Ратує за повернення в держвласність нафтогазових родовищ і незаконно приватизованих підприємств.

Олександр Мороз
Вік: 65 років.
Посада: почесний голова ВГО «Діти війни».
Кар’єрні досягнення: голова Соціалістичной партії, був депутатом п’яти скликань ВР і спікером, а також тричі кандидатом у президенти, кожного разу посідаючи третє місце.
Спосіб висування: висунутий СПУ.
Задекларований прибуток у 2008 році:
219 038 грн. 28 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: позаблоковий статус України, кандидат виступає проти «штучного нагнітання напруження між Росією і Україной».
Особливі політичні прикмети: деякі джерела стверджують, що Мороз є технічним кандидатом Партії регіонів і що у випадку перемоги Януковича вихідцям з СПУ дістануться місця в Кабміні.
Економічний курс: заборона вільного ринку землі. Збирається залишити у держвласності підприємства енергетики, зв’язку, транспорту.

Олександр Пабат
Вік: 35 років.
Посада: президент товариства громадських об’єднань «Громадянський актив Києва».
Кар’єрні досягнення: лікар-стоматолог, юрист, депутат Київради, лидер Народної армії порятунку.
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
245 грн. 62 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: говорить, що «в НАТО нам нє надо» і виступає проти спекуляції на стосунках з Росією.
Особливі політичні прикмети: стверджує, що балотується в президенти власним коштом. В 2007 році його офіційний прибуток склав 5 млн. 700 тис. грн. В останній декларації про доходи він зазначив 6 своїх особистих авто и 3 авто дружини.
Економічний курс: збирається заборонити купівлю-продаж землі і передачу її під заставу.

Василь Противсіх
Вік: 63 роки.
Посада: президент Івано-Франківської торгово-промислової палати.
Кар’єрні досягнення: юрист, обирався депутатом областної ради, депутатом міської ради, очолював івано-франківську таможню.
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
238 368 грн. 70 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: вітає вступ України до НАТО. Про стосунки з Росією не висловлювався.
Особливі політичні прикмети: справжнє прізвище кандидата – Гуменюк, яке 2 листопада він змінив на Противсіх. За його словами, саме це прізвище характеризує настрій більшої частини виборців.
Економічний курс: із всіх податків для бізнесу пропонує залишити тільки один – десятину (10%).

Сергій Ратушняк
Вік: 48 років.
Посада: мер Ужгорода.
Кар’єрні досягнення: мером Ужгорода обирався чотири рази. Вперше зайнял цю посаду в 1994 році. Тричи намагався пройти в парламент і в підсумку потрапив туди 2002 року. До закінчення каденції встановив рекорд, встигнувши побувати в шести парламентських фракціях.
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
95 418 грн. 79 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: останнім часом публічних заяв про зовнішню політику не робив, обмежуючись національним питанням.
Особливі політичні прикмети: «засвітився» в антисемітському скандалі в серпні цього року, образивши тепер вже колегу – кандидата Яценюка. В різні часи агресивний характер Ратушняка випробували на собі депутати Ужгородської міськради, представники закарпатської обл-держадміністрації і місцеві бізнесмени, з якими, як говорять у регіоні, Ратушняк зчиняв бійки. Злі язики називають Ратушняка закарпатським кри-мінальним авторитетом на прізвисько «Рата». В одному з інтерв’ю на пряме питання про це мер заявив, що «Рата» – це скорочення від прізвища. Стверджує, що 2,5 млн. застави накопичив сам, оскільки на відміну від суперників-“бомжів” є міліонером з 1990 року.
Економічний курс: у випадку перемоги обіцяє змусити багатих поділитися з бідними.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *