Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Молоді літератори та громадські діячі спілкувалися і навчалися на семінарі

Тренінг для громадських діячів з навчання дорослих. Кованьківка, літо 2011.
Вже втретє молоді поети і прозаїки спілкувалися, творили і навчалися на семінарі, який традиційно відбувся у селі Кованьківка Полтавського району. Ідея зустрічі, на думку організаторів – у невимушеній обстановці, серед мальовничої природи, що надихає отримувати нові знання, обмінюватися враженнями, знаходити друзів і однодумців.

Як і в попередні роки, ініціатива проведення цього заходу належала мистецькому об’єднанню «Сходи» та обласній організації Національної спілки письменників України. Саме молодіжна студія «Полтавські джерела», що діє при спілці, стала відправною точкою для знайомства з молодими авторами, яких і запросили на семінар.

Також організатором виступив Полтавський обласний осередок Ліги соціальних працівників України. Ця організація, так само як і Спілка письменників, нині є партнером Німецької неурядової організації «Німецьке об’єднання народний університетів» DVV-international в Україні і в рамках цього партнерства впроваджує у Полтавській області освіту для дорослих. Саме тому одночасно відбулися два навчальних заходи – семінар для молодих поетів і прозаїків та тренінг для громадських діячів з методики роботи навчального гуртка для дорослих.

Молоді літератори та громадські діячі спілкувалися і навчалися на семінарі. Кованьківка, літо 2011.Як зазначила виконавчий директор Полтавського осередку Ліги соціальних працівників Тетяна Іваніна, цей демократичний, простий і разом з тим ефективний метод навчання, який не потребує значних фінансових затрат виник у Швеції і знайшов прихильників у багатьох країнах. Полтава буде першою серед міст України, де методика буде апробована. Це експеримент, у якому візьмуть участь і громадські активісти, які відвідали тренінг в Кованьківці. Крім членів письменницької організації і Ліги соцпрацівників свої компетенції у галузі освіти дорослих підвищували члени Полтавської філії Суспільної Служби України, яка також є партнером DVV-international в Україні.

Плани і зацікавлення у майбутніх лідерів гуртків різні – фотографія, спів, інформаційні технології, бізнес і економіка. Є також і літературний гурток, концепцію якого запропонувала секретар спілки письменників Наталія Кірячок, і краєзнавчо-пошуковий напрямок, до якого пропонує долучитися полтавська журналістка Олена Задорожна, і гурток документального кіно про права людини Олени Бунецької. Учасниця тренінгу із Москви Олександра Хандогіна, фахівець з лікувальної верхової їзди, яка проводить заняття з іпотерапії (лікування за допомогою коней) для полтавських дітей з особливими потребами на базі кінного клубу в Кованьківці також висловила бажання створити гурток для тих, кого цікавить цей метод оздоровлення.

Молоді полтавські письменники читають свої твори. Кованьківка, літо 2011Обласна письменницька організація працює над розробкою навчального курсу для викладачів, що у подальшому зможуть навчати творчих людей. Творча молодь є однією з найважливіших цільових груп проекту. Керівник літературних семінарів повинен володіти багатьма соціальними, психологічними, професійними і педагогічними навичками. Чому саме і як хочуть навчатися молоді літератори? Які їхні освітні потреби і очікування? Письменницька організація вже понад 7 років здійснює навчальні заходи, спрямовані на допомогу творчим людям в самореалізації. Нині, щоб розробити навчальний курс, що відповідатиме викликам часу активістами Спілки проводяться грунтовні дослідження, однією з ланок яких є семінар у Кованьківці.

Цього року участь у навчальних заходах взяли близько сорока осіб, минулого – двадцять п’ять, тоді як 2009-го подібний захід зібрав усього півтора десятка митців. Це свідчить про те, що зацікавленість полтавської молоді у неформальному навчанні зростає.

— Серед авторів немало тих, що не вперше беруть участь у подібних заходах, говорить голова обласної письменницької організації Олена Гаран. — Ми вже не один рік спостерігаємо за їхнім творчим зростанням. І дуже приємно відзначити особистісний і творчий ріст цих молодих людей. За цей час вони стали колективом однодумців і друзями, вони спілкуються і поза нашими заходами.

Досвідчені керівники письменницьких семінарів поети Олена Савченко і Сергій Осока ділилися секретами майстерності й знаходили індивідуальний підхід до кожного учасника. Їхня доброзичлива і конструктивна критика, щирість і відкритість у спілкування створювали атмосферу взаєморозуміння і довіри.

З учасниками навчання зустрівся перший заступник голови Полтавської райдержадміністрації Олександр Іваніна, він зазначив, що традицію проведення таких заходів необхідно продовжити і наступного року. Методику навчальних гуртків заплановано застосувати в роботі закладів культури району і досвід проведення подібних семінарів є надзвичайно цікавим і корисним.

Тренінг для громадських діячів з навчання дорослих. Кованьківка, літо 2011.Щоб навчитися тонко відчувати цей світ і точно змальовувати його за допомогою слова, замало літературного таланту. Потрібно вчитися помічати красу поряд, бути не байдужим до світу природи, аналізувати свої помилки у перших пробах пера. Щоб відпочити від суєти, подихати свіжим і цілющим лісовим повітрям, набратися нових вражень та натхнення зовсім необов’язково мандрувати у далекі краї. Зовсім поруч від Полтави в околицях села Кованьківка починається туристичний маршрут, подорожуючи яким можна побачити загублені у лісі хутори, де ще збереглися старі колодязі-журавлі та хатки-мазанки, мешканці яких поблизу великого міста живуть у дивовижній близькості до природи. Тож місце проведення навчання було обрано невипадково. Оскільки захід відбувся поблизу кінного клубу, що розташований у Кованьківці, учасники мали можливість поспілкуватися з кіньми і більше дізнатися про цих дивовижних істот.

Організатори сподіваються частіше проводити такі освітні заходи, удосконалювати і урізноманітнювати форми і методи. Вони готові ділитися досвідом і запрошують до співпраці всіх, хто зацікавлений у особистісному зростанні, має бажання навчатися і навчати.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *