Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

ЖІНКИ СПРАЦЮВАЛИ ДОБРЕ!

Есто́нія, офіційно Есто́нська Респу́бліка — держава у Північній Європі, межує з Латвією на півдні та Росією на сході, на півночі омивається водами Фінської затоки, на заході — водами Балтійського моря та Ризької затоки. Площа країни становить 45 226 км², столицею і найбільшим містом є Таллінн.

Естонія — демократична парламентська республіка. За чисельністю населенням, що налічує 1,29 млн осіб, це одна із найменших країн Європейського Союзу, Єврозони та НАТО. Проте країна має найвищий валовий внутрішній продукт на одну особу серед колишніх республік Радянського Союзу.

Маленька країна яка знайшла своє місто у великій Європі…

Естонія першою в світі дозволила людям обирати парламент через Інтернет, провела перший в світі електронний перепис населення і першою в світі запропонувала іноземцям отримати її цифрове громадянство. Крихітна країна за два десятиліття після розпаду Радянського Союзу обігнала всю планету за якістю державних електронних послуг. Найсучасніші інформаційні технології, електронне урядування, яке позбавило корупції в уряді та перетворило чиновників на сервісний центр для громадян, надання електронних послуг населенню і кібербезпека — ось три сфери, де Естонія не лише досягла величезного успіху, але й є визнаним європейським і світовим лідером, та готова ділитися власним досвідом з Україною.

Країна он-лайн, що вражає…

Естонія, мабуть, єдина в світі країна, де 99% державних послуг є доступними в режимі он-лайн цілодобово. Громадяни можуть голосувати через ноутбук і оскаржувати штрафні талони за парковку, перебуваючи вдома; всі дані, одного разу введені в систему, повторно вводити не потрібно; замість того, щоб складати заявки на кредит з нуля, система автоматично складає необхідну інформацію про громадян – їхні доходи, заборгованість, заощадження; естонська система ґрунтується на ID-картках з чипом, завдяки якій зазвичай обтяжливі формальності на кшталт сплати податків перетворюються в миттєву операцію; усі бюрократичні процедури, за винятком вступу у шлюб і покупки нерухомості, – он-лайн.; поліції заборонено зупиняти автомобіль за відсутності порушень, оскільки всю необхідну інформацію можна отримати скануванням номера машини. Необов’язково навіть відвідувати Естонію, щоб працювати і платити податки під її юрисдикцією. Відкрити бізнес або заснувати стартап в країні з найдосконалішою податковою системою мають можливість навіть іноземці. Колишня радянська республіка стала першою в світі державою, що дозволила отримувати електронне громадянство без фізичної присутності в країні!