Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

“Поки ми живі, ніщо не вирішено остаточно”

Поки ми живі, ніщо не вирішено остаточно
Головна помилка Майдану – це персоніфікація політики, уособлення своїх прагнень у якійсь постаті, поділ політиків на “наших” і “не наших”. І коли “наші” перемогли, то й суспільство демо-білізувалося і розслабилося. Люди виявилися готовими до благородного пориву, навіть до ризику, але не готові до повсякденної важкої роботи.
Друга помилка – це віра у слова та гасла. Чи питав хтось Ющенка, а що конкретно значить “Бандитам – тюрми”, “Багаті поділяться з бідними”? Чи вимагав хтось у Ющенка реальної програми, реального плану реформування суспіль-ства?
Отже, цього треба вимагати у нинішніх політиків. На будь-які солодкі обіцянки щось дати, дати більше, дати ще більше, треба ставити чіткі питання: а ЯК саме, ЯК конкретно ви це зробите, коли саме можна очікувати результату? “ЯК?” і “КОЛИ?” має стати центром виборчої кампанії.
Якщо кандидат обіцяє “зробити медицину доступною” то який саме план реформування медицини?
Якщо кандидат обіцяє, що через 10 років нас буде 50 – мільйонів то як саме він це обіцяє зробити? Скільки мільйонів нас буде наступного року, через рік, через два роки?
Мені дуже подобається вислів американського політолога Кея, який казав, що “на виборах виборець виступає у ролі Бога покарання і нагороди”. А щоб у виборця була така можливість нагороджувати і карати, треба вже зараз протидіяти “ідеям” політиків проводити геть усі вибори одночасно, раз на 5 років. Бо це означатиме повну безкарність і сваволю протягом 5 років.
Щоб суспільство мало можливість оновлення політичних сил, слід відчайдушно опиратися й спробам підвищення виборчого бар’єру.
А головне – не треба нам, громадянам, впадати у смуток (російське слово “уныние” мені видається більш точним), згадаймо, що у християнстві смуток є смертним гріхом, який нищить душу.

22.11.2009 Ірина Бекешкіна, для УП
http://www.pravda.com.ua/

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *