Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Доступно про бюджет своєї громади

Бюджети місцевих громад. Роль та можливості громадських організацій з моніторингу бюджетів17 та 18 листопада 2016 року Віктор Бобиренко, експерт з громадського лобіювання та бюджетної сфери провів семінари «Бюджети місцевих громад. Роль та можливості громадських організацій з моніторингу бюджетів» для активних представників  громади, органів місцевого самоврядування селища  Диканька та громадських активістів та молоді у Полтаві.

На семінарах йшлося про місцеві бюджети, джерела їх наповнення, порядок прийняття бюджету депутатами місцевих рад. Також експерт продемонстрував, де  можна знайти інформацію про бюджет своєї громади, як потрібно  моніторити витрати місцевих органів влади та комунальних підприємств. Бюджети Диканьки та Полтави були наглядними прикладами для засвоєння знань.

Бюджети місцевих громад. Роль та можливості громадських організацій з моніторингу бюджетівУчасникам семінарів було цікаво отримати нові знання у бюджетній сфері, знання про бюджети своїх громад та  порівняння з  бюджетами інших міст стали темами  для дискусій на кава-паузі та обіді. Віктор Бобиренко розповів про позитивні сторони децентралізації, а також можливості наповнення бюджету місцевих громади завдяки  прийняттю законопроекту №3038.

На території Диканського району знаходиться чотири родовища, тому бюджет громади може значно збільшитись. Кошти отримані внаслідок розподілу ренти можна було б витратити на розвиток туристичної привабливості селища,  покращення екологічного стану довкілля, інфраструктуру, соціальні проекти.


Захід проведений в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Бюджети місцевих громад. Роль та можливості громадських організацій з моніторингу бюджетів Бюджети місцевих громад. Роль та можливості громадських організацій з моніторингу бюджетів