Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Круглий стіл Активності жінок-переселенок. “Нам бракує комунікацій!”

Круглий стіл Активності жінок-переселенок у Полтавській громаді: реалії та виклики”В стінах Полтавської обласної державної адміністрації, за круглим столом,  зібралися активістки громадських організацій, представники влади та лідери ініціативних  груп жінок – переселенок. Останні все більше дізнаються про наш край, знаходять друзів, партнерів, хочуть стати повноправними громадянами регіону, бо вибрали для свого проживання Полтавщину. Говорили про насущні проблеми… виявилося, що серед них дуже багато спільних. Розповідали про успіхи, про те, що вже зроблено, ділилися планами на майбутнє.

Валентину Вождаєнко, заступника начальника Управління культури Полтавської ОДА, турбує, що у Полтаві та області проходить чимало культурних подій, на яких виступають яскраві таланти, відомі в Україні і світі, а зали не завжди заповнені, хоча квитки не дорогі, а для різних соціальних груп, в тому числі ВПО,  взагалі безкоштовні. Також пані Валентина зазначила,  що   діти внутрішньо переміщених осіб мають пільгові умови при вступі на навчання у різні гуртки Школи мистецтв, музичні школи міста Полтави. “Дбати про культурну освіту дітей це спільне завдання: митців, влади, громадських активістів. Мистецтво розвиває кращі якості в дітей і дає їм можливість бути успішними в різних галузях”, — зазначила Валентина Вождаєнко.

Серед запрошених на круглий стіл  лідерка  ініціативної групи «Полтава  –  Самодопомога»  колишня луганчанка  Наталія Діда. Група об’єднує вже більше 1000 сімей переселенців і є платформою для поширення інформації та спілкування. “Коли ми тільки приїхали до Полтави, то опинилися в  інформаційному вакуумі…., –  ділиться з присутніми пані Наталя. “Для нас було велике випробування, втратити всі суспільні зв’язки, друзів, колег, родичів. Тому нам було дуже важливо мати майданчик для спілкування, який ми знайшли в обласній бібліотеці. В нас є групи психологічної підтримки, Школа корисного дозвілля, Ізо студія. Дуже часто організовуємо екскурсії по Полтаві. Нам бракує комунікації з іншими громадськими організаціями і культурними установами та інформації про культурні події в місті.  Адже в багатьох заходах ми б могли взяти участь, наші люди зацікавлені в цьому”.

Круглий стіл Активності жінок-переселенок у Полтавській громаді: реалії та виклики”Учасники обмінялися контактами для обміну  інформацією. Після очного спілкування  зрозуміли,  що кожна  організація робить дуже цікаві та корисні справи і може об’єднувати зусилля з іншими реалізовуючи свої проекти..

На круглому столі були присутні і представники Благодійного фонду  «Карітас – Полтава», який виконує на Полтавщині досить цікаві проекти направлені на  підтримку переселенців. Крім грошової допомоги,  організація нині працює над започаткуванням «Мультмайстерні» для дітей.  Мульттерапія дуже поширена в світі і тепер вона доступна для дітей переселенців, які цього потребують.

За даними Міністерства соціальної політики України на кінець 2016 року у Полтавській області налічується понад 30 тисяч  офіційно зареєстрованих осіб, які є вимушеними переселенцями.    Із них 10 тисяч – люди працездатного віку, стільки ж пенсійного, 5 тисяч потребують працевлаштування.

Тож проблема працевлаштування є однією з найгостріших для ВПО. Але в актуальності  із нею може посперечатися проблема житлова. Це неодноразово підкреслювали під час зустрічі її учасники.

Круглий стіл Активності жінок-переселенок у Полтавській громаді: реалії та виклики”Олена Бурім,  переселенка з Луганщини,  поділилася з присутніми своїми думками щодо можливих шляхів вирішення житлового питання. “Нам потрібно об’єднуватися і переймати досвід інших громадських об’єднань переселенців, які вже мають успішні практики отримання земельних ділянок, залучення коштів на будівництво”.

Круглий стіл “Активності жінок-переселенок у Полтавській громаді: реалії та виклики” був проведений у рамках проекту “Програма захисту прав внутрішньо переміщених жінок “commUNITY” у Полтавській області. Проект виконує Полтавська філія Суспільної служби України у рамках Програми захисту прав внутрішньо переміщених  жінок “commUNITY”,  що її реалізовує громадська організація “Фундація Прав Людини”, за підтримки Фонду Чорноморського співробітництва (Black Sea Trust for Regional Cooperation).