Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Відкрито Регіональний навчальний центр за програмою «Бібліоміст»

Тетяна  ЗеленськаВ Полтавській обласній універсальній бібліотеці імені І.П.Котляревського відкрито Регіональний навчальний центр за програмою «Бібліоміст». Докладніше – у матеріалі Наталії Трикаш.

У кожній області України, в тому числі і на Полтавщині, бібліотеки, які пройшли попередній конкурс, отримають повне технічне обладнання для підключення до Інтернету, завдяки програмі «Бібліоміст», партнерської роботи Ради міжнародного розвитку та Міністерства культури та туризму України, яка діє за фінансової підтримки Білла та Мелінди Гейтс. В бібліотеках встановлять комп’ютери, а працівників бібліотек навчать користуватися новітніми технологіями.
Спочатку курс лекцій, щодо роботи в мережі Інтернет прослухають бібліотекарі двох районів: Лохвицького та Диканського, які теж стали переможцями програми «Бібліоміст». Говорить директор обласної універсальної бібліотеки Котляревського

Тетяна Зеленська:
Мета цього центру навчити перш за все бібліотекарів працювати в інтернеті, працювати з комп’ютером. На превеликий жаль в Полтавській області працює тільки три інтернет центри в районних бібліотеках. Це Диканька, Решетилівка і Гадяч, але в жодній сільській бібліотеці інтернет звязку немає. Саме за цією програмою будуть надані компьютери з підключеням до інтернет для районних і сільських бібліотек. Перший етап цього конкурсу виграла Лохвицька централізована система. Ми починаємо роботу цього центру з навчання бібліотекарів Лохвицького району.
В час, коли не буде навчання – цей центр буде працювати, як центр вільного користування інтернет.

Нині центр обладнано десятьма комп’ютерами. Надання доступу до мережі інтернет читачам бібліотеки буде безкоштовним і прирівнюватиметься до бібліотечних послуг. Така практика існує в багатьох країнах світу, говорить голова Суспільної служби України Ганна Кіященко, очолювана нею організація є партнером програми «Бібліоміст».

Ганна Кіященко:
Один час здалося, що з’явивилися комп’ютери, а бібліотеки відмирають, можна зайти в інтернет і знайти будь-яку інформацію. Але це хибна думка. Ще коли я була 10 років тому була в бібліотеках США я побачила сотні комп’ютерів, а ще на 40 поверхах знаходились книги, де люди працювали. Комп’ютери лише піднімають бібліотеки на сучасний рівень надання інформації. З провадженням цієї програми нашим бібліотекам буде надано другий поштовх до розвитку, бо вони дійсно стають центрами сучасної інформації.

Проект реалізувався за підтримки обласної державної адміністрації, Полтавської обласної ради, районних адміністрацій, селищних рад та окремих спонсорів, які допомогли обладнати приміщення та провести ремонт бібліотекам-переможцям за прогамою «Бібліоміст».

Наталія Трикаш