Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Презентація карти з проблемними територіями у районах видобутку корисних копалин в Полтавській області

Презентація карти з проблемними територіями у районах видобутку корисних копалин в Полтавській області24 травня 2017 р.  у Полтаві відбувся семінар  “Презентація карти з проблемними територіями у районах видобутку корисних копалин в Полтавській області” в якому взяли активну участь викладачі з кафедри екології ПНТУ імені Ю. Кондратюка, Полтавського нафтового геолорозвідувального технікуму ПНТУ, представники громадських організацій, видобувних компаній, депутати.

Світлана Мізіна, експерт з питань комунікацій ІПВГ зробила наголос в своїй презентації саме на прозорості видобувних галузей, чому ми до неї прагнемо, які вигоди від цього можемо мати.

Адже відкриття даних змінює мислення. Інформація відкрита до громадськості і це дозволяє налагодити комунікацію з владою, здійснювати моніторинг роботи органів місцевого самоврядування, впливати на прийняття рішень.

На сайті Геоінформ України можна знайти інформацію про моніторинг підземних вод.

Ведення моніторингу підземних вод України здійснюється на двох рівнях:

●         Регіональному – в державних регіональних геологічних підприємствах по території діяльності, де опрацьовується первинна інформація, яка передається на державний рівень.

●         Державному – у ДНВП «Геоінформ України», що проводить узагальнення інформації регіонального рівня, її зберігання, аналіз та обробку.

Презентація карти з проблемними територіями у районах видобутку корисних копалин в Полтавській областіОбговорили яким чином будемо наповнювати Карту проблемних територій у районах видобутку корисних копалин в Полтавській області. Головна мета створення карти, знати дійсний стан навколишнього середовища для планування дій, які б почали поступове вирішення проблем, які накопичувалися десятиліттями.

Голік Юрій Степанович, Полтавський технічний університет їм.Кондратюка, розповів про великий об’єм робіт, який здійснює кафедра «Прикладної екології та природокористування» та Іформаційно-моніторинговий центр «ДОВКІЛЛЯ ПОЛТАВЩИНИ»: склали Екологічний паспорт Полтавської області, щорічно роблять збірник «Огляд стану довкілля Полтавської області.»

Юрій Сподін, лікар гігієніст з ГО «Товариство охорони довкілля природи м.Кременчука»: « ГОКи зменшують урожайність на навколишніх полях, впливають на збільшення захворювань людей. Питання рекультивації земель в місцях видобування корисних копалин дуже актуальне для нашого району. Немає проблем, які неможливо вирішити, є неготовність їх вирішувати!

Домовилися про співпрацю під час наповнення карти та експертизи достовірності даних. Також представниця Полтавської газонафтової компанії запевнила, що компанія готова надавати інформацію про спостережні точки, про свердловини і шлами, ділитися досвідом відновлення земель після видобутку та допомогти наповнювати карту.

Всі погодилися, що проблема надзвичайно актуальна і потрібно працювати разом.

Матеріал підготовлено в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *