Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Поліпшення соціальної інфраструктури Миргородського району

Чи є шанс поліпшити соціальну інфраструктуру Миргородського району за рахунок видобування  вуглеводнів?16 червня та 24 червня 2017 р. – с.Слобідка, с. Хомутець

Чи є шанс поліпшити соціальну інфраструктуру Миргородського району за рахунок видобування вуглеводнів?

Непросто дістатися до Слобідки та Хомутця, які знаходяться менше ніж в 20 кілометрах від Миргорода. Дороги на Миргородщині розбиті в «хлам». Може скластись враження, що це убога земля, без жодних ресурсів і люди тут нічого не роблять. Але ж ні, всі поля буяють, вантажівки їздять, часто видніються вишки свердловин. Навіть зустріли дорожню бригаду, яка займалася ямковим ремонтом дороги.

Село Хомутець, всього 14 кілометрів від Миргорода, знаходиться в межах ділянки Сорочинського родовища, де видобувається природний газ та конденсат. Власник спецдозволу ТОВ “ПРАЙМ-ГАЗ”, одна з тих компаній, яка не надала інформацію до другого аціонального звіту ІПВГ за 2014 – 2015 роки. Дозвіл на видобуток газу в межах Сорочинської площі в Полтавській області було отримано в 2012 році. Термін дії дозволу: 03.02.2012 – 03.02.2032.

Підприємство до останнього часу належало австралійській «Hawkley Oil and Gas», яка контролювала «Прайм-газ» через кіпрську офшорну компанію «Джаніта Глобал Лімітід». 11 листопада 2016 року австралійська компанія заявила, що продала українські родовища Tomeas Assets Limited за 1 млн доларів. З новим власником прийшли й нові офшорні засновники — «Нелпідас вентурес» (Кіпр) та «Артеміа холдінг» (Сейшели). Керівником «Прайм-газу» є Євген Оболоник. Також він є в переліку засновників «Укргеоінвест». Саме цій компанії до 2013 року належали родовища, які нині розробляє «Прайм-газ». Першим засновником «Укргеоінвест» був Роман Сторожев, який у 2013 році очолював Держгеонадра — державний орган, що видає спецдозвіл на розробку надр. “Прайм-Газ” в 2011- 2013 за соціальними угодами профінансував робіт на загальну суму 773 тис. грн.

Чи є шанс поліпшити соціальну інфраструктуру Миргородського району за рахунок видобування  вуглеводнів?Також в Миргородському районі працюють інші видобувні компанії, які укладали з місцевими органами влади угоди на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання на пайових засадах об’єктів соціальної інфраструктури, шляхів місцевого значення та заходи щодо охорони навколишнього середовища.

На сайті Полтавської обласної ради можна знайти інформацію про внесок компаній. Що ж отримав Миргородський район.

ТОВ “Голден-Деррік” уклав угоду на розвиток соціальної інфраструктури Миргородського району в 2011 році на 70 тис. грн.., профінансовано лише 20 тисяч. А ось ПАТ “Пласт” в 2011- 2013 щороку фінансував по 100 тис. грн.

ТОВ “Кредитно-фінансова торгівельна компанія “Єврокрим” в 2011 році профінансувало робіт на 315 тисяч грн.

ТОВ “Газойлінвест”(Київ) в 2013 році заключило угоду на 100 тис. грн., але кошти так і не надійшли.

ТОВ “Східний геологічний союз” в 2012 році пообіцяв миргородцям 150 тис. грн., але кошти так і не надійшли.

Отже компанії перерахували за 2011 – 2014 роки всього 1млн.408 тис. грн., що значно менше за обсяг коштів, які повинні надходити до місцевих бюджетів згідно закону України №1793-VIII “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату.


Матеріал підготовлено в рамках проекту» Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).