Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Правління ІПВГ дозволило Україні здійснювати адаптоване впровадження Стандарту

Правління ІПВГ дозволило Україні здійснювати адаптоване впровадження СтандартуМинулого тижня, 25-26 жовтня, в Астані проходило 35-те засідання Правління ІПВГ, яке вперше за історію Ініціативи відбулося у Центральній Азії. Понад вісімдесят членів Правління і спостерігачів зустрілись задля обговорення процесів впровадження Стандарту ІПВГ, яке наразі відбувається у 51 країні світу.

Правління окремо обговорило запит на адаптоване впровадження Стандарту від української Багатосторонньої групи заінтересованих осіб (БГЗО). Військові дії на сході України перешкоджають отриманню у повному обсязі інформації, яка необхідна для підготовки другого Звіту ІПВГ України за 2014-2015 роки. У зв’язку з цим, БГЗО надіслала запит до Правління ІПВГ з проханням врахувати при проведенні валідації ситуацію, що виникла, та врахувати неповноту даних щодо звітності про видобувну діяльності на тимчасово непідконтрольних уряду територіях Донецької та Луганської областей, а також АР Крим. Правління розглянуло запит та надало дозвіл Україні здійснювати адаптоване впровадження Стандарту ІПВГ.

Однією з основних тем на засіданні стало розкриття даних про бенефіціарних власників. Правління ІПВГ відзначило прогрес у розробці дорожніх карт щодо розкриття кінцевих бенефіціарів. Голова Міжнародного Секретаріату ІПВГ Йонас Моберг закликав уряди країн, що впроваджують Стандарт, співпрацювати із сусідніми країнами, які вже зробили кроки в розкритті даних про бенефіціарних власників.

Україна, Великобританія та Киргизстан пройшли через кілька років роботи над розкриттям інформації. В результаті Україна стала першою країною у світі, яка відкрила реєстр бенефіціарних власників. Члени Правління ІПВГ визнали складність вимоги про бенефіціарних власників та потребу не тільки у технічній підтримці, а й у політичній підтримці та правових реформах в країнах, що впроваджують ІПВГ. Відповідно до Стандарту ІПВГ, всі країни, що його впроваджують, зобов’язані опублікувати свої дорожні карти до 1 січня 2017 року.

Для України також було визначено час проведення валідації. Починаючи з 1 липня 2017 року Міжнародний секретаріат ІПВГ проводитиме детальну перевірку процесів впровадження Ініціативи в державі на відповідність цих процесів вимогам Стандарту ІПВГ. Після успішного проходження валідації, Україна зможе отримати статус країни, що відповідає вимогам ІПВГ.

Довідково:

1. Адаптоване впровадження (інформація відповідно Стандарту ІПВГ 2016 року)

Якщо багатостороння група дійде висновку, що перед нею стоять виняткові обставини, що вимагають відхилення від вимог впровадження, вона повинна отримати попередню згоду Правління ІПВГ на адаптоване впровадження. Запит має бути схвалений багатосторонньою групою і відображений у робочому плані. У запиті повинно міститися обґрунтування для адаптованого впровадження.

Правління ІПВГ може дозволити адаптування лише у виняткових обставинах. Розглядаючи такі запити, Правління ІПВГ, у першу чергу, враховуватиме потреби рівного ставлення до країн та забезпечення дотримання Принципів ІПВГ, включаючи забезпечення достатньої інклюзивності процесу ІПВГ та зрозумілості, достовірності Звіту ІПВГ та його внеску в публічні дебати.

2. Валідація (від анг. validation – перевірка достовірності)

Метою Валідації є забезпечення всіх зацікавлених осіб об’єктивною оцінкою того, чи відповідає впровадження ІПВГ у країні положенням Стандарту ІПВГ. Зважаючи на багатосторонній характер ІПВГ та важливість діалогу, процедура Валідації наголошує на необхідності консультацій із зацікавленими особами. Валідація проводиться в три етапи:

1) Збирання вихідних даних і консультації із зацікавленими особами. Міжнародний секретаріат ІПВГ аналізує відповідну документацію, відвідує країну і проводить консультації із БГЗО, Незалежним адміністратором та ключовими зацікавленими особами. На основі цих консультацій Міжнародний секретаріат готує звіт з початковою оцінкою прогресу.

2) Незалежна валідація. Правління ІПВГ призначає Валідаторів для аналізу та перевірки серій валідацій згідно із графіком, що має бути узгоджений з Правлінням ІПВГ.

3) Аналіз Правління. Валідаційний комітет аналізує оцінку Валідатора, а також будь-який зворотний зв’язок, отриманий від багатосторонньої групи. Після цього Валідаційний комітет надає рекомендацію Правлінню ІПВГ щодо дотримання країною Вимог ІПВГ. Правління ІПВГ робить остаточне визначення стосовно виконання або невиконання вимог.

ІПВГ в Україні

Фото надані Міжнародним сектретаріатом ІПВГ

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *