Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

ПІКЕТ

Національний студентський союз України – Українська асоціація студентського самоврядування провела акцію солідарності з вимогами студентів Німеччини та Австрії.

В той час, як більшість студентів світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день студента, в Німеччині та Австрії студентська молодь бореться за свої права.
Студентство країни обурене намаганнями влади погіршити стан життя й без того однієї з найменш захищених соціальних верств населення.
На даний момент у німецькому парламенті знаходяться на розгляді законодавчі пропозиції, спрямовані на підвищення плати за навчання, скорочення його термінів та подальше обмеження доступу до стипендій.
В той же час, незрівнянно більші кошти із федерального бюджету ФРН виділяються на фінансування військових програм, зокрема, понад 13 мільярдів євро спрямовано лише на одну програму закупівлі нових воєнних літаків. Це відбувається, коли половина німецьких студентів не мають місць у гуртожитках, а більше двох третин – вимушені поєднувати навчання з роботою. За цих умов прийняття нового антисоціального освітнього законодавства спроможне викинути за двері університетів тисячі молодих людей.
Дії керівництва країни змусили студентів покинути навчальні парти. Понад 50 університетів охопили бунти та акції протесту.
Вимоги пікетувальників прості й зрозумілі кожному українському студенту та викладачу:
-Безкоштовна та якісна освіта для молоді
-Гідна зарплата викладацького складу
-Якісні гуртожитки
Отже проблеми молоді України та Європи дуже схожі.
Тому українське студентство вирішило підтримати своїх європейських колег.
17-го листопада о 12.00 під посольством Республіки Німеччини лідери студентських громадських організацій під патронатом Української асоціації студентського самоврядування провели акцію солідарності «Освіта – не продається». УАСС як організація, що представляє інтереси та відстоює права сту-дентської молоді вважає обо-в’язком провести цю акцію, оскільки наразі коли більшість політичної еліти України орієн-тується на євроінтеграцію та європейський стиль управлін-ня країною ніхто з двох-мільйонної громади українського студентства не застрахований від ситуації, у якій опинились студенти Австрії та Німеччини. Ситуації, яка загрозлива не лише для самих студентів, а й для всього суспільства. Намагаючись в умовах кризи економити на освіті, влада ставить хрест на майбутньому держави та нації. Під уламком славно-звісної Берлінської стіни, який став символом єднання народу, молодь в знак солідарності із діяльністю активістів німецького студентського руху, виразила своє невдоволення намаганнями німецької влади виїхати з кризи на студентських плечах. Схожі акції проходять по всій Європі. Як і 68 років тому, коли на самміті студентських лідерів у Лондоні, молодь об’єдналась та проголосила 17 листопада Міжнародним днем студента, в честь загиблих громадських активістів Чехословакії, так і сьогодні вони поєднують свої зусилля для подолання спільних проблем. Українська асоціація студентського самоврядування виражає сподівання, що влада прислухається до думки сту-дентства та обере шлях освіченого майбутнього країни.

Єлизавета Щєпєтільнікова: Віце-голова Секретаріату УАСС

ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ
Українська асоціація сту-дентського самоврядування (УАСС) – незалежний та демо-кратичний національний сту-дентський союз, який на добро-вільних засадах об’єднує органи самоврядування студентів і аспірантів, студентські громадські організації, студентські клуби та наукові товариства, що діють у вищих навчальних закладах України, а також окремих активних студентів з метою захисту прав та представництва інтересів української сту-дентської громади на національному й міжнародному рівнях.
УАСС засновано 24 листопада 2002 року та зареєстровано Міністерством юстиції України 26 вересня 2003 року як все-українську молодіжну громадську організацію.
Діяльність УАСС охоплює широке коло питань, які становлять інтерес для сту-дентства, зокрема якість освіти, умови життя у гуртожитках, правову підтримку та оздоровлення студентів, інформування студентів про міжнародні програми академічних обмінів та можливості неформальної освіти в Україні й закордоном, участь студентів і аспірантів в діяльності колегіальних органів
управління вузами тощо.
УАСС, як представник сту-дентської громади України, є офіційно визнаним соціальним партнером Міністерства освіти і науки України. 18 листопада 2003 року між Міністерством та Асоціацією укладено Договір про співпрацю. Іншими важливими партнерами УАСС є Міністерство України у справах молоді та спорту і Представни-цтво Організації Об’єднаних Націй в Україні.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *