Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Громадськість просить Президента визначити відповідальний орган за координацію та впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд»

50 громадських організацій України звернулися до Президента Віктора Януковича у зв’язку з неналежним виконанням Україною власних зобов’язань в рамках міжнародної ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд». Як відомо, 20 вересня 2011 року Україна офіційно підтвердила готовність приєднатися до багатосторонньої ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд», що була заснована 8 країнами (Бразилія, Сполучені Штати Америки, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південно-Африканська Республіка, Сполучене Королівство) в рамках сесії Генеральної Асамблеї ООН у м. Нью-Йорк та вже охопила 51 країну світу.
«Україна взяла на себе зобов’язання підготувати та надати до 8 квітня 2012 року в Керівний комітет ініціативи національний план із впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд». Міністерством юстиції України та Секретаріатом Кабінету Міністрів України ще в листопаді 2011 року було підготовлено проект національного плану. До кінця січня 2012 року через центральні та місцеві органи влади відбувались його обговорення. На жаль, регіональні представники Громадського Партнерства на підтримку ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» констатували практично відсутність широкого громадського обговорення та публічних консультацій по ініціативі «Відкритий Уряд». Зокрема, створення Робочої групи по доопрацюванню плану дій так і не відбулось», – говориться у зверненні.
На думку громадськості, враховуючи фактичну відсутність будь-якого координуючого органу у впровадженні та координації ініціативи, підготовці національного плану Україна ризикує опинитися поза процесом участі в глобальній ініціативі та бути позбавленою права виступати учасником ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд».
Представники неурядових організацій України просять у відкритому зверненні Віктора Януковича невідкладно вирішити питання визначення відповідального органу з координації та впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» та публічно поінформувати про це громадськість.
З повним текстом звернення можна ознайомитися за посиланням: http://www.toro.org.ua/news/837.html
Вся інформація про діяльність Громадського Партнерства на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд» доступна за посиланням: http://www.toro.org.ua/ogp/. Діяльність Громадського Партнерства фінансово підтримується Міжнародним фондом «Відродження» в рамках проекту «Сприяння Уряду України в належному впровадженні ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд». Перший етап», що реалізується Творчим об’єднанням «ТОРО»

Довідково: Партнерство «Відкритий уряд» (анг. Open Government Partnership) – це багатостороння ініціатива, офіційно запроваджена 20 вересня 2011 року. Її пріоритетами є: а) забезпечення виконання урядами конкретних зобов’язань щодо сприяння прозорості державного управління; б) залучення громадян до участі в процесах державного управління; в) боротьба з корупцією; г) використання нових технологій для покращення державного управління.
Для того, щоб стати членом ПВУ, країни повинні прийняти Декларацію «Відкритого уряду» на рівні представників урядів, надати національний план дій, розроблений за участі представників громадянського суспільства, до березня 2012 року та погодитися на незалежне оцінювання результатів своєї діяльності. До ініціативи вже приєдналися 50 країн світу, включно з Україною.
До Громадського Партнерства на підтримку впровадження в Україні ініціативи «Відкритий Уряд» входять 47 недержавних організацій та 13 індивідуальних членів. Функцію Секретаріату Партнерства виконує Творче об’єднання «ТОРО» (Контактна група у Україні в Україні Transparency International) .Для втілення ініціативи Партнерство планує:

  • підготувати силами групи експертів узгоджений громадський варіант проекту Національного плану з реалізації ініціативи «Партнерство Відкрите Уряд», що базується на пріоритетах громадської експертної спільноти України;
  • взяти безпосередню участь в діяльності урядової робочої групи з розробки національного плану по впровадженню ініціативи;
  • спонукати Уряд України включити пропозиції Партнерства до фінальної версії національного плану, що подається на затвердження Керівного комітету ініціативи;
  • сформувати з числа членів Партнерства мережу регіональних консультантів із впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд»;
  • провести в регіонах України інформаційно-мобілізаційні заходи на підтримку ініціативи «Партнерство Відкритий уряд», включно з поширенням інформ. матеріалів;
  • організувати роботу всеукраїнської гарячої лінії з питань впровадження ініціативи «Партнерство Відкритий уряд»;
  • інформувати про перебіг процесу із впровадження в Україні ініціативи на спеціальному сайті www.watchtheogp.org;
  • інформувати дипломатичні місії та міжнародні організації про прогрес України у впровадженні ініціативи;
    надати незалежний звіт організацій громадянського суспільства щодо впровадження в Україні ініціативи «Партнерство Відкритий Уряд» Керівному комітету ініціативи, що працює в США та Бразилії.

Завантажити оригінал