Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

ВОНИ ЙДУТЬ (частина 2)

особливі прикмети і короткі досьє кандидатів
продовження (початок у номері 2)

Хіба булаву дано для того, щоб лупити по головах своїх співвітчизників.
Справжній реформатор – це той, хто вміє перетворити злидні на бідність.
“Низи не хочуть, а верхи не можуть” – це з минулого століття. В нас – низи більше не можуть, а верхи дуже хочуть.
Остання надія – гуси. Може, врятують не лише Рим.
Із книги Мойсея Фішбейна “Ранній рай”

Продовжуємо знайомство з кандидатами – 2010.
Джерело: дані ЦВК, власна інформація інтернет-видання Фокус,
відомості з відкритих джерел.
Кандидати розташовані за алфавітом.

Олег Рябоконь
Вік: 36 років.
Посада: керуючий партнер, гендиректор ТОВ «Меджистерс».
Кар’єрні досягнення: член Асоціації юристів України.
Спосіб висування: cамовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
5 919 548 грн. 70 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: у своїх виступах поки що висловив виключно погляди на внутрішню політику.
Особливі політичні прикмети: двоє колишніх колег по юридичній фірмі Magisters Євгеній Корнейчук і Сергій Власенко є членами Блока Юлії Тимошенко.
Економічний курс: створення великої кількості громадських об’єднань, усунення держави-посередника і перехід до прямої кооперації.

Петро Симоненко
Вік: 57 років.
Посада: народний депутат, член Комітету ВР з питань правової політики.
Кар’єрні досягнення: перший секретар ЦК Компартії. Тричі брав участь у президентських перегонах.
Спосіб висування: висунутий Блоком лівих і лівоцентристських сил – КПУ, Партія «Справедливість», «Союз лівих сил», СДПУ(о).
Задекларований прибуток у 2008 році:
236 081 грн. 36 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: до Росії ставиться доброзичливо. Неодноразово виступав за об’єднання Чорноморського флоту. Переконаний противник НАТО.
Особливі політичні прикмети: противники звинувачують Симоненка і КПУ в лобіюванні інтересів українсько-російського бізнесмена Костянтина Григоришина.
Економічний курс: націоналізація базових галузей промисловості, відновлення державної власності на землю, перегляд угоди з ВТО. Введення податку на нерухомість. Кредити вітчизняним підприємствам під 3%.

Людмила Супрун
Вік: 44 роки.
Посада: голова Державного агентства України з інвестицій та інновацій, лідер Народно-демо-кратичної партії.
Кар’єрні досягнення: у політику прийшла в 33-річному віці. Двічі обиралася депутатом Верховної Ради – в 1998 і 2002 роках. В 2006 році її блок набрав 0,49%, в 2007 році – 0,34%.
Спосіб висування: висунута Народно-демокра-тичною партією.
Задекларований прибуток у 2008 році:
107 754 грн. 26 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: виступає за більш тісне співробітництво з Росією, в тому числі за об’єднання у нову систему колективної безпеки. Щодо питання НАТО радить Україні орієнтуватися на Австрію, яка нейтральна, не входить в блоки, але є частиною Європейського Союзу.
Особливі політичні прикмети: перший за 14 років кандидат, самостійно висунутий НДП на президентські вибори. Раніше під час виборів партійці постійно намагалися примкнути до більш сильних гравців. З Народною партією Володимира Литвина виникли проблеми при розподілі місць у списку. Спроба альянсу с партією Віктора Балоги «Єдиний центр» виявилася невдалою: частина партійців вступили до ЄЦ, але пізніше покинули його.
Економічний курс: програма «Новий курс» пе-редбачає введення погодинної зарплати, дифе-ренційованої для кожної галузі (для вчителів – окремо, для металургів – окремо). Соціальні стандарти пропонується встановлювати на основі реальних даних про вартість життя.

Сергій Тигіпко
Вік: 49 років.
Посада: тимчасово не працює.
Кар’єрні досягнення: співголова Ради інвесторів при Кабміні. В 2002 році очолив Національний банк. Був також віце-прем’єром з економічної реформи при Кабміні Лазаренка, міністром економіки при Ющенко, головою правління Ощадбанку. Успішний бізнесмен: у 2007 році, перед кризою, продав свій ТАС-Комерцбанк шведському банку Swedbank за 735 млн. доларів.
Спосіб висування: cамовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
20 261 901 грн. 18 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: вважає, що НАТО для України – вчорашній день і виступає за нейтральний статус країни. А для зміцнення економіки України доцільніше освоювати ринок Росії і налагодити з нею більш тісне співробітництво.
Особливі політичні прикмети: злі язики в політичних кулуарах називають Тигіпка технічним кандидатом БЮТ. Сам він розраховує на активну підтримку виборців, що сумніваються або розчаровані у владі.
Економічний курс: спрощення податкової системи і зниження головних податків. Зниження по-датків не торкнеться підприємств, які продають за кордон сировину і напівфабрикати, тільки виробників кінцевого продукту. Обіцяє стабільність гривні і відновлення кредитування економіки.

Юлія Тимошенко
Вік: 49 років.
Посада: прем’єр-міністр України.
Кар’єрні досягнення: голова політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». Екс-президент корпорації ЄЕСУ. Народний депутат I, III и IV скликань. Віце-прем’єр з ПЕК в уряді Віктора Ющенка. Будучи президентом, він двічі робив подання кандидатури Тимошенко на посаду
прем’єр-міністра.
Спосіб висування: висунута партією «Батьків-щина».
Задекларований прибуток у 2008 році:
386 170 грн. 42 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: у своїх виступах утримується від категоричних заяв, концентруючись на своїх соціальних досягненнях. Щодо питання НАТО залишається прихильником референдуму. Виступає за взаємовигідні стосунки з Росією, особливо в сфері газових стосунків.
Особливі політичні прикмети: прем’єрська посада може допомогти Тимошенко в перемозі на виборах, а може і нашкодити: стан економіки України в розпал кризи робить кандидата надто вразливим для критики.
Економічний курс: відміна окремих податків, в тому числі ринкового збору. Десятирічні податкові канікули в депресивних регіонах. Звільнення від сплати податків виробників нетрадиційних видів енергії. Закріплення землі тільки за громадянами України, а орендної ставки на землю – на рівні 10% в рік.

Олег Тягнибок
Вік: 41 рік.
Посада: голова Всеукраїнського об’єднання «Свобода».
Кар’єрні досягнення: депутат Львівської обласної ради.
Спосіб висування: висунутий ВО «Свобода».
Задекларований прибуток у 2008 році:
188 596 грн. 82 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: є представником націоналістичної платформи, виступає за нейтралітет України і «розрахунок на власні сили». У публічних виступах обіцяє ввести візи з Росією і пред’явити їй низку територіальних претензій.
Особливі політичні прикмети: серед тих, хто підтримує Тягнибока, називають групу «Приват» і Партію регіонів.
Економічний курс: заборона на торгівлю землею сільгосппризначення, пільгове державне кредитування сільського господарства, заміна імпорту продукцією національного виробника.

Віктор Ющенко
Вік: 55 років.
Посада: президент України.
Кар’єрні досягнення: голова партії «Наша Україна», екс-голова Національного банка, прем’єр-міністр України при президенті Кучмі. В 2004 році виграв на виборах у Януковича в третьому турі.
Спосіб висування: cамовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
1 041 060 грн.
Ставлення до НАТО і Росії: неодноразово висловлювався про те, що Україні час вступити і до НАТО, і в ЄС. Декларує добросусідські стосунки з Росією, але з нинішнім керівництвом РФ знаходиться у напружених відносинах.
Особливі політичні прикмети: після президент-ських виборов-2010 чинному президенту опоненти пророкують не тільки вкрай низькі результати, але навіть ухід із політики.
Економічний курс: спеціальний податок на ма-єтки-яхти-лімузини. Ліквідація валютних розрахунків і цін в іноземній валюті. Постачання каспійською нафтою по нафтопроводу Одеса-Броди.

Віктор Янукович
Вік: 59 років.
Посада: народний депутат, член Комітету ВР з питань правової політики.
Кар’єрні досягнення: голова Партії регіонів, в 2004 році йшов у президенти і програв у третьому турі.
Спосіб висування: висунутий Партією регіонів.
Задекларований прибуток у 2008 році:
4 857 923 грн. 30 коп.
Ставлення до НАТО і Росії: на словах є противником НАТО і ярим прихильником Росії. На ділі за роки свого прем’єрства і керування найбільшою у парламенті фракцією не зробив жодного практичного кроку назустріч Кремлю. На виборах Янукович незмінно обіцяє надати російській мові статус другої державної.
Особливі політичні прикмети: є версія, що поразка Януковича на виборах поставить хрест на його політичній кар’єрі: впливова частина Партії регіонів переорієнтується на переможців кампанії і принесе свого лідера в жертву інтересам, що змінилися.
Економічний курс: пообіцяв збільшення прямих іноземних інвестицій в Україну до 50 млрд. доларів у 2014 році. Також у програмі є пункт про податкові канікули для малого бізнесу на 5 років, зниження ПДВ до 17% з 2011 року, зниження податку на прибуток до 19% з подальшим доведенням його до 16%.

Арсеній Яценюк
Вік: 35 років.
Посада: народний депутат, член Комітету ВР з питань охорони здоров’я.
Кар’єрні досягнення: голова громадської органі-зації «Фронт змін». У минулому міністр економіки, іноземних справ, заступник голови Нацбанку і голова парламенту.
Спосіб висування: самовисуванець.
Задекларований прибуток у 2008 році:
999 931 грн.
Ставлення до НАТО і Росії: у своїх висловлюваннях Арсеній Яценюк експлуатує образ сильної і рішучої руки. Про НАТО говорить, що зараз це не найважливіша проблема. У своїх передвиборчих промовах обіцяє, що не буде схилятися ні до східного, ні до західного векторів, обіцяючи будувати з усіма рівноправні стосунки.
Особливі політичні прикмети: ще влітку Яценюк вважався одним із фаворитів кампанії. У групу фінансової підтримки Яценюка преса часто включає співвласника банку «Форум» Леоніда Юрушева.
Економічний курс: нова промислова революція: будівництво заводів, енергетичних комплексів, інфраструктури. Повернення в село промислового способу організації виробництва.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *