Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Як визначити стратегію розвитку сільської громади?

«Активна відповідальна громада. Переважна більшість мешканців бере участь у плануванні та реалізації проектів. Запроваджено сучасні технології використання ресурсів (електрична енергія, вода). Центр культурного життя Лохвиччини» – таким бачать село Яхники його мешканці.

Як визначити стратегію розвитку сільської громади?


В плануванні майбутнього взяли участь представники трьох сторін: місцевого самоврядування,  суспільства та видобувних компаній. Село Яхники знаходиться в Лохвицькому районі,  одному з найвіддаленіших районів Полтавської області і дуже багатому на вуглеводні. Наша подорож до Яхників не була простою, бо ям, ямочок та канав на шляху з Полтави до Лохвиці через Гадяч не менше ніж зірок на небі. Назад вже їхали через Лубни до Харківської траси. Теж було непросто, але відрізок зруйнованої вщент дороги значно менший.

Як визначити стратегію розвитку сільської громади?

Андрій Кінаш, тренер семінару вдало побудував обговорення, до планування майбутнього долучились всі учасники семінару. Надихає, коли люди готові брати на себе відповідальність.

Звичайно говорили про ресурси, яких завжди мало. Але ресурси це не завжди гроші. Представники видобувних компаній (ГеоАльянс, Regal Petroleum), які сплачують рентні платежі до бюджетів сільських громад, готові також допомагати технікою, обладнанням, експертами, навчанням, обмінюватися послугами, разом працювати над розробкою проектів для села.

Як визначити стратегію розвитку сільської громади?


ГеоАльянс в цьому році сплатив до бюджетів різних рівнів  Полтавської області 13,2 млн. гривень. Regal Petroleum за п’ять місяців цього року сплатив 5 млн. грн. ренти, з них до бюджету сільських рад 1 млн. грн., а загалом податків до бюджетів різних рівнів 27 млн. гривень.

В семінарі взяв участь представник компанії СМС, яка виготовляє обладнання для сортування сміття, а також обладнання для використання в сільському господарстві, яке допомагає модернізувати сільське виробництво і розвивати нові напрямки аграрного бізнесу.

Як визначити стратегію розвитку сільської громади?

Проект «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» в Полтавській області виконує Полтавська філія Суспільної служби України. Заплановано ще ряд навчань та майстерень, щоб навчити пілотні громади ефективно управляти коштами від видобування  вуглеводнів. Голова Яхниківської сільської ради Сердюк Наталія Миколаївна та її команда відповідально поставились до організації заходу і участі в ньому. Це одна з передумов розробки стратегії розвитку громади. Але ще потрібна залученість мешканців села. І тому будемо ще вчитись комунікаціям в громаді.

Як визначити стратегію розвитку сільської громади?

Стратегування – це складний, багатогранний і довгостроковий процес.  Але Стратегія  – це  можливість  досягнути  мети  в  умовах  конкуренції  та  гострої  нестачі ресурсів.


Захід організовано в рамках проекту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні: регіональний вимір» за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Великої Британії через проект «Ефективне управління державними фінансами», що реалізується федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH

Ганна Кіященко,
голова
Полтавської філії Суспільної служби України