Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Засідання робочої групи проекту «Посилення громадянського суспільства через кордони для розвитку демократії»

2 грудня 2010 року у Полтаві відбулося засідання робочої групи проекту «Посилення громадянського суспільства через кордони для розвитку демократії».
На засіданні були обговорені перспективи впровадження механізму соціального замовлення у м.Полтаві після місцевих виборів 31 жовтня.
Олександр Келим, голова Громадської колегії при Полтавському міськвиконкомі:
Впродовж 2010 року була проведена велика робота з написання проекту Положення про соціальне замовлення та обговорення його з представниками міської влади та громадських організацій. Міським головою було дане доручення апарату міської ради організувати розгляд попередньо погодженого проекту на засіданнях постійних депутатських комісій. На жаль, заклопотаність керівників міської влади виборами та небажання Управління соціального розвитку впроваджувати цей механізм привели до того, що Положення так і не було розглянуте на депутатських комісіях і відповідно не винесене на сесію. Тепер новий депутатський корпус міської ради інформувати про механізм соціального замовлення та його ефективність при вирішенні соціальних проблем громади.
Надія Тимошенко, благодійна асоціація «Світло надії», депутат Полтавської міської ради:
Соціальне замовлення – це фактично тендер. А як всім відомо, лише проведення тендеру забезпечує ефективне використання бюджетних коштів. Тому ми повинні донести до нової влади наш проект з впровадження механізму соціального замовлення, який дозволить залучати до вирішення соціальних проблем громадські організації. Необхідно знову інформувати депутатів та працювати з виконавчою владою. Новий міський голова Олександр Мамай добре ставиться до громадських організацій і я думаю, що він підтримає нашу пропозицію.
Інші учасники засідання : Ольга Григорук, Асоціація дітей – інвалідів м. Полтави, депутат Октябрської в місті Полтаві Ради: Тетяна Іваніна, виконавчий директор Полтавського обласного осередку Ліги соціальних працівників підтримали пропозицію : провести окреме засідання робочої групи, на яке запросити нових депутатів і заступників міського голови
Вікторія Курілко, голова спілки жінок «Чураївна»: Не потрібно загравати з представниками влади. Потрібно використовувати ЗМІ для донесення до них нашої позиції. Нові депутати добровільно взяли на себе обов’язок працювати на громаду, тому повинні самі розуміти, що потрібно вчитись. А політичні партії, які привели депутатів до влади, повинні відповідати за якість підготовки своїх депутатів до роботи в органах місцевого самоврядування , саме вони і повинні подбати про навчання.
Тетяна Черненко, центр «Монтесорі»: на жаль попередня міська влада досить упереджено ставилася до громадських організацій, нас не вважали ні партнерами, ні конкурентами. Ми повинні побачити в депутатів бажання вчитись. Лише тоді наше навчання буде для них корисним. Потрібно сформувати громадську думку, що депутати зобов’язані вчитися – це їх обов’язок. Вина політичних партій, що вони не готують своїх кандидатів в депутати.
Було вирішено направити голові комісії «З питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства». Положення про соціальне замовлення та провести круглий стіл з представниками влади з обговорення цього положення.

Ганна Кіященко,
Полтавська філія Суспільної Служби України,
координатор робочої групи
Проекту «Посилення громадянського суспільства через кордони для розвитку демократії»