Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Зрив Державної антикорупційної програми – це не смішно!

Державно антикорупційна програма на 2011-2015 рр. вартістю у понад 820 млн грн. знаходиться на межі зриву. Про це свідчить громадський моніторинг проведений незалежними експертами. За його результатами стан виконання держпрограми є вкрай низьким, а середній бал успішності її впровадження становить 2,7 із 5 можливих. Тільки впродовж 2011-2012 рр. мало бути реалізовано 135 заходів антикорупційної держпрограми, яка є однією з найбільш вартісних державних програм. Понад 95% всіх коштів має піти на такі заходи як потреби МОЗ у введенні електронного обігу медичних форм, що не має прямого відношення до боротьби з корупцією. Крім того, документ містить купу помилок і всіляких описок, що роблять реалізацію програми неможливою.

Для того, щоб привернути увагу Уряду до проблем держпрограми, громадські організації на чолі з Transparency International Ukraine провели вуличну акцію протесту «Вони гальмують антикорупційні реформи в Україні!» під стінами Адміністрації Президента та Кабміну. Персонально відповідальними за такий стан справ у сфері протидії корупції було оголошено прем’єр-міністра Миколу Азарова, міністра юстиції Олександра Лавриновича, який є координатором антикорупційної держпрограми, та Андрія Клюєва, виконавчого секретаря Національного антикорупційного комітету при Президенті України.

Крім того, днями громадські експерти представили результати моніторингу на засіданні Комітету ВРУ з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Вони продемонстрували конкретні прорахунки влади у таких напрямках антикорупційної держпрограми як удосконалення системи використання державного майна та бюджетних коштів, запобігання тінізації економіки та зменшення адміністративного тиску на підприємців, зниження рівня корупції в правоохоронній, медичній, земельній, освітній, податковій, митній сферах тощо.

«Ми щиро сподіваємось, що президент України візьме під особистий контроль проблеми з реалізацією антикорупційної держпрограми та ухваленої ним Національної антикорупційної стратегії, й відповідь АПУ не стане банальною відпискою, – каже керівник Transparency International Україна Олексій Хмара. – На черзі – оновлення Мін’юстом цієї держпрограми, і потрібно не допустити лише «косметичних» змін. Саме тому ми всіляко адвокатуватимемо цей процес як на рівні міністерства, яке є координатором антикорупційної політики, так і в прямій розмові з прем’єр-міністром, зустріч із котрим має відбутися вже в квітні».

Кабінету Міністрів України доручено опрацювати зауваження та рекомендації коаліції громадських організацій щодо недопущення зриву Державної програми запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки. Про це йдеться в листі Адміністрації Президента України №52-01/157 від 19.03.2013 р., адресованого Transparency International Україна.


Контакт для медіа:
Ольга Тимченко, керівник інформаційної служби Transparency International Україна
м.т. 050-352-96-18, р.т. 044 360-52-42, e-mail: tymchenko@ti-ukraine.org
www.ti-ukraine.org

Довідково: Громадський моніторинг виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 роки здійснюється силами Transparency International Україна в партнерстві з Антикорупційною радою України, Українським інститутом публічної політики, Фундацією «Відкрите суспільство», Центром політико-правових реформ, ГО «Філософія серця» та Інформаційно-правовим центром «Наше право». Громадський моніторинг фінансово підтримується програмою MATRA (Посольство Королівства Нідерландів) та Міжнародним Фондом «Відродження».


Файли:
Зрив антикорупційної держпрограми це не смішно.doc

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *