Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Ефективність соціального замовлення залежить від міських рад

19 квітня 2011 року в залі засідань Полтавської міської ради відбувся круглий стіл Соціальне замовлення – механізм залучення потенціалу неурядових організацій до вирішення соціальних проблем територіальних громад.

Круглий стіл був організований Громадською радою при виконкомі Полтавської міської ради (голова Олексій Глушков) спільно з робочою групою проекту «Посилення громадянського суспільства через кордони для розвитку демократії (керівник Ганна Кіященко).

У вступному слові заступник міського голови Діонісій Каплін розповів про європейський досвід співпраці влади та громадських організацій в Європі, який він мав змогу вивчити під час навчального візиту до Брюселю та Лондону делегації лідерів громадянського суспільства та представників місцевої влади з України та Молдови в березні цього року.

Ганна Кіященко у своєму виступі зупинилась на підготовці Проекту Постанови КМУ «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм, проектів (заходів), розроблених громадськими організаціями, для виконання яких надаватиметься державна фінансова підтримка». Прем’єр-міністр наполіг на прозорих державних грантах для громадських організацій. Центральні органи виконавчої влади мають доопрацювати проект нормативно-правового акта щодо прозорої державної фінансової підтримки проектів та програм громадських, благодійних організацій і творчих спілок. Таке доручення дав прем’єр-міністр Микола Азаров першому віце-прем’єр-міністру Андрію Клюєву (доручення № 17406/29/1-10 від 18.03.2011 р.).

Проект акта має бути внесений на розгляд Уряду до 15 травня 2011 р.

Вироблення ефективних рішень, надання соціальних послуг, поширення благодійництва, боротьба із корупцією – цих послуг організацій громадянського суспільства (ОГС) потребує кожна демократична правова соціальна держава. Чому саме від ОГС? Тому, що їх послуги якнайкраще відповідають потребам споживачів, а також значно економніші, ніж аналогічні послуги від самої держави або від бізнесу.

Проте Україна не використовує цих можливостей.

Державне фінансування складає лише незначну частку у бюджеті середньої ОГС, а для більшості ОГС – взагалі недоступне.

Тільки 2-3% бюджету пересічної української ОГС формується за рахунок державного фінансування. За цим показником Україна близька до Філіппін, Пакистану та Кенії. Натомість у центральноєвропейських країнах, як-от Угорщині, Чехії, Естонії, державне фінансування складає 43-52% доходів ОГС.

Демченко Максим, віцепрезидент Полтавської обласної благодійної Асоціації «Світло надії» презентував досвід впровадження соціального замовлення в регіонах України. Конкурс муніципальних грантів в соціальній сфері – це найкращий механізм залучення потенціалу неурядових організацій до вирішення соціальних проблем територіальних громад.

У Одесі 26-27 березня пройшла конференція «Соціальне замовлення в Україні: 10 років провадження.» У ході конференції було розглянуто аналітичні матеріали по запровадженню соціальних замовлень. За підсумком конференції її учасники рекомендували міським радам використовувати типове положення про проведення конкурсу соціальних проектів для запровадження соціального замовлення.

Як зазначив на конференції Максим Лациба, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень, на сьогоднішній день вже 23 міста України запровадили конкурс муніципальних грантів. Наприклад, Львів і Донецька обласна рада цього року виділили приблизно по 6 млн грн на цей конкурс, Харківська міська рада – близько 1 млн грн. Щороку ці суми збільшуються.

«Це означає, що відповідальні органи місцевого самоврядування бачать ефект цього інструменту. Наприклад, на Донеччині на кожну бюджетну гривню долучається додатково від 2 до 3 грн коштів громади. В Одесі по деяким проектам цей показник вдається довести до 5-8 додатково залучених гривень.

Втім, аби конкурс соціального замовлення працював ефективно, потрібна, по-перше, воля міської ради ухвалити рішення, яке затверджує порядок проведення конкурсу соціальних проектів, і муніципальну програму соціального замовлення, яка передбачатиме виділення відповідних коштів; по-друге, готовність громадських організацій надавати соціальні послуги.

Активну участь в обговоренні взяли голова депутатської комісії Людмила Лисенко, голова депутатської комісії Олексій Горик, голова комітету Громадської ради Таїсія Тронь, керівник Центру Монтесорі Тетяна Черненко, президент медіа-клубу Людмила Кучеренко..

Всі учасники круглого столу підтримали пропозицію рекомендувати впровадження Положення про соціальне замовлення в Полтавській міській раді. Для його ефективного використання вирішили відпрацювати механізми на пілотному проекті зі створення в Полтаві Притулку для бездомних за допомогою громадських організацій.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *