Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Як позбутися мертвих душ у списках виборців

Як позбутися мертвих душ у списках виборців21 вересня 2012 року в Полтаві відбувся круглий стіл на тему: «Дотримання основних принципів ведення Державного реєстру виборців: проблеми, перспективи, рекомендації», що проводився Всеукраїнською громадською організацією «Центр підтримки громадських ініціатив» в рамках роботи Коаліції виборчих ініціатив «ДЗВІН». Партнер Коаліції в Полтавській області Полтавська філія Суспільної служби України.
Експерт Центру підтримки громадських ініціатив Володимир Піньковський розповів про правові засади діяльності Органів державного реєстру виборців, проблеми дотримання правил і принципів ведення реєстру виборців, потребу у взаємодії громадянського суспільства і органів ведення Державного реєстру виборців.
«Як позбутися мертвих душ у списках виборців?» – це було одне із питань на яке намагалися знайти відповідь учасники під час обговорення круглого столу. Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців в Полтавської області Юрій Северин визнав, що така проблема існує. Справа в тому, що за основу Державного реєстру були взяті списки виборів 2006 року, де вже фігурували «мертві душі». Починаючи з 2006 року органи РАГСів щороку дають відомості про осіб, які померли та молодих людей, яким виповнилося 18 років. І на підставі цих документів вносяться зміни до Реєстру. Також можна внести зміни на підстави звернення родичів та після підтвердження достовірності заяв органами РАГСу, але лише 2,6% виборців звернулися до органів ведення реєстру про внесення змін. Отже Вирішити цю проблему можливо лише шляхом співпраці виборців з органами ведення державного реєстру».
Жива дискусія сприяла усвідомленню необхідності проведення інформаційної просвіти виборців. Кіященко Ганна, голова ПФССУ, ініціювала ідею щодо створення циклу повідомлень про права виборців в місцевих ЗМІ.
Кожен виборець у разі зміни його персональних даних може звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців відповідно до своєї виборчої адреси із заявою про внесення змін до його персональних даних у Державному реєстрі виборців.
До заяви додаються документи (належно засвідчені копії документів), які підтверджують ці зміни, та довідка про включення особи до Державного реєстру виборців.
Перевірити себе у списках можна різними шляхами: особисто звернувшись до місцевого Відділу ведення державного реєстру виборців за місцем реєстрації чи надіславши заяву поштою. Адресу можна дізнатись в місцевих радах чи на сайті Державного реєстру виборців www.drv.gov.ua.
Права громадян щодо Державного реєстру виборців
1) подавати свої персональні дані до відповідного органу ведення Реєстру;
2) отримувати інформацію про своє включення (невключення) чи включення (невключення) інших осіб до Реєстру;
3) отримувати інформацію про використання своїх персональних даних для цілей, не передбачених цим Законом, зокрема про те, кому і з яких підстав надавалася інформація про нього;
4) одержувати на безоплатній основі у будь-який час від відповідного органу ведення Реєстру в доступній формі вичерпну інформацію про свої персональні дані, внесені до Реєстру, в установленому цим Законом порядку;
5) звертатися в порядку, встановленому цим Законом, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру себе чи інших осіб, запису про себе чи про інших осіб, виправлення недостовірних відомостей Реєстру щодо себе або інших осіб.
Круглий стіл є частиною проекту «Громадський моніторинг Державного реєстру виборців», який реалізовується за підтримки Міжнародного Республіканського Інституту.
Коаліція виборчих ініціатив «ДЗВІН» (Демократичне забезпечення виборчих ініціатив народу) – об’єднання громадських організацій та активних виборців, яке було створене у березні 2011 року. Головна мета коаліції – спрямування зусиль на забезпечення захисту законних прав усіх учасників виборчого процесу та спостереження за дотриманням законодавства під час парламентських виборів 2012 року.
За додатковою інформацією про програму можна звернутись координатора програми в Полтавській області Ганни Кіященко за адресою:Полтавська філія Суспільної служби України, вул.Соборний майдан 15, м.Полтава, тел.:500-647, 050 410 99 58 та координатора програм «ДЗВОНу» Олени Плевако за адресою: м.Київ, вул. Мельникова 81, тел.:050-811-19-41.

Більше про нашу діяльність можна дізнатись на сайтах DZVIN.IN.UA та CISC.ORG.UA

One comment

Віктор

Більше б таких заходів! Адже поінформованість виборця така мала… а маніпуляції з боку піар менеджерів партій зашкалюють

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *