Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Як впливати на владу

Семінар на тему Успішний досвід роботи громадських рад та європейський досвід співпраці урядового та громадського секторів - Миргород 29-30 вересняСемінар на тему “Успішний досвід роботи громадських рад та європейський досвід співпраці урядового та громадського секторів” проходив у Миргороді 29-30 вересня. Захід відбувся в рамках проекту Полтавської філії Суспільної Служби України “Школа для активістів громадських рад”. У його роботі взяли участь члени громадських рад Полтави та районів Полтавщини, працівники місцевих райдержадміністрацій та міськвиконкомів, а також запрошені гості з Вінниці, Херсону та Сум.

Безперечно, громадськості потрібно знати механізм прийняття рішень в державних адміністраціях, бо тільки тоді на ці рішення можна впливати. Тому активних людей потрібно навчати громадянським компетенціям, адже за кордоном цьому вчать навіть простих громадян, щоб вони мали змогу впливати на владу. У такому навчанні й полягає головна мета проекту і семінару зокрема.

З коротким вітальним словом до присутніх звернувся перший заступник міського голови Миргорода Сергій Павленко. А далі розпочалася напружена робота. Начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики Полтавської облдержадміністрації Микола Перепелиця розповів про практичне впровадження Закону України “Про доступ до публічної інформації” від 13 січня цього року, за яким термін надання інформації складає 5 днів, адже йдеться про інформацію, яка вже існує. Він назвав цей закон проривом для формування громадянського суспільства. Однак учасників семінару цікавило питання, чому виконання закону розпочалося лише з 9 травня 2011 року. Чи не було це зроблено для приховування певної інформації? “Потрібен був час, щоб сформувати відповідні підрозділи, які б надавали відповіді на запити громадян”, – такою була відповідь начальника управління.

Семінар на тему Успішний досвід роботи громадських рад та європейський досвід співпраці урядового та громадського секторів - Миргород 29-30 вересняМайстер-клас “Як організувати консультації з громадськістю відповідно до вимог постанови КМУ “Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики” провела голова Громадської ради при Херсонській облдержадміністрації Лариса Польська. Її досвід виявився надзвичайно цікавим для учасників семінару. Про ефективне співробітництво між органами влади та громадськістю емоційно розповіла Лариса Гусар – голова Громадської ради при міському голові Вінниці.

Особливо зацікавила присутніх на семінарі тема про контроль громадськості над тендерними закупівлями, адже відомо, що в цій сфері дуже багато зловживань. Громадський помічник міського голови міста Суми Олег Медуниця навів чимало кричущих фактів, як, наприклад, закупівля картоплі по 9 грн. Слов’янською міськрадою нинішньої осені, і розповів про методи контролю громадськості за подібними оборудками.

Організація проведення семінару була на високому рівні завдяки невтомній діяльності голови Полтавської філії Суспільної Служби України Ганни Кіященко. Громадські активісти поділилися своїм досвідом, збагатилися новими знаннями щодо співпраці з владою.

Для учасників семінару працівники курорту “Миргород” провели екскурсію по сучасному лікувально-діагностичному комплексу, який об’єднує понад 200 видів процедур і досліджень, розповіли про цілющу мінеральну воду та лікувальні грязі. Виявляється, в Миргороді лікують не лише хвороби шлунково-кишкового тракту, а й цукровий діабет, захворювання бронхолегеневої , серцево-судинної, сечостатевої систем, опорно-рухового апарату, безпліддя та інше. Затишні номери, чудова природа роблять курорт справжньою перлиною України. Ціни на путівки незмінні протягом року і, порівняно з санаторіями Криму, досить помірні. Щороку тут відпочиває понад 30 тисяч осіб із 30 країн світу. Тож якщо ви маєте намір і змогу оздоровитися, навіщо їхати далеко? Курорт «Миргород» має все, чого ви чекаєте від сучасного європейського курорту.

Алла АННЕНКОВА.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *