Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Зустріч з представниками Сергіївської ОТГ та сільськими голова сусідніх сіл Гадяцького району

Видобувні підприємства на території ОТГ: це перевага для громади, чи зайвий тягар? Видобувні підприємства на території ОТГ: це перевага для громади, чи зайвий тягар?

30 березня  відбулася зустріч з представниками Сергіївської ОТГ та  сільськими голова сусідніх сіл Гадяцького району, на якій  ПФ Суспільної служби України презентувала  Другий звіт  Ініціативи  прозорості видобувних галузей (ІПВГ).

Кіященко Ганна, голова Полтавської філії Суспільної служби України, член БГЗО при Міністерстві енергетики та вугільної промисловості розповіла чому Україна впроваджує стандарт ІПВГ, для чого це  місцевим громадам?

Шевченко Ярослав, експерт Пф Суспільної служби України говорив про суть Ініціативи  прозорості видобувних галузей (ІПВГ) та головні підсумки другого звіту ІПВГ.

Далі було спільне обговорення проблем сільських громад, на території яких добувають вуглеводні. Особливо турбує місцеві громади наповнення сільських бюджетів. На їх території працюють багато підприємств, але бюджети не наповнюються, бо якимось дивним чином сплата екологічного податку рік за роком навіть зменшується.

А  податок на доходи фізичних осіб(ПДФО) від підприємств нафтогазовидобувного комплексу, розташованих на  території Сергіївської сільської ради до місцевого бюджету Сергіївської територіальної громади йде до бюджету міста Полтави, що суперечить чинному законодавству. Адже відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу України податок на доходи фізичних осіб, який сплачується податковим агентом – юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізичній особі.

Згідно з підпунктом 168.4.3 пункту 168.4 статті 168 ПКУ суми податку на доходи, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.

На території Сергіївської ОТГ  розташовані та працюють виробництва ПАТ  «Укрнафта та ПАТ  «Укртранснафта» на яких працюють біля півтори тисячі працівників. Але, поки що місцевий бюджет не отримує жодної копійки ПДФО з цих виробництв.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).