Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Проект «Підтримка дітей та молоді в Полтаві в умовах війни»

В Україні вже 89 день війна. Кожен день збільшується кількість вбитих,  постраждалих, біженців. Полтава знаходиться недалеко від міст,  які піддаються бомбардуванням російських військ. Сім’ї, які пережили довге перебування в підвалах під обстрілами, в холоді, без повноцінного харчування зараз масово переміщаються звідти, щоб вберегти своїх дітей. Частина з них залишається в Полтаві. Вони потребують житла, харчування, лікування, психологічної підтримки.

Діти з числа переселенців мають дуже тривожний стан, бо вони пережили різні  жахіття війни, втратили свої домівки, рідних, свої дитячі колективи, своїх друзів. Діти  Полтави також постійно знаходяться в умовах повітряних тривог, що погано впливає на їх емоційний стан. Вони втратили звичний спосіб життя.

В другій половині березня ми(Полтавська філія Суспільної служби України та Театр сучасного діалогу) почали проводити заняття для дітей 6-14 років в рамках соціального проєкту «Підтримка дітей та молоді в Полтаві в умовах війни». 

Заняття для збереження психологічної рівноваги та покращення емоційного стану дітей та підлітків:

Музично-акторський розвиток, Сучасна руханка, музика, співи, Коло-джем,  Малювання, Ліплення з глини, Арттерапія, рукоділля, Англійська мова, йога.

Діти в групах в середньому по 10 чол, це діти переселенців і полтавські також. Два заняття на тиждень по 1-2 год. Відвідують заняття в супроводі батьків. Заняття безкоштовні, забезпечуємо всі витратні матеріали, кава паузу для спілкування. Проводимо в приміщеннях, які обладнані для проведення певних занять, мають сховища для перебування під час повітряної тривоги. 

Завдяки проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства» ми отримали на 3 місяці фінансову підтримку Європейського Союзу. З цих коштів ми оплачуємо роботу спеціалістів частина яких є переселенці з Харкова, оскільки вони теж під час війни залишилися без засобів для існування. Ми вдячні, що наш проект підтримала PWYP, завдяки цим коштам ми купували продукти для кава пауз та витратні матеріали для проведення занять.

 Важливою складовою занять є атмосфера.  Невимушене спілкування, чаювання, спільно проведений час не менш важливі для дітей та їх батьків, ніж самі студії. Саме тому ми поєднуємо заняття з невеличкими перервами на погомоніти та підкріпити свої сили чимось смачненьким. І очевидно, що діткам то надзвичайно подобається.

Всього зараз працює 20 груп, в яких займаються 380 дітей з Харкова, села Савинці Харківської області, Бучі, Волноваха, Суми, Маріуполь, Донецьк, с.Бобрівка, Лисичанська.  Викладачів зараз 7, всі професійні, мають відповідну освіту та досвід роботи з дітьми. Також маємо психотерапевтів, які можуть надавати персональну психологічну підтримку за потреби.