Суспільна Служба України

ПОЛТАВСЬКА ФІЛІЯ

Об’єднані територіальні громади думають про розвиток своїх територій

Об’єднані територіальні громади думають про розвиток своїх територій. РешетилівкаВже друге ми зустрічаємось з мешканцями Решетилівського району на території якого ведуть видобування газу дві великі компанії Укргазвидобування та Укрнафта.

На цей раз зібралися в приміщенні Решетилівської ОТГ, до складу якої входять населенні пункти: селище Решетилівка, села Білоконі, Ганжі, Колотії, Прокопівка, Сені, Слюсарі, Хоружі, Шкурупіївка,  Чернещина, Потічок,  Миколаївка,  Нагірне, Пасічники.

Представники Решетилівської ОТГ взяли активну участь в обговоренні, адже їх дуже хвилює майбутнє громади,  чи будуть робочі місця, звідки брати кошти на ремонт доріг, прокладання водопроводів, чи дійсно з 1 січня 2018 року 3% від рентних платежів за добування вуглеводнів буде надходити до їхнього бюджету  і який буде об’єм цих коштів.

Ярослав Шевченко, експерт Пф Суспільної служби України, розповів про суть ІПВГ, інформацію щодо розбіжностей в деяких податкових платежах, кількість балансових запасів нафти та газу на Полтавщині та які вигоди від цього може отримати громада.

Об’єднані територіальні громади думають про розвиток своїх територій. РешетилівкаТринчук Олександр Андрійович, секретар виконавчого комітету  Решетилівської ОТГ: «Я за еволюційний шлях розвитку нашого суспільства, ми повинні розуміти де ми і куди йдемо. А для цього нам потрібна  достовірна інформація, яка дозволить приймати ефективні управлінські рішення. Ми дякуємо громадським організаціям, які розкривають інформацію про видобувний сектор в нашому районі, який суттєво впливає на нашу громаду.»

Також в зустрічі взяв участь Черкун Іван Павлович, заступник голови Решетилівської, який переконаний в необхідності розкриття інформації про дійсні об’єми видобутку вуглеводнів та платежі до бюджету. Без цього ми не зможемо подолати корупцію та використовувати природні ресурси ефективно і з користю для громад.

Матеріал підготовлено в рамках проекту «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи (ЗМФІ-ІІ) впровадження» у частині надання допомоги в реалізації компоненту «Ініціатива прозорості видобувних галузей в Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Зміст продукту є відповідальністю Полтавської філії Суспільної служби України і не обов’язково збігається з поглядами Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD), уряду США та Інституту бюджету та соціально-економічних досліджень (ІБСЕД).